«Οι ανεξάρτητες αρχές δεν είναι κράτος εν κράτει»

Πρωτοφανή επίθεση κατά της ΑΔΑΕ εξαπέλυσε υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, από του βήματος της Βουλής, κατά τη διάρκεια ομιλίας του για τον προϋπολογισμό.

Αφορμή για την επίθεση οι αποκαλύψεις του ευρωπαϊκού μέσου Euroactive ότι η ΕΥΠ παρακολούθησε τον δημοσιογράφο Τάσο Τέλογλου και τον ευρωβουλευτή Γιώργο Κύρτσο.

«Οι ανεξάρτητες αρχές δεν είναι κράτος εν κράτει» είπε, στηλιτεύοντας με αυτόν τον τρόπο το γεγονός ότι η Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών εκπλήρωσε το συνταγματικό της καθήκον, προβαίνοντας σε αιφνιδιαστικό έλεγχο στη Cosmote προκειμένου να εξακριβώσει την παρακολούθηση των Γιώργου Κύρτσου και Τάσου Τέλλογλου από την ΕΥΠ.

Μιλώντας κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού, ο υπουργός υπερηφανεύτηκε για τη θεσμική προσήλωση και αντιμετώπιση της κυβέρνησης στη διαδικασία επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης. «Όλες (οι επιλογές) έγιναν με σεβασμό στην επετηρίδα. Όχι με “βουτιές”…» σχολίασε δηκτικά.

Και πρόσθεσε απαντώντας στις αιχμές του Ευκλείδη Τσακαλώτου: «Επειδή μου λέτε για την ΑΔΑΕ, ναι, να πράξει το έργο της. Όμως, θα πρέπει όλοι να γνωρίζουμε ότι βρισκόμαστε σε μια συντεταγμένη Πολιτεία κ. Τσακαλώτε. Το γνωρίζετε καλά γιατί έχετε θητεύσει στο εξωτερικό».

Τόνισε δε ότι «οι ανεξάρτητες Αρχές δεν είναι κράτος εν κράτει» και συνέχισε λέγοντας: «Η Βουλή νομοθετεί, η κυβέρνηση εφαρμόζει, η ανεξάρτητη Αρχή ελέγχει και η Δικαιοσύνη κρίνει και ερμηνεύει τους νόμους. Κανείς δεν μπορεί να αυτοπροσδιοριστεί τιμητής του συνάγματος όταν υπάρχει συντεταγμένη Πολιτεία που κατανέμει τους συνταγματικούς ρόλους».

Αίσθηση προκάλεσε ότι παρά τα «καρφιά» κατά της Αρχής, ο κ. Γεραπετρίτης ισχυρίστηκε πως «πράγματι, σήμερα, η Δικαιοσύνη και οι ανεξάρτητες αρχές λειτουργούν πάρα πολύ καλύτερα».

Εν συνεχεία, φαίνεται να του ξέφυγε η άποψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έρθει «δεύτερη φορά», γεγονός που -σύμφωνα με τα λεγόμενά του- δεν θα αποτελέσει και την καλύτερη εξέλιξη για τη Δικαιοσύνη και τις Αρχές. Γι΄ αυτό και έσπευσε να διευκρινίσει: «Ευτυχώς, αυτός ο τόπος έχει νωπές αυτές τις εντυπώσεις και δεν θα αντέξει αυτή τη δεύτερη φορά, ούτε θα την επιλέξει».

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »