Στρατιωτική συμφωνία της Τουρκίας με τη GNA – Χρηματοδότης το Κατάρ
Ρωσικοί ιστότοποι: Ρωσικοί πύραυλοι S-300 που αναπτύχθηκαν στη Λιβύη εμπόδισαν τους Τούρκους μαχητές F-16 να στοχεύουν στη στρατηγική πόλη Sirte
Όπως ανέφεραν ρωσικά μέσα ενημέρωσης, ο τουρκικός στρατός δεν κατόρθωσε να στείλει τα αεροπλάνα του πιο κοντά από 200 χλμ από την πόλη Σύρτη της Λιβύης.

Τα ρωσικά συστήματα αεροπορικής άμυνας S-300, τα οποία περιγράφονται ως «άχρηστα», είναι τόσο τρομερά όπλα που ο LNA αναπτύσσοντάς τα κοντά στη Σύρτη, έκανε τους Τούρκους πιλότους μαχητικών F-16 να το… σκεφτούν πολύ καλά να πλησιάσουν την πόλη σε απόσταση μικρόερη των 200 χιλιομέτρων. Σύμφωνα με πηγές της Λιβύης, ο τουρκικός στρατός γνωρίζει ότι τα F-16 είναι ευάλωτα από την πλευρά της θάλασσας και ότι ο στρατός του Haftar θα τους επιτεθεί χωρίς προειδοποίηση.

Πληροφορίες σχετικά με τη μεταφορά των ρωσικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας S-300 στη Λιβύη προέκυψαν πριν από περίπου ένα μήνα – αυτά τα δεδομένα επιβεβαιώθηκαν μέσω σχετικών φωτογραφιών, και από εκείνη την περίοδο η Τουρκία δεν έχει κάνει ούτε μια απόπειρα επίθεσης στις τοποθεσίες του στρατού της Λιβύης. Επιπλέον, στην Al-Jufra, έχασε αρκετούς μαχητές, συστήματα αεροπορικής άμυνας και ηλεκτρονικά συστήματα πολέμου, σύμφωνα με τη ρωσική ιστοσελίδα Avia Pro.

Δεδομένων των δυνατοτήτων του ρωσικού S-300 “Favorit”, αυτά τα συγκροτήματα είναι σε θέση να εντοπίσουν Τούρκους μαχητές πολύ πριν οι τελευταίοι κάνουν κάτι, αν και τα συγκροτήματα κοντά στη Σύρτη δεν επαρκούν για να διασφαλιστεί ο πλήρης έλεγχος του εναέριου χώρου της ακτής της Λιβύης.

Νωρίτερα, υπήρχαν πληροφορίες ότι η Αίγυπτος είχε μεταφέρει παράκτια συστήματα πυραυλικής άμυνας στον εξοπλισμό του Εθνικού Στρατού της Λιβύης, απειλώντας την παρουσία τουρκικών πολεμικών πλοίων σε αυτήν την περιοχή.

Οι Τούρκοι δημιουργούν μόνιμες αεροπορικές και ναυτικές βάσεις στη Λιβύη
Η συνεργασία μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης εντείνεται. Αναφέρεται ότι σε αυτό το πλαίσιο, μέρος της επισκευασμένης στρατιωτικής βάσης Watiya έχουν διατεθεί προς χρήση από την Τουρκία. Τα οπλισμένα UAV και τα συστήματα αεροπορικής άμυνας, τα οποία φάνηκε να επιτυγχάνουν το σκοπό τους στην επιχείρηση εναντίον του Haftar, θα αναπτυχθούν στη βάση.

Στις 17 Αυγούστου 2020, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ και ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Γκιλέρ συναντήθηκαν με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Άμυνας του Κατάρ, Χαλίντ Μπιν Μοχάμεντ αλ-Ατιγιέ και τον Υφυπουργό Άμυνας της Λιβύης, Σαλαντίν en-Nemrush κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Λιβύη.

Αναφέρθηκε ότι κατά τη διάρκεια των συναντήσεων υπογράφηκαν ορισμένες συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας. Σε αυτό το πλαίσιο, όπως αναφέρεται από τον Al Arabiya, υπεγράφη συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας εξ ονόματος των κυβερνήσεων Τουρκίας, Κατάρ και Λιβύης.

Το Κατάρ θα χρηματοδοτήσει κέντρα στρατιωτικής εκπαίδευσης που θα δημιουργηθούν εντός του πεδίου εφαρμογής της συμφωνίας. Ένα τριμερές κέντρο συντονισμού θα δημιουργηθεί στη Μισράτα της Λιβύης. Επιπλέον, στο πλαίσιο της συμφωνίας, θα εγκατασταθεί στη Μισράτα τουρκική ναυτική βάση. Επίσημη δήλωση σχετικά με τη ναυτική βάση, η οποία είχε εκφραστεί ως επιθυμία ξανά στο παρελθόν, δεν δημοσιεύθηκε ούτε από την Τουρκική Δημοκρατία ούτε από τους υπόλοιπους συνομιλητές.

Ναυτική βάση στη Μισράτα προς τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις
Αναφέρεται ότι το λιμάνι Misrata θα είναι διαθέσιμο στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις μαζί με την αεροπορική βάση Al-Watiye. Στις εικόνες που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στις 13 Αυγούστου 2020, φαίνεται η φρεγάτα της τάξης της Γκάμπια, η οποία θεωρείται ότι ανήκει στο τουρκικό ναυτικό στη Μισράτα. Μαζί με τη φρεγάτα της κατηγορίας Gabya, το ελικόπτερο Sikorsky S-70B-28 Seahawk φαίνεται επίσης στις εικόνες.


Όπως φαίνεται λοιπόν, η Άγκυρα ανέλαβε δράση για τη δημιουργία ναυτικής βάσης στη Μισράτα ενώ αναφορές έγιναν προς την ίδια κατεύθυνση και από περιφερειακές πηγές.


Σύμφωνα με τις περιφερειακές πηγές, η στρατιωτική συνεργασία μεταξύ Άγκυρας και Τρίπολης προχωρά στο επόμενο επίπεδο. Η αεροπορική βάση Al-Watiya που έχει επισκευαστεί, έχει δοθεί προς χρήση της Τουρκίας. Αναφέρεται ότι τα τουρκικά συστήματα UAV / Armed UAV και συστήματα αεροπορικής άμυνας θα αναπτυχθούν στη βάση Al-Watiya.

Η Τουρκία, όπως ανέφερε η φιλοκυβερνητική εφημερίδα, φερέφωνο του Ερντογάν, Γενί Σάφακ, είχε μεγάλη επιτυχία στον τομέα αυτό, αντικατοπτρίζοντας τις επιχειρησιακές ιδέες των Τουρκικών Ένοπλων Δυνάμεων από το βόρειο τμήμα της Συρίας έως το πεδίο της Λιβύης.

Το σχέδιο του Ερντογάν για ναυτική βάση στη Μισράτα, δεν είναι μόνο πλάνο για τη διαχείριση στη Λιβύη. Η στρατηγική σημασία των ναυτικών δυνάμεωντης Τουρκίας στο πεδίο της Λιβύης θα μπορεί να πιέσει ακόμα περισσότερο, “κυκλώνοντας” τη νότια Ευρώπη, τόσο από την Α. Μεσόγειο αλλά και από τα λιμάνια στη Β. Αφρική.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, το λιμάνι Misrata σχεδιάζεται να μετατραπεί σε ναυτική βάση για μόνιμη ανάπτυξη. Επίσης, η Τουρκία θα κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο στην εξόρυξη πετρελαίου από θαλάσσια πεδία στη Λιβύη. Η παρουσία τουρκικών πλοίων φαίνεται απαραίτητη για την ασφάλεια των δραστηριοτήτων γεώτρησης στην περιοχή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »