Κτυπήθηκε το σύστημα μεταφοράς ενέργειας σε γειτονικές χώρες – 10 εκατ. Ουκρανοί χωρίς ρεύμα

Στις μεγαλύτερες έως τώρα αεροπορικές επιδρομές προχώρησε χτες η Ρωσία εξαπολύοντας 100 πυραύλους κρουζ σε ένα πρωτόγνωρης ισχύος σφυροκόπημα που κράτησε τουλάχιστον δύο εφιαλτικές ώρες. Αυτή τη φορά η Μόσχα έπληξε και το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας σε γειτονικές χώρες.

«Περίπου εκατό πύραυλοι εκτοξεύθηκαν από την Κασπία Θάλασσα, τη ρωσική περιοχή Ροστόφ και επίσης από τη Μαύρη Θάλασσα”, δήλωσε ο Γιούρι Ιγκνάτ στην ουκρανική τηλεόραση, διευκρινίζοντας πως “δεν καταγράφηκε η χρήση επιθετικών drones (μη επανδρωμένων αεροσκαφών».

Σύμφωνα με τις ουκρανικές Αρχές, αυτή η επιδρομή ξεπερνά την πυραυλική επίθεση στις 10 Οκτωβρίου, κατά την οποία η Ρωσία είχε εξαπολύσει 84 πυραύλους.

Μετά το χθεσινό μπαράζ βομβαρδισμών σε στρατηγικές ενεργειακές υποδομές 12 πόλεων της Ουκρανίας, πάνω από 10 εκατομμύρια πολίτες έμειναν χωρίς ρεύμα.

Οι αρχές της περιοχής Lviv δήλωσαν ότι η πλήρης αποκατάσταση των κατεστραμμένων εγκαταστάσεων ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή θα διαρκέσει έως και ένα χρόνο.

“Το Λβιβ έχει μείνει κατά 80% χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, δεν υπάρχει θέρμανση και ζεστό νερό, υπάρχουν μεγάλες ζημιές στην ενεργειακή υποδομή λόγω των εκρήξεων” τόνισε ο Δήμαρχος Andrey Sadovoy.

Η αποκατάσταση των εγκαταστάσεων ενεργειακής υποδομής που επλήγησαν θα διαρκέσει περίπου ένα χρόνο τόνισαν οι αρχές της περιοχής Λβιβ.

«Χρειάζονται 8-12 μήνες για να επανέλθει πλήρως η λειτουργία των ενεργειακών εγκαταστάσεων στην περιοχή μας στα προπολεμικά επίπεδα», έγραψε στο κανάλι του στο Telegram ο Μαξίμ Κοζίτσκι, επικεφαλής της Lviv OVA.

Ανέφερε ότι ο αντίκτυπος των χθεσινών βομβαρδισμών στην περιοχή ήταν χειρότερος από τον Οκτώβριο, καθώς οι αεροπορικές επιδρομές έπληξαν ξανά υποδομές ζωτικής σημασίας . Και οι τρεις στόχοι που κτυπήθηκαν, υπέστησαν σοβαρές ζημιές.

«Τώρα μόνο το 30% των συνδρομητών της περιοχής μπορεί να χρησιμοποιεί ηλεκτρική ενέργεια ταυτόχρονα», πρόσθεσε ο Kozitsky.

Δείτε βίντεο

 

 

Έκτακτες διακοπές ρεύματος σε όλη την Ουκρανία

Ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο αποκάλυψε πως ξεκίνησαν έκτακτες διακοπές ρεύματος σε όλες τις περιοχές της Ουκρανίας μετά το Κίεβο.

«Αυτό είναι ένα απαραίτητο βήμα για την εξισορρόπηση του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας και την αποφυγή βλαβών του εξοπλισμού. Η μισή πρωτεύουσα έχει μείνει χωρίς ρεύμα ακολουθώντας το Σούμι και το Χάρκοβο».

Ο αναπληρωτής επικεφαλής του Γραφείου του Προέδρου της Ουκρανίας Kyrylo Tymoshenko δήλωσε ότι η κατάσταση με τις ενεργειακές υποδομές στη χώρα είναι κρίσιμη.

«Η κατάσταση είναι κρίσιμη. Τα περισσότερα κτυπήματα καταγράφηκαν στο κέντρο και στα βόρεια της χώρας», είπε.

«Η κατάσταση στην πρωτεύουσα είναι πολύ δύσκολη, εισάγονται ειδικά προγράμματα έκτακτης ανάγκης. Η Ukrenergo αναγκάζεται να ξεκινήσει έκτακτες διακοπές ρεύματος για να εξισορροπήσει το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας και να αποφύγει τις βλάβες του εξοπλισμού», είπε η Τιμοσένκο.

Δείτε βίντεο

 

 

Χτυπήθηκε και το σύστημα μεταφοράς ενέργειας σε γειτονικές χώρες!

“Χτες ήταν το πιο μεγαλύτερο πλήγμα στον ενεργειακό τομέα της Ουκρανίας από την έναρξη της ρωσικής ειδικής επιχείρησης”

Αυτό δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Γκαλουσένκο.

«Αυτή η επίθεση μπορεί να επηρεάσει όχι μόνο το ενεργειακό σύστημα της Ουκρανίας, αλλά και τα ενεργειακά συστήματα ορισμένων από τους γείτονές μας. Έγιναν πυραυλικά κτυπήματα τόσο στις εγκαταστάσεις παραγωγής όσο και στο σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας», δήλωσε.

Χτες, κηρύχθηκε αεροπορικός συναγερμός σε όλη την επικράτεια της χώρας

Εκτός από την πρωτεύουσα, οι τοπικές αρχές ανέφεραν κτυπήματα στο Lviv, Rivne, Kharkiv, Zhytomyr, Ivano-Frankivsk, Khmelnytskyi, καθώς και στις περιοχές Sumy, Poltava και Vinnytsia.

-Στο Ρίβνε χτυπήθηκε μια εγκατάσταση υποδομής ζωτικής σημασίας, ένα τμήμα της πόλης βρίσκεται χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, δήλωσαν οι αρχές της πόλης.

-Εκρήξεις σημειώθηκαν επίσης στο Kovel, στη Vinnytsia και στην περιοχή Ivano-Frankivsk.

-Έκτακτες διακοπές ρεύματος εισήχθησαν στις περιοχές του Κιέβου και του Σούμι

-Στο Kremenchuk ανατινάχτηκε υποσταθμός.

-Στις περιοχές Sumy, Nikolaev, Odessa, Dnepropetrovsk και Poltava μετά από πυραυλικές επιθέσεις εφαρμόζεται έκτακτη διακοπή ρεύματος.

-Ο κυβερνήτης του Χάρκοβο Όλεγκ Σινεγκούμποφ επιβεβαιώνει τις επιθέσεις στο Χάρκοβο. Στο Zhytomyr και στο Χάρκοβο, μετά τις επιθέσεις, ορισμένες περιοχές των πόλεων βρίσκονται στο σκοτάδι. Μετά τις εκρήξεις, οι εργασίες του μετρό στο Χάρκοβο σταμάτησαν.

Δείτε βίντεο

 

Ζελένσκι: «Κρίσιμη η κατάσταση στο Κίεβο- Έκτακτα μέτρα και black out»

Μια κρίσιμη κατάσταση έχει διαμορφωθεί στην Ουκρανία μετά από τις νέες πυραυλικές επιθέσεις σε εγκαταστάσεις ενεργειακής υποδομής, όπως παραδέχθηκε ο αναπληρωτής επικεφαλής του γραφείου του προέδρου Ζελένσκι.

«Η κατάσταση είναι κρίσιμη. Οι περισσότερες εκρήξεις καταγράφηκαν στο κέντρο και στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Η κατάσταση στην πρωτεύουσα είναι εξαιρετικά δύσκολη, εισάγονται ειδικά προγράμματα διακοπής λειτουργίας του ρεύματος στο πλαίσιο έκτακτης ανάγκης», έγραψε στο κανάλι του στο Telegram.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η εταιρεία Ukrenergo αναγκάζεται να λάβει τέτοια έκτακτα μέτρα προκειμένου να εξισορροπήσει το ενεργειακό σύστημα και να αποτρέψει ατυχήματα στον εξοπλισμό.

Η Ρωσία «δεν θα επιτύχει τον στόχο της» να καταστρέψει τις ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας, δήλωσε νωρίτερα ο Ζελένσκι σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα του.

«Είναι προφανές τι θέλει ο εχθρός. Δεν θα επιτύχει τον στόχο του», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος σε ανάρτηση σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σύμφωνα με τον Ζελένσκι, «85 (σσ 100) πύραυλοι εκτοξεύτηκαν χτες από τον ρωσικό στρατό κυρίως κατά ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας».

«Εργαζόμαστε πυρετωδώς, θα αποκαταστήσουμε τα πάντα, θα επιβιώσουμε από όλο αυτό», διαβεβαίωσε τους συμπατριώτες του.

Δείτε βίντεο

Ζελένσκι: «Περίπου 10.000.000 Ουκρανοί είναι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα»

Η Ουκρανία ανακοίνωσε την Τρίτη ότι περισσότερα από 7 με 10 εκατομμύρια νοικοκυριά έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα μετά από νέο μπαράζ ρωσικών επιθέσεων με στόχο το ηλεκτρικό δίκτυο της χώρας.

«Περισσότεροι από επτά εκατομμύρια συνδρομητές είναι τώρα αποκομμένοι από το ηλεκτρικό ρεύμα» αφού 15 ενεργειακές εγκαταστάσεις σε όλη την Ουκρανία υπέστησαν ζημιές από ρωσικά πλήγματα, ανέφερε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο αναπληρωτής επικεφαλής του γραφείου του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Κίριλο Τιμοσένκο.

«Οι ηλεκτρολόγοι μας κάνουν τώρα τα πάντα για να επανασυνδέσουν την παροχή ρεύματος το συντομότερο δυνατό».

Δείτε βίντεο

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Χάρτης: Οι Ρώσοι χτύπησαν σε όλη την χώρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »