Με αφορμή την επιχείρηση «Αλκμήνη» της ΕΥΠ και της ΕΛΑΣ
Τις δράσεις για τον έλεγχο του ρόλου των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) στη διαχείριση του μεταναστευτικού συνοψίζει το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, με αφορμή την επιχείρηση «Αλκμήνη» της ΕΥΠ και της ΕΛΑΣ, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον σχηματισμό δικογραφίας για 35 μέλη ΜΚΟ.

Σύμφωνα με κύκλους του αρμόδιου υπουργείου, οι παραπάνω δράσεις είναι οι εξής:

Μητρώο ΜΚΟ: Μέχρι το τέλος του 2020 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία πιστοποίησης των οργανώσεων μέσω του Μητρώου ΜΚΟ.

Μέχρι στιγμής, έχουν καταθέσει τα δικαιολογητικά τους συνολικά 114 ΜΚΟ, ενω έχουν κάνει εγγραφή 75.

Μητρώο μελών ΜΚΟ: Έχει θεσπιστεί μητρώο και για τα μέλη των ΜΚΟ.

Ατομική Ταυτότητα: Η πρόσβαση στις δομές φιλοξενίας καθίσταται ελεγχόμενη, μόνο με την κατοχή ατομικής ταυτότητας.

Νέοι διοικητές: Ο ορισμός νέων διοικητών στις δομές φιλοξενίας σηματοδοτεί το πέρασμα της διοίκησης από τους διεθνείς οργανισμούς και τις ΜΚΟ στο υπουργείο Μετανάστευσης.

Οικονομικός έλεγχος: Το υπουργείο προχωράει στη διενέργεια δύο ερευνών για τον οικονομικό έλεγχο στις ΜΚΟ.
Από την πλευρά του, ο αρμόδιος υπουργός, Νότης Μηταράκης, σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΣΚΑΪ, διαβεβαίωσε ότι «έχουν ασκηθεί διώξεις και πλέον δεν υπάρχει ανοχή ούτε σ’ αυτούς που συμβάλουν στη λαθροδιακίνηση ούτε σ’ αυτούς που έχουν έκνομες συμπεριφορές μέσα στις δομές».

Δεν παρέλειψε, πάντως, να εκθειάσει και την «ανθρωπιστική δράση» αρκετών ΜΚΟ, ενώ ξεκαθάρισε ότι «δεν πρέπει να βάζουμε όλες τις οργανώσεις στο ίδιο τσουβάλι».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »