Μεγάλη γεωπολιτική νίκη της Μόσχας

H Mόσχα πέτυχε μία πολύ μεγάλων διαστάσεων γεωπολιτική νίκη με την συμφωνία που υπογράφηκε την Παρασκευή από την Ρωσία, την Ουκρανία, την Τουρκία και τον ΟΗΕ και συντάχθηκε με πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Ρωσίας και προβλέπει τη δημιουργία ενός διαδρόμου σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα για τη μεταφορά ουκρανικών και ρωσικών σιτηρών στις παγκόσμιες αγορές.

Έτσι Ρωσία κατάφερε να αναγκάσει την Δύση να άρει τις κυρώσεις που είχε επιβάλει στα ρώσικα σιτηρά και τα ρωσικά λιπάσματα προκειμένου να εξαχθούν τα ουκρανικά σιτηρά και να μειωθεί ο κίνδυνος επισιτιστικής κρίσης.

Βάσει αυτής της συμφωνίας, οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία που εμποδίζουν την εξαγωγή σιτηρών και λιπασμάτων επί της ουσίας παύουν να υφίστανται.

Η Ρωσία θα εμπορευθεί τα δικά της σιτηρά και λιπάσματα στον κόσμο από τα δικά της λιμάνια, ενώ οι Δυτικοί αναγκάστηκαν να κάνουν παραχωρήσεις στους Ρώσους σε ότι αφορά στις τραπεζικές πληρωμές, τις ασφάλειες και τις μεταφορές.

Το πόσο προσπαθούν τα δυτικά και εγχώρια ΜΜΕ να αποκρύψουν αυτό που έγινε πίσω από ανούσιους τίτλους και ανύπαρκτες αναλύσεις αγγίζει τα όρια του γραφικού.

Η πώληση ουκρανικών σιτηρών από το λιμάνι της Οδησσού και η δημιουργία ενός διαδρόμου σιτηρών είναι μια επικερδής κατάληξη για την Ρωσία καθώς πήρε την άρση των περιορισμών στις εξαγωγές ρωσικών σιτηρών και λιπασμάτων.

Για την ΕΕ, η μεταφορά ρωσικών και ουκρανικών σιτηρών σε αφρικανικές χώρες είναι εκ των ου άνευ καθώς αν υπάρξει διατροφικό πρόβλημα αυτό θα δημιουργήσει τεράστιες μεταναστευτικές μετακινήσεις και μαντέψτε προς τα που:

Προς την Ευρώπη (και φυσικά προς την Ελλάδα).

Η Ρωσία λοιπόν κατάφερε να απελευθερώσει ένα πολύ μεγάλο μέρος των οικονομικών της συναλλαγών και όλοι προσποιούνται πως δεν το κατάλαβαν.

Σε δεύτερο χρόνο θα ακολουθήσουν κι άλλες «άρσεις» γιατί η περιβαλλοντική τεχνολογία έχει ένα κακό:

Χρειάζεται νικέλιο και σπάνιες γαίες για να λειτουργήσει. Ειδικά σε ότι αφορά το νικέλιο η Ρωσία είναι η πρώτη παραγωγός χώρα στον πλανήτη και χωρίς νικέλιο δεν έχει ηλεκτρικά αυτοκίνητα…

Σε ότι αφορά την άρση των κυρώσεων υπενθυμίζουμε ότι το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι θα επιτρέψει συναλλαγές με τη Ρωσική Ομοσπονδία που σχετίζονται με λιπάσματα, τρόφιμα, σπόρους, φάρμακα και ιατρικό εξοπλισμό, παίρνοντας πίσω όλες τις προηγούμενες απαγορεύσεις αγορών, αλλά και κυρώσεων σε όσους τα αγοράζουν και τα εμπορεύονται ή χρησιμοποιούν!

Βέβαια, ειδικά με τα λιπάσματα, έχει προκαλέσει τεράστια ζημιά στην παγκόσμια γεωργία η απόφαση των ΗΠΑ, καθώς πυροδότησε την εν συνεχεία γενική απαγόρευση εξαγωγής λιπασμάτων της Ρωσίας προς τις «μη φιλικές χώρες» με αποτέλεσμα την μείωση της παραγωγής στις πρώτες καλλιέργειες της χρονιάς, αλλά και την ανησυχία ότι θα μειωθεί η παραγωγή γεωργικών προϊόντων και στα υπόλοιπα προϊόντα.

Αλλά το σημαντικότερο όλων είναι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εξαίρεσαν από τις κυρώσεις την πρώην θυγατρική της Gazprom στην Γερμανία, την Gazprom Germany GmbH, προκειμένου να μην διακόψει την ροή φυσικού αερίου η Ρωσία στην ισχυρότερη οικονομία της ΕΕ που καταρρέει!

Σε ότι αφορά την ΕΕ θπό τον φόβο επισιτιστικής κρίσης στην Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Ένωση τροποποίησε τις κυρώσεις της στη Μόσχα, το ζητούμενο είναι πλέον κατά πόσο θα συμπεριληφθούν και άλλοι τομείς της οικονομίας.

Η Δύση, πριν έρθει ο χειμώνας, έχει αρχίσει να καταλαβαίνει ότι δεν αρκεί να έχεις απλά τον έλεγχο των χρηματιστηρίων σε καιρό πολέμου αλλά των τροφίμων και των πρώτων υλών. Η Ρωσία το ήξερε.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η κίνηση έρχεται εν μέσω κριτικής από Aφρικανούς ηγέτες για τον αρνητικό αντίκτυπο των δυτικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας στο εμπόριο, οι οποίες μπορεί να έχουν επιδεινώσει τις ελλείψεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »