“Τα στραβά μάτια κάνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Τουρκία πληγώνοντας τα αμερικανικά συμφέροντα”
Ογνωστός Αμερικανός πρώην αξιωματούχος και ειδικός αναλυτής Michael Rubin σκιαγραφεί ουσιαστικά το μέλλον της σημερινής Τουρκίας που εμπλέκεται παντού και με όλους, ενώ δίνει στο στίγμα της οργής που επικρατεί και στις ΗΠΑ για την πολιτική Τράμπ έναντι της Τουρκίας και των σχεδίων της κατά Ελλάδος και Κύπρου.

“Με οποιαδήποτε λογική αξιολόγηση”, τονίζει ο ίδιος, η Τουρκία είναι ένα αδίστακτο καθεστώς. Κατέχει για 46 χρόνια την βόρεια Κύπρο, υλοποιώντας εθνοκάθαρση και υφαρπάζοντας τα πάντα.

Υλοποιεί εθνοκάθαρση εδώ και μεγάλο διάστημα κατά του κουρδικού πληθυσμού της Τουρκίας. Ο κόσμος δικαίως καταδίκασε τον Πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ Άσαντ για τη δράση του στο Χαλέπι, αλλά ο τουρκικός στρατός έκανε το ίδιο στο Νουσάιμπιν, στο Σίζρ και στο Σουρ.

Αμερικανικό ΜΜΕ: “Προστατευμένα τα ελληνικά νησιά, πανίσχυρη η ΠΑ”
Η Τουρκία προμήθευσε όπλα στην τρομοκρατική οργάνωση Μπόκο Χαράμ στη Νιγηρία.

Η Άγκυρα ζήτησε την αθώωση από το Διεθνές ποινικό δικαστήριο του προέδρου του Σουδάν Ομάρ αλ Μπασίρ, που ευθύνεται για τους εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς στο Νταρφούρ επειδή όπως ανακοίνωσε το τουρκικό ΥΠΕΞ, «κανένας μουσουλμάνος δεν θα μπορούσε να διαπράξει γενοκτονία», σε μια κίνηση που αποτελεί όνειδο για την γενοκτονία των Αρμενίων.

Όταν η Αλ Κάιντα μέσω του Αχμέτ Κάβας ανέλαβε για λίγο την ηγεσία στο Μάλι, ο Ερντογάν, υπερασπίστηκε την Αλ Κάιντα.

Ο ίδιος όχι μόνο αγκάλιασε τη Χαμάς, μια παλαιστινιακή τρομοκρατική οργάνωση , αλλά μέσω της SADAT (μια ιδιωτική παραστρατιωτική ομάδα ισλαμιστών που διευθύνεται από έναν από τους κορυφαίους πρώην συμβούλους του Τούρκου προέδρου) φέρεται επίσης να βοήθησε την τρομοκρατική οργάνωση να “ξεπλύνει” χρήματα.

Ο Ερντογάν υπερασπίστηκε ένα σχέδιο που επέτρεπε στο Ιράν να παρακάμψει τις κυρώσεις, να εκθέσει τους κατασκόπους που παρακολουθούσαν το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ενώ σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο της Χαμάς, συναντήθηκε ο ίδιος με τον πρώην ηγέτη της δύναμης Quds Force, Qassem Soleimani στην Άγκυρα.

Η συμπεριφορά της Τουρκίας απέναντι στο Ισλαμικό Κράτος ξεπέρασε το όριο της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας. Ο Ερντογάν όχι μόνο στηρίζει την οργάνωση με υλικοτεχνική υποστήριξη, αλλά τις δίνει όπλα και παρέχει ένα ασφαλές καταφύγιο, ενώ μηνύματα στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο δείχνουν ότι η οικογένειά του επωφελήθηκε από αυτό.

Μετά την Συρία, επιδίωξε μια νέα κρίση στον Έβρο στην οποία η Τουρκία επιδίωξε να “οπλίσει” μετανάστες για να εισχωρήσουν στα ελληνικά σύνορα, ενώ έχουμε συνεχείς επιδρομές της Τουρκίας στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου, καθώς και την πρόσφατη τουρκική στρατιωτική πρόκληση στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Ελλάδας στο νησί του Καστελόριζου.

Την ίδια στιγμή η Άγκυρα “σπρώχνει” χρήμα μέσω οργανώσεων και εκβιάζει, αποδυναμώνοντας την αρχική αντίδραση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε όλα αυτά, ώστε οι επόμενες ανακοινώσεις του να είναι αισθητά πιο αδύναμες από τις ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ενώ οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες δεν φοβούνται να καταγγείλουν την ευθύνη στην Τουρκία, πολύ συχνά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εμποτίζει τις δηλώσεις του με μια ιδιότυπη ηθική ισοδυναμία όταν στην πραγματικότητα, η Τουρκία είναι ο επιτιθέμενος ή το μόνο μέρος που αμφισβητεί ελληνικό ή κυπριακό έδαφος.

Αυτό έγινε φανερό πρόσφατα όταν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ζήτησε από την Τουρκία να μην πραγματοποιήσει σεισμική έρευνα σε «αμφισβητούμενα ύδατα», όταν αυτά είναι ξεκάθαρα ελληνικά ύδατα που αμφισβητούνται χωρίς νομική βάση από την Τουρκία.

Ο νόμος περί εταιρικής σχέσης για την ασφάλεια και την ενέργεια της Ανατολικής Μεσογείου, ο οποίος υπεγράφη τον περασμένο Δεκέμβριο, απαιτεί από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να παραδώσει τρεις μη ταξινομημένες εκθέσεις στο Κογκρέσο που θα υπογραμμίζουν τις τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο Πέλαγος, στα κυπριακά ύδατα και την αποκλειστική οικονομική ζώνη και άλλες κακοήθεις επιρροές στην περιοχή.

Η προθεσμία για αυτές τις αναφορές έχει παρέλθει, αλλά οι φιλότουρκοι διπλωμάτες του Στέιτ Ντιπάρτμεντ φαίνεται ότι σέρνουν τα πόδια τους για να τις ολοκληρώσουν, ενώ εμποδίσουν την παράδοσή τους κατά παράβαση του νόμου των ΗΠΑ.

Ο Ματ Πάλμερ, αναπληρωτής βοηθός υφυπουργός Ευρωπαϊκών και Ευρασιατικών Υποθέσεων, σύμφωνα με πληροφορίες προσπάθησε να υποχρεώσει την κυπριακή κυβέρνηση να επιτύχει ενεργειακή συμφωνία με την τουρκική πλευρά στην Κύπρο, ακόμη και χωρίς την επίλυση του υποκείμενου προβλήματος της κατοχής της Βόρειας Κύπρου.

Στην ουσία, αυτό υπονομεύει τη μακροχρόνια πολιτική των ΗΠΑ, που έρχεται σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο και την ειρήνη, πείθοντας την Τουρκία ότι με αρκετή υπομονή, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα υποστηρίξει μια λύση που θα δικαιολογεί την παρελθούσα αλλά και την τρέχουσα εισβολή της.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Τουρκία έχει γίνει πηγή αστάθειας στην Ανατολική Μεσόγειο. Τα στοιχεία είναι συντριπτικά αφού δείχνουν ότι η χώρα αυτή έχει γίνει χορηγός τρομοκρατίας σε παγκόσμια κλίμακα.

Τουρκία: “Οι ΗΠΑ θέλουν τον έλεγχο της Μ. Θάλασσας μέσω Αλεξανδρούπολης”
Έχει εισβάλει σε εδάφη τριών χωρών και ζητάει ακόμη περισσότερα, ενώ ο Ερντογάν αμφισβητεί ανοιχτά τη Συνθήκη της Λωζάνης.

Ίσως ορισμένοι διπλωμάτες των ΗΠΑ, γοητευμένοι από την την Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη, φαντάζονται ότι, αποδεχόμενοι τα τουρκικά παράπονα, ανεξάρτητα από το πόσο εξωφρενικά και αδικαιολόγητα είναι, μπορούν να αποκαταστήσουν την συνεργασία ΗΠΑ-Τουρκίας.

Ο Τζέφρι μπορεί ειλικρινά να σκεφτεί ότι αποδεχόμενος σχεδόν κάθε αίτημα του Ερντογάν ή προδίδοντας τους Κούρδους που πολέμησαν δίπλα-δίπλα με τις ΗΠΑ για να νικήσουν τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους που υποστηρίζονται από το τουρκικό κράτος, μπορεί κατά κάποιο τρόπο να ελέγξει την επιρροή της Ρωσίας στη Συρία.

Στην πραγματικότητα ωστόσο, οι ενέργειες του Τζέφρι είναι δώρο όχι μόνο για τον Ερντογάν αλλά και στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν επίσης. Αντί να ενισχύει την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο, η δράση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ την υπονομεύει.
Ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο μπορεί να αργήσει να εφαρμόσει το νόμο CAATSA μέσω κυρώσεων λόγω του σεβασμού προς τον Πρόεδρο Τραμπ, αλλά αυτή είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ έχει ένα τεράστιο πρόβλημα στην Τουρκία, και έως ότου αρχίσει να λειτουργεί σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία και την πρόθεση του Κογκρέσου, ως μέρος μιας συνεκτικής εθνικής στρατηγικής σύμφωνα με τα συμφέροντα των ΗΠΑ, η εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ θα υποφέρει πραγματικά”, δηλώνει ο ίδιος που τα είπε όλα για την σχέση Τουρκίας-ΗΠΑ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »