Σοβαρό περιστατικό
Σε συνεχή εξέλιξη βρίσκεται τουρκική επιχείρηση «γκριζαρίσματος» του Αιγαίου, με «ψαράδες» που παρενοχλούν συνεχώς Έλληνες και ως αποτέλεσμα εκτός από τη μείωση των αποθεμάτων, κινδυνεύει και η ασφάλειά τους.

Η τακτική αυτή των Τούρκων αφορά τον τομέα ψυχολογικών επιχειρήσεων με στόχο την τρομοκράτηση και εξουθένωση του εχθρού. Με αυτό τον τρόπο, υλοποιείται το σχέδιο της Άγκυρας και της τουρκικής ΜΙΤ. Αντικειμενικό σκοπός είναι η αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων μέχρι και τον 25ο Μεσημβρινό.

Το σχέδιο της Άγκυρας έχει τρεις στόχους, με κύριο πεδίο το Αιγαίο και Θρακικό Πέλαγος:

Πρώτον, «καταλαμβάνει χώρο» στο Αιγαίο με «ειρηνικά μέσα» προσπαθώντας να αποκτήσει έρεισμα ή ενός είδους «χρησικτησία» θαλάσσιων περιοχών για να προβάλει στην συνέχεια ένσταση για την κυριότητα του Αιγαίου.
Δεύτερον, εφοδιάζει αλιευτικά με υπερσύγχρονα συστήματα ( ραντάρ επιφανείας κά ) για να κατασκοπεύουν τον ελληνικό στόλο και περιοχές ,διεξάγοντας επιχειρήσεις συλλογής πληροφοριών.
Τρίτον, οι Τούρκοι προκαλούν μεγάλη οικονομική ζημιά στο ελληνικό στόλο αλιευτικών , σαρώνοντας τα ψάρια στις περιοχές αυτές με σκοπό την εξαφάνιση των Ελλήνων ψαράδων.
Πρόκειται λοιπόν για νέου τύπου τουρκική «επίθεση» ως μέρος ενός ακήρυχτου πολέμου για το έλεγχο του ελληνικού Αρχιπελάγους.

Tα δεδομένα

Τουρκικά αλιευτικά εντοπίστηκαν χθες στην ελληνική αιγιαλίτειδα ζώνη νότια της Γαύδου. Πρόκειται για την πρώτη φορά που τουρκικά αλιευτικά φθάνουν τόσο δυτικά στα νότια της Κρήτης και μάλιστα εντός αιγιαλίτειδας ζώνης.

Την παραβίαση διαχειρίστηκε το Λιμενικό Σώμα παρά το γεγονός ότι τέθηκε σε επιφυλακή και το Πολεμικό Ναυτικό. Η τουρκική αυτή κίνηση πέρα από ευθεία παραβίαση των ελληνικών δικαιωμάτων στην ΑΟΖ, είναι επικίνδυνη για δύο λόγους.

Πρώτον, διότι αποτελεί επίδειξη αρμοδιότητας σε μία περιοχή που η Ελλάδα έχει αδιαμφισβήτητη αρμοδιότητα. Δεν πρόκειται δηλαδή για περιοχή που βρίσκεται εντός του τουρκολιβυκού μνημονίου, το οποίο ούτως ή άλλως η Αθήνα απορρίπτει.

Επιπλέον, διότι η εμφάνιση των τουρκικών αλιευτικών εντός της αιγιαλίτειδας ζώνης στη Γαύδο αποτελεί κίνηση αμφισβήτησης της δυνατότητας της Γαύδου να έχει δικαίωμα σε θαλάσσιες ζώνες. Πριν από λίγες ημέρες υπενθυμίζεται ότι τουρκικά αλιευτικά επιτέθηκαν με πέτρες σε ιταλικά αλιευτικά στην ανατολική Μεσόγειο κοντά στην Κύπρο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »