Ο στρατηγός Χαφτάρ θα κάνει τα πάντα για να διώξει τους Τούρκους από την χώρα
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Λίβυος στρατηγός Χαλίφα Χάφταρ προσέλαβε πρώην Αμερικανούς αξιωματούχους, για να ασκήσει πίεση για λογαριασμό του στην κυβέρνηση Μπάιντεν και στο Κογκρέσο των ΗΠΑ.

Ο Χάφταρ έχει καταβάλει προκαταβολή 40.000 δολαρίων για να έχει τις υπηρεσίες της πρώην ειδικού συμβούλου στον Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον, Λάνι Ντέιβις και του πρώην βουλευτή του Ρεπουμπλικανικού Σώματος Ρόμπερτ Λίβινγκστον, σύμφωνα με τις καταχωρήσεις του Foreign Agents Registration Act με ημερομηνία 3 Σεπτεμβρίου 2021.

Το συνολικό ποσό που θα καταβάλει ο Χαφτάρ ανέρχεται σε περίπου 960.000 δολάρια σε διάστημα έξι μηνών.

Η Ντέιβις και ο Λίβινγκστον πρόκειται να κανονίσουν συναντήσεις για τον Χάφταρ μεταξύ αξιωματούχων του Λευκού Οίκου, του Πενταγώνου και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, καθώς και βασικά μέλη του Κογκρέσου, συμπεριλαμβανομένης της ηγεσίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας.

 

Το δίδυμο αναμένεται επίσης να κανονίσει πρόσθετες συναντήσεις με δεξαμενές σκέψης όπως το Κέντρο για την Αμερικανική Πρόοδο και το Ινστιτούτο Ειρήνης των Ηνωμένων Πολιτειών ενόψει των γενικών εκλογών της Λιβύης τον Δεκέμβριο.

Ο Χάφταρ σκοπεύει να ταξιδέψει στις ΗΠΑ “για να υποστηρίξει τις εκλογές της 24ης Δεκεμβρίου 2021 στη Λιβύη” κατά τη διάρκεια συναντήσεων με αξιωματούχους των ΗΠΑ.

Η αποκάλυψη έρχεται καθώς ο Λίβυος στρατηγός προσπαθεί να ανακτήσει την επιρροή του στην Ουάσινγκτον, αφού η Τουρκία μεταφέρει συνεχώς στρατιωτικό υλικό στην Λιβύη, ελέγχοντας το δυτικό τμήμα της χώρας.

Ο Χάφταρ αποτελεί αντικείμενο ποινικής δίωξης στα αμερικανικά δικαστήρια από ενάγοντες που ισχυρίζονται ότι οι δυνάμεις του έχουν πραγματοποιήσει σοβαρές παραβιάσεις δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων δολοφονιών, βασανιστηρίων και άλλων εγκλημάτων πολέμου, όπως και οι δυνάμεις του Σαράτζ.

Υπενθυμίζουμε ότι με δεδομένο πως οι εξελίξεις στη Λιβύη είναι ραγδαίες τις τελευταίες ημέρες, η Ελλάδα προσπαθεί να εξισορροπήσει την κατάσταση που διαμορφώνεται και στην οποία όλα δείχνουν πως η τουρκική στρατιωτική παρουσία παγιώνεται.
Τις τελευταίες ημέρες οι λογαριασμοί του Χαφτάρ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εμφανίζουν χάρτες με την Λιβύη χωρισμένη σε κράτη και μια κρατική οντότητα αποκαλούμενη Κυρηναϊκή να ξεπροβάλλει έχοντας υπό τον έλεγχό της όλο το ανατολικό τμήμα της Λιβύης και σημαντικό τμήμα της κεντρικής χώρας.

Σύμφωνα δε με τον ίδιο λογαριασμό, οι πολίτες της ορεινής περιοχής της Κυρηναϊκής δεν δέχονται στην περιοχή τους τον πρωθυπουργό Αλ Ντιμπίμπα προερχόμενο από το GNU, λόγω της στρατηγικής που ακολουθεί εφαρμόζοντας αποκλεισμό εφοδιασμού με τρόφιμα στην περιοχή, συνεργαζόμενος παράλληλα με τρομοκράτες και παράνομες πολιτοφυλακές της Δυτικής Λιβύης.

Τις τελευταίες μάλιστα ημέρες έχει επιστρέψει στη Λιβύη από την Άγκυρα ο διοικητής της περίφημης «πολιτοφυλακής 444» που συνδέεται με την Τουρκία με αποτέλεσμα να σημειώνονται νέες σκληρές μάχες μέσα και γύρω από την Τρίπολη.

Η Τουρκία επιβιώνει στην Λιβύη, λόγω διασύνδεσης των Ρώσων μισθοφόρων με τον Χαφτάρ, ο οποίος αν λάβει διαβεβαιώσεις από τις ΗΠΑ, πιθανόν να τους διώξει, και τότε είναι σχεδόν σίγουρο ότι οι Τούρκοι θα πάρουν πόδι.

Στο σύνολο του ο λιβυκός λαός δεν επιθυμεί την παρουσία των Τούρκων στην χώρα, η οποία αποτελεί τροχοπέδη κάθε θετικής εξέλιξης, ενώ η αποχώρηση των Ρώσων είναι πολύ πιο απλή.

Μέσα σε όλα αυτά, στρατιώτες του LNA εκπαιδεύτηκαν από τις Αιγυπτιακές ΕΔ. Όλα αυτά συνηγορούν πως το Κάϊρο είναι έτοιμο για όλα και δεν πρόκειται να επιτρέψει στη Τουρκία να επιτρέψει τετελεσμένα στη Λιβύη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »