Πιέζουν και οι ΗΠΑ για διαπραγμάτευση – Πανηγυρίζουν οι Τούρκοι
Χωρίς νομική ισχύ είναι ο Χάρτης της Σεβίλλης, όπου καταγράφεται η σύνδεση ελληνικής και κυπριακής ΑΟΖ, υποστηρίζει σε δήλωσή της η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αγκυρα.

Στη δήλωσή της η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αγκυρα τονίζει ότι «οι ΗΠΑ δεν πιστεύουν ότι ο Χάρτης της Σεβίλλης έχει νομική σημασία».

Οπως αναφέρει στη σχετική ανακοίνωση, η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αγκυρα, “η χώρα δεν παίρνει θέση σε ζητήματα διαφορών θαλάσσιων συνόρων άλλων κρατών. Τονίζει, δε, ότι κατανοεί πως ούτε η Ευρωπαϊκή Ενωση θεωρεί τον Χάρτη της Σεβίλλης νομικά δεσμευτικό έγγραφο. Τέλος, καλεί Ελλάδα και Τουρκία να ξεκινήσουν τις διερευνητικές επαφές όσο πιο σύντομα γίνεται, καθώς οι ΗΠΑ, όπως επισημαίνει η πρεσβεία στην Αγκυρα, στηρίζουν τον διάλογο και τη διαπραγμάτευση.
Μάλιστα, η δήλωση αυτή αναπαρήχθη από πολλά τουρκικά ΜΜΕ («Hurriyet», «Yeni Safak» κ.α.) σε διθυραμβικούς τόνους.
Τι είναι ο “Χάρτης της Σεβίλλης” που “στοιχειώνει” την Άγκυρα
Ο “Χάρτης της Σεβίλλης” δημιουργήθηκε όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε από το Πανεπιστήμιο της Σεβίλης να απεικονίσει τις ΑΟΖ των ευρωπαϊκών κρατών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982. Συνηθίζεται να αποκαλείται και “χάρτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.

Εκπονήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και από τότε “στοιχειώνει” τους Τούρκους στρατηγικούς σχεδιαστές. Σε αυτόν καταγράφεται η σύνδεση ελληνικής και κυπριακής ΑΟΖ. Καθορίζονται, δηλαδή, τα μέγιστα όρια για την Ελλάδα και την Κύπρο, χρησιμοποιώντας την ακτή κάθε κατοικημένου ελληνικού νησιού –ανεξάρτητα από το μέγεθός του και την εγγύτητά του στις τουρκικές ακτές.

Πάγια θέση της Τουρκίας είναι ότι αυτές οι οριοθετήσεις είναι άδικες. Μάλιστα, σε αντιδιαστολή με τον χάρτη της Σεβίλλης, ο χάρτης της συμφωνίας θαλάσσιων συνόρων Τουρκίας-Λιβύης εκτείνεται από τη νοτιοδυτική γωνία της Τουρκίας έως την αντίθετη ακτή στην ανατολική Λιβύη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »