Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Αλεξάντερ Γκρούσκο μίλησε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Ρωσίας RIA Novosti και αποκάλυψε τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα χρησιμοποιούσε πυρηνικά όπλα. Ο Γκρούσκο κλήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με την πιθανότητα η Ρωσία να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα εναντίον των εχθρών της. «Έχουμε ένα στρατιωτικό δόγμα, όλα είναι γραμμένα εκεί. Δεν υπάρχει καμία άλλη ερμηνεία, εκτός από αυτή που βρίσκεται εκεί» είπε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το newsweek. Σύμφωνα με όσα φέρεται να περιλαμβάνονται σε αυτό το δόγμα, η χώρα «επιτρέπεται» να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα αν οι εχθροί της χρησιμοποιήσουν πυρηνικά όπλα ή άλλους τύπους όπλων μαζικής καταστροφής στα ρωσικά εδάφη και/ή στους συμμάχους της, αν λάβει αξιόπιστα στοιχεία για την εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων που επιτίθενται στο έδαφός της ή σε αυτό των Ρώσων συμμάχων, αν κρίσιμες κυβερνητικές ή στρατιωτικές υποδομές της Ρωσίας δεχθούν επίθεση από τον εχθρό με τρόπο που θα υπονόμευε τις ενέργειες αντίδρασης των πυρηνικών δυνάμεων ή αν η χώρα αντιμετωπίζει υπαρξιακή απειλή μέσω της χρήσης συμβατικών όπλων. Το εξασέλιδο έγγραφο Το διάταγμα που υπέγραψε ο Βλαντιμίρ Πούτιν στις 2 Ιουνίου 2020 -ένα εξασέλιδο έγγραφο με τίτλο «Βασικές αρχές της κρατικής πολιτικής της Ρωσικής Ομοσπονδίας στον τομέα της πυρηνικής αποτροπής»- αναφέρει ότι τα πυρηνικά όπλα θεωρούνται από τη Ρωσία «αποκλειστικά ως μέσο αποτροπής». Σύμφωνα με τις βασικές λοιπόν αρχές, η Ρωσία καθόρισε ότι η χρήση πυρηνικών όπλων είναι «ένα ακραίο και αναγκαστικό μέτρο», το οποίο η χώρα «καταβάλλει όλες τις απαραίτητες προσπάθειες» για να αποφευχθεί η λήψη του. Μία από τις τέσσερις προϋποθέσεις που ορίζονται στο στρατιωτικό δόγμα της Ρωσίας και επιτρέπουν τη χρήση πυρηνικών όπλων από τη Μόσχα βρίσκεται… επικίνδυνα με τη διατύπωση που έχει χρησιμοποιήσει στο παρελθόν ο Πούτιν για να περιγράψει την εχθρότητα της Δύσης προς τη Ρωσία. Η «κόκκινη γραμμή» του Πούτιν Σε μια ομιλία προς το έθνος στις 24 Φεβρουαρίου, την ημέρα που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο Πούτιν μίλησε για τις «θεμελιώδεις απειλές που οι ανεύθυνοι δυτικοί πολιτικοί δημιούργησαν για τη Ρωσία με συνέπεια χρόνο με το χρόνο», επεκτείνοντας το ΝΑΤΟ πιο κοντά στα ρωσικά σύνορα. Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι η επέκταση του ΝΑΤΟ ήταν «ζήτημα ζωής και θανάτου» για τη Ρωσία, «ζήτημα του ιστορικού μας μέλλοντος ως έθνος». Την χαρακτήρισε, συγκεκριμένα, «όχι μόνο πραγματική απειλή για τα συμφέροντά μας, αλλά και για την ίδια την ύπαρξη του κράτους μας και την κυριαρχία του». Αν αυτή είναι η «κόκκινη γραμμή» για την απόφαση ενός πυρηνικού χτυπήματος που αναφέρεται στο στρατιωτικό δόγμα της Ρωσίας, ο Πούτιν έχει ήδη ισχυριστεί ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ την έχουν υπερβεί. Η απόφαση να εξαπολύσει πυρηνική επίθεση είναι, δηλαδή, στο χέρι του.

BySfairika.gr

Μάι 11, 2022

Κλείνει από σήμερα τη στρόφιγγα φυσικού αερίου προς την Ευρώπη

Από σήμερα, Τετάρτη, ο φορέας εκμετάλλευσης GTS της Ουκρανίας (OGTS) σταματά τη μεταφορά φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω του σταθμού διανομής αερίου Σοχρανίφκα στην περιοχή Λουγκάνσκ.

Αυτό αναφέρεται στο μήνυμα του χειριστή, που δημοσιεύτηκε την Τρίτη στην ιστοσελίδα του. Όλο αυτό έχει δημιουργήσει έναν πραγματικό πανικό στην Ευρώπη, καθώς υπάρχουν φόβοι για ενεργειακό μπλακάουτ.

«Λόγω ανωτέρας βίας θα διακόψει από σήμερα Τετάρτη, 11 Μαΐου, τη μεταφορά ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω του σταθμού της Σοχρανίφκα» αναφέρει σε μήνυμά της η εταιρεία και σημειώνει ότι «ο σταθμός συμπίεσης Νοβοπσκόφ είναι ο πρώτος από τους σταθμούς συμπίεσης του ουκρανικού GTS στην περιοχή Λουγκάνσκ, μέσω του οποίου σχεδόν το ένα τρίτο του φυσικού αερίου (έως 32,6 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα) διοχετεύεται από τη Ρωσία στην Ευρώπη».

Επίσης, η εταιρεία πρόσθεσε ότι επί του παρόντος οι υπάλληλοι της δεν μπορούν «να ασκήσουν λειτουργικό και τεχνολογικό έλεγχο στο Νοβοπσκόφ CS και σε άλλα περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται σε αυτές τις περιοχές».

Η Ουκρανία παραμένει διαμετακομιστικός κόμβος για το ρωσικό φυσικό αέριο προς την Ευρώπη, ακόμη και μετά τη ρωσική εισβολή στη χώρα, στις 24 Φεβρουαρίου με το Κίεβο να έχει προειδοποιήσει τη Μόσχα ότι οι ενέργειες των στρατευμάτων στην περιοχή του Λουγκάνσκ θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη διατάραξη της εφοδιαστικής αλυσίδας που αφορά περίπου το ένα τρίτο του φυσικού αερίου που διέρχεται από τα εδάφη της προς την Ευρώπη.

Η απάντηση της Gazprom

Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom διαμήνυσε από την πλευρά της ότι δεν είναι τεχνικά εφικτό να μεταφερθεί η ροή φυσικού αερίου στην Ουκρανία σε ένα νέο σταθμό εισόδου, όπως πρότεινε η ΟGTS. Όπως είπε, έλαβε την ειδοποίηση από το Κίεβο ότι οι ροές θα σταματήσουν από τις 7 το πρωί, τοπική ώρα. Πρόσθεσε ότι δεν βλέπει καμία απόδειξη ότι υπάρχει ανωτέρα βία, ούτε κάποιο εμπόδιο που να δυσχεραίνει τη μεταφορά αερίου όπως προηγουμένως

Μέτρα lockdown ετοιμάζει η ΕΕ

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες της ισπανικής El Pais, στην Κομισιόν εξετάζουν εναλλακτικές λύσεις στο ενδεχόμενο ενός ενεργειακού μπλακάουτ. Η Κομισιόν θα παρουσιάσει στις 18 Μαΐου ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τις δράσεις που πρέπει να αναληφθούν στο επόμενο διάστημα. Μεταξύ αυτών, μάλιστα, περιλαμβάνονται και οι «Κυριακές χωρίς ΙΧ»!

Το σχέδιο, που σας αποκάλυψε πρώτο στην Ελλάδα το pronews.gr, περιλαμβάνει τα εξής:

  1. Τηλεργασία έως τρεις μέρες εβδομαδιαίως, ώστε να περιοριστούν οι μεταφορές. Αυτό το μέτρο υποτίθεται ότι θα εξοικονομεί 500 χιλιάδες βαρέλια πετρελαίου ημερησίως.
  2. Μείωση ταχύτητας στους αυτοκινητόδρομους κατά τουλάχιστον 10 χιλιόμετρα ανά ώρα.
  3. Κυριακές χωρίς αυτοκίνητα στις πόλεις. Αυτό το μέτρο υποτίθεται ότι θα εξοικονομεί ημερησίως.
  4. Περιορισμός του αριθμού των αεροπορικών ταξιδιών για επαγγελματικούς λόγους.
  5. Εναλλάξ πρόσβαση των ΙΧ στις πόλεις, επί της ουσίας κάτι σαν τα μονά-ζυγά.
  6. Χρήση τρένου αντί αεροπλάνου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »