Ηιδιωτική στρατιωτική εταιρεία Wagner που μάχεται για την πόλη Μπαχμούτ του Ντονμπάς, προειδοποίησε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας (AFU) έχουν εκπαιδεύσει περίπου 200 χιλιάδες έφεδρους και έχουν λάβει μεγάλη ποσότητα στρατιωτικού εξοπλισμού από το ΝΑΤΟ. Ο ουκρανικός στρατός αναμένεται να επιχειρήσει μεγάλης κλίμακας επιθετικές επιχειρήσεις στην πρώτη γραμμή του Ντονμπάς, συμπεριλαμβανομένου του Μπαχμούτ.

Ο επικεφαλής της Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, προέτρεψε το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας να ενώσει τις δυνάμεις του, επειδή ο «μύλος κρέατος», όπως αποκαλεί τις επιχειρήσεις στο Μπαχμούτ, μπορεί να λειτουργήσει καλά μόνο σε περίπτωση πλήρους συνεργασίας.

«Οι Ουκρανοί έχουν λάβει έναν μεγάλο αριθμό, έναν πολύ μεγάλο αριθμό διάφορου εξοπλισμού του ΝΑΤΟ, διάφορα τεθωρακισμένα οχήματα, τανκς, Leopards, <…> και έχουν προετοιμάσει εφεδρεία περίπου 200 χιλιάδων ανθρώπων», είπε ο Πριγκόζιν. Σύμφωνα με τον ίδιο, έως και 80.000 Ουκρανοί στρατιώτες είναι συγκεντρωμένοι στην περιοχή του Μπαχμούτ, συμπεριλαμβανομένων των συνοικιών Κονστανινόβκα, Σλοβιάνσκ, Κραματόρσκ, Τσάσοβ Γιαρ, Σεβέρσκ και Ντρουζκίβκα.

Ο ουκρανικός στρατός προσπαθεί να σταματήσει τη ρωσική προέλαση προς τα δυτικά και εμποδίζει τους μαχητές της Wagner να περικυκλώσουν την πόλη Μπαχμούτ. Παρά την απειλή ουκρανικών αντεπιθέσεων, οι μαχητές της Wagner δεν σταματούν τις επιθετικές επιχειρήσεις και εξακολουθούν να κρατούν τη στρατιωτική πρωτοβουλία.

Σφοδρές μάχες κοντά στο Μπαχμούτ συνεχίζονται τους τελευταίους μήνες. Στις 20 Φεβρουαρίου, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας διεκδίκησε τον ρωσικό έλεγχο του χωριού Παρασκοβίεφκα. Στις 15 Μαρτίου, ο Πριγκόζιν ισχυρίστηκε ότι οι ρωσικές δυνάμεις είχαν αναλάβει τον έλεγχο του χωριού Ζαλιζνιάνσκοε. Οι μάχες συνεχίζονται στο χωριό Χρόμοβο, το οποίο είναι το τελευταίο ουκρανικό οχυρό προς τον τελευταίο δρόμο που οδηγεί στο Μπαχμούτ. Οι δυνάμεις της Wagner εισβάλλουν σε θέσεις της Ουκρανίας από τη βόρεια κατεύθυνση, από το χωριό Γιαγκόντνοε που βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο. Ο δρόμος από το Μπαχμούτ προς την Κονσταντινόβκα παραμένει η μόνη διέξοδος από την πόλη που χρησιμοποιείται από τον ουκρανικό στρατό. Βομβαρδίζεται συνεχώς από το ρωσικό πυροβολικό.

Εν τω μεταξύ, μαχητές της Wagner προωθούνται συνεχώς στο Μπαχμούτ. Σύμφωνα με πηγές, περίπου το 70% της πόλης τέθηκε υπό ρωσικό έλεγχο. Οι μαχητές της Wagner ανέλαβαν τον έλεγχο του μεγαλύτερου μέρους του εργοστασίου μη σιδηρούχων μετάλλων. Οι μάχες συνεχίζονται στο νότιο τμήμα της βιομηχανικής ζώνης που βρίσκεται στις βόρειες συνοικίες του Μπαχμούτ. Αφού οι ρωσικές δυνάμεις ανέλαβαν τον έλεγχο της ανατολικής συνοικίας Ζαμπαχμούτκα της πόλης, συνέχισαν την προέλασή τους προς το κέντρο. Απέχουν ήδη μερικές εκατοντάδες μέτρα από το διοικητικό κέντρο του Μπαχμούτ.

Στις νότιες συνοικίες του Μπαχμούτ συνεχίζονται σφοδρές οδομαχίες. Οι μαχητές της Wagner πλησιάζουν τον τελευταίο δρόμο που οδηγεί στην πόλη. Στα νοτιοδυτικά της πόλης, οι μάχες συνεχίζονται στα περίχωρα του χωριού Κράσνοε. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ουκρανικές δυνάμεις κατάφεραν να απωθήσουν μονάδες των Ρώσων μισθοφόρων από το δρόμο, αλλά ακόμα δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά του ουκρανικού στρατού.

Η ενίσχυση της ουκρανικής ομάδας στην περιοχή του Μπαχμούτ, μεταξύ άλλων με τα όπλα του ΝΑΤΟ, επέτρεψε στον ουκρανικό στρατό να καθυστερήσει την περικύκλωση της ουκρανικής ομάδας στην πόλη και να επιβραδύνει τη ρωσική προέλαση. Ωστόσο, η μεταφορά τυχόν στρατιωτικών προμηθειών στην πόλη περιπλέκεται από τον ρωσικό έλεγχο πυρός στο μοναδικό δρόμο που βρίσκεται υπό ουκρανικό έλεγχο και η ουκρανική ομάδα στο Μπαχμούτ εξακολουθεί να χάνει θέσεις στους δρόμους της πόλης.

Παραμονή μεγάλης επιχείρησης για τη νοτιο-ανατολική Ουκρανία

Οι προετοιμασίες του ουκρανικού στρατού για την επερχόμενη ευρείας κλίμακας επίθεση συνεχίζονται στο ουκρανικό μέτωπο. Η κύρια επίθεση είναι πιθανό να λάβει χώρα στην περιοχή Ζαπορόζιε. Και οι επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας στο νότιο μέτωπο του Ντονμπάς αναμένεται πως θα συνοδεύονται από ταυτόχρονες επιχειρήσεις επίθεσης ουκρανικών ομάδων στην ανατολική όχθη του ποταμού Δνείπερου στην περιοχή Χερσώνας, καθώς και από προσπάθειες αντεπίθεσης κατά μήκος της πρώτης γραμμής στην περιοχή Χάρκοβο. Δεν αποκλείονται οι προσπάθειες της Ουκρανίας για αντεπίθεση στο Μπαχμούτ σε μια προσπάθεια ξεμπλοκαρίσματος της πόλης.

Ο ουκρανικός στρατός επιχείρησε άλλη μια επιθετική επιχείρηση στην κατεύθυνση Ζαπορόζιε κοντά στην πόλη Ορέχοβ. Κατά τη διάρκεια των μαχών κοντά στο χωριό Νοβοντανίλοβκα, το οποίο βρίσκεται στην γκρίζα ζώνη και δεν βρισκόταν υπό τον έλεγχο καμίας από τις εμπόλεμες πλευρές, οι ουκρανικές μονάδες κατάφεραν να αποκτήσουν μερική βάση στο χωριό. Ρωσικές πηγές αναφέρουν ότι περίπου το ήμισυ της Νοβοντανίλοβκα έχει τεθεί υπό τον έλεγχο των ουκρανικών δυνάμεων, όπου άρχισαν να ενισχύουν τα οχυρά τους.

Ο οικισμός μπορεί να γίνει ένα από τα κύρια οχυρά για την ουκρανική επίθεση βαθιά στη ρωσική άμυνα μετά την ανασύνταξη των ουκρανικών μονάδων. Η ουκρανική διοίκηση συνεχίζει να μεταφέρει ενισχύσεις στην περιοχή Ορέχοβ και Πολόγκι, προετοιμάζοντας μια μεγάλη ομάδα κρούσης προς αυτή την κατεύθυνση. Πολλά βαρέα τεθωρακισμένα οχήματα κατασκευής του ΝΑΤΟ συγκεντρώνονται στην περιοχή.

Οι ουκρανικές μονάδες στο Ζαπορόζιε είναι μαζικά εξοπλισμένες με drones, συμπεριλαμβανομένων μικρών UAV First Person View, τα οποία μπορούν να εμπλακούν σε επίθεση σμήνους με στόχο την υπερφόρτωση της ρωσικής αεράμυνας.

 

 

Οι εντατικές μάχες πυροβολικού συνεχίζονται κατά μήκος των γραμμών του μετώπου του νότιου Ντονμπάς. Οι Ρώσοι πεζοναύτες της 155ης ταξιαρχίας με την υποστήριξη των ειδικών δυνάμεων και των μονάδων πυροβολικού κατέστρεψαν άλλη μια ουκρανική ομάδα επίθεσης στην περιοχή Ουγκλεντάρ. Ο ουκρανικός στρατός προσπάθησε να εισέλθει κρυφά στις ρωσικές θέσεις υπό την κάλυψη της νύχτας, κρυμμένος σε μια δασική ζώνη, αλλά εντοπίστηκε έγκαιρα και νικήθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις.

Στις 22 Μαρτίου, ο ουκρανικός στρατός επιχείρησε άλλη μια μαζική επίθεση σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Κριμαία. Νωρίς το πρωί, τρία θαλάσσια drones επιφανείας και τουλάχιστον ένα εναέριο drone στόχευσαν παράκτιους όρμους στη Σεβαστούπολη. Δύο γυναίκες της ακτοφυλακής κατέστρεψαν και τα τρία επιφανειακά drones με ελαφρά όπλα. Το εναέριο drone αναχαιτίστηκε από δυνάμεις αεράμυνας. Ως αποτέλεσμα, τα ουκρανικά UAV δεν έφτασαν καν στους κόλπους της Σεβαστούπολης.

Η επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στη Σεβαστούπολη αποτελεί αναγνωριστική επιχείρηση ανίχνευσης ευάλωτων σημείων στην άμυνα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

Νωρίτερα, στις 20 Μαρτίου, τουλάχιστον πέντε ουκρανικά UAV στόχευσαν ταυτόχρονα την πόλη Ντζάνκοι στα βόρεια της Κριμαίας, όπου διέρχεται μια στρατηγικής σημασίας σιδηρόδρομος που εξυπηρετεί πολιτικά και στρατιωτικά μέσα. Κανένα από τα UAV δεν έπληξε καμία στρατιωτική εγκατάσταση στην περιοχή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »