«Είναι ο πρόεδρος της Τουρκίας και πολλά άλλα»
Oυποψήφιος των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ Joe Biden, σε ένα απόσπασμα της ομιλίας του στην εκπομπή Weekly του FX, μίλησε για το όραμά του για τις σχέσεις των ΗΠΑ με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Μπάιντεν είπε ότι θα ενθαρρύνει την τουρκική αντιπολίτευση να νικήσει τον Ερντογάν στις εκλογές εάν γίνει πρόεδρος.

Το Weekly είναι μια σειρά ντοκιμαντέρ για την προεδρία στις ΗΠΑ, στο οποίο ο Μπάιντεν λέει επανειλημμένα ότι “ανησυχεί πολύ” για τις εξελίξεις στην Τουρκία και δηλώνει την ανάγκη για “μια πολύ διαφορετική προσέγγιση” προς τον Ερντογάν, με “αλληλεπίδραση” της τουρκικής αντιπολίτευσης όπως έκανε ο ίδιος κατά τη διάρκεια της αντιπροεδρίας του .

“Μπορούμε να υποστηρίξουμε εκείνα τα στοιχεία της τουρκικής ηγεσίας που εξακολουθούν να είναι κοντά στην δύση και να πάρουμε περισσότερα από αυτά, πρέπει να τα ενθαρρύνουμε ώστε να είναι σε θέση να νικήσουν τον Ερντογάν”, δήλωσε ο Μπάιντεν, “όχι με πραξικόπημα”, αλλά μέσω της εκλογικής διαδικασίας.

Ο Ερντογάν «έχασε στην Κωνσταντινούπολη», δήλωσε ο υποψήφιος των Δημοκρατικών, αναφερόμενος στην προ μηνών ήττα του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στις τοπικές εκλογές του περασμένου έτους.

Το AKP έχει χάσει στις περισσότερες από τις μεγάλες πόλεις της Τουρκίας στις εκλογές του Μαρτίου, σε Κωνσταντινούπολη, Άγκυρα, Σμύρνη, η Άδανα, Αττάλεια, Ντιγιαρμπακίρ και Εσκισεχίρ.

Ο Μπάιντεν, κατά τη διάρκεια της δεύτερης θητείας του ως αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα, συνεργάστηκε στενά με την τουρκική αντιπολίτευση, συμπεριλαμβανομένης της συνάντησης με αντικαθεστωτικούς δημοσιογράφους και ακτιβιστές κατά τη διάρκεια επισκέψεων στην Κωνσταντινούπολη.

“Ο σημερινός πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και η κυβέρνησή του τα έχουν δώσει όλα στον Ερντογάν στη Συρία”, δήλωσε ο Μπάιντεν.

«Το τελευταίο πράγμα που θα έκανα θα ήταν να παραχωρήσω την σχέση μας με τους Κούρδους», τόνισε ο ίδιος.

Ο Μπάιντεν συνέχισε τις παρατηρήσεις του για την Τουρκία λέγοντας: “Στο τέλος της ημέρας, η Τουρκία δεν θα θέλει να βασιστεί στη Ρωσία. Έχουν δοκιμάσει αυτήν την σχέση εδώ και πολύ καιρό. Αλλά πρέπει να καταλάβουν, ότι δεν πρόκειται να συνεχίσουμε να παίζουμε μαζί τους όπως ήξεραν”.

Ο Μπάιντεν τελείωσε λέγοντας ότι οι ΗΠΑ πρέπει να εργαστούν σκληρότερα με τους συμμάχους τους «για να απομονώσουν τις ενέργειες του Ερντογάν» στην περιοχή, ιδιαίτερα στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης της εξερεύνησης πετρελαίου και άλλων ζητημάτων.
Ο υποψήφιος για την αμερικανική προεδρία Τ.Μπάιντεν εκφράζει το βαθύ αμερικανικό κράτος και το Πεντάγωνο, και σίγουρα αν και εφόσον εκλεγεί θα φέρει τα πάνω κάτω με την την νυν τουρκική ηγεσία.

Το αν θα το πετύχει αναίμακτα αυτό όμως δεν είναι καθόλου σίγουρο.

Απειλεί με έξοδο από το ΝΑΤΟ η Τουρκία
Την θέση πως η Τουρκία θα εγκαταλείψει το ΝΑΤΟ εάν η Ελλάδα αναλάβει στρατιωτική δράση στην Ανατολική Μεσόγειο, εξέφρασε ο αρχιτέκτονας του δόγματος της Γαλάζιας Πατρίδας της Τουρκίας, Ναύαρχος Cem Gurdeniz.

Συγκεκριμένα δήλωσε πως, «η Τουρκία θα εγκαταλείψει το ΝΑΤΟ εάν η Ελλάδα αναλάβει στρατιωτική δράση στην Ανατολική Μεσόγειο- Η απόσυρση της Τουρκίας από τη συμμαχία θα αποτελούσε βαρύ πλήγμα στη νότια πτέρυγα του».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »