Οι σερβικές ένοπλες δυνάμεις μεταφέρουν πυροβόλα των 155 χλστ. στα όρια με το Κόσοβο

Σε πλήρη πολεμική ετοιμότητα βρίσκονται οι ένοπλες δυνάμεις της Σερβίας, ενώ σύμφωνα με σερβικές και κοσοβαρικές πηγές ήδη Σέρβοι καταδρομείς έχουν εισέλθει στην Μιτρόβιτσα και προστατεύουν τα σερβικά οδοφράγματα, έχοντας λάβει εντολή να ανοίξουν πυρ κατά των αλβανικών ειδικών δυνάμεων εάν αυτές επιτεθούν.

Πολεμικό υλικό, περιλαμβανομένων πυροβόλων των 155 mm έχει μεταφερθεί από τις σερβικές ένοπλες δυνάμεις στα όρια Σερβίας – Κοσόβου.

 

Ως τώρα τα σερβικά οδοφράγματα μπλόκαραν μόνο δρόμους που οδηγούν στα σύνορα Σερβίας – Κοσόβου.

«Θα λάβουμε όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να προστατεύσουμε τον λαό μας και να διατηρήσουμε την ενότητα της Σερβίας», δήλωσε χθες ο Σέρβος Πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς μετά τη συνάντησή του με τον Σέρβο πατριάρχη Πορφύριο ενώ ταυτόχρονα ζήτησε την ευλογία του για να υπερασπιστεί το Κοσσυφοπέδιο, όπως έκανε ο Πρίγκηπας Λάζαρος πριν από τη μάχη του Κοσσυφοπεδίου το 1389 με τους Οθωμανούς Τούρκους.

Ο Α.Βούτσιτς έθεσε σε ετοιμότητα τον σερβικό Στρατό για να επέμβει τις επόμενες ώρες με ρητή εντολή η οποία αναφέρει «Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατευτεί ο σερβικός λαός στην Μιτρόβιτσα».

Με απλά λόγια έδωσε το «πράσινο φως» στην ηγεσία των σερβικών Ενόπλων Δυνάμεων να κάνουν ότι κρίνεται… απαραίτητο.

Η Πρίστινα υποστηρίζει ότι η Σερβία έχει τοποθετήσει στρατιώτες χωρίς διακριτικά στο βόρειο Κόσοβο, αποστολή των οποίων είναι να φρουρούν τα οδοφράγματα. Ερωτηθείσα σχετικά η πρωθυπουργός της Σερβίας Αννα Μπρνάμπιτς αρνήθηκε να απαντήσει.

«Το Βελιγράδι χρησιμοποιεί κάθε διαθέσιμο μέσο εναντίον της συνταγματικής τάξης του Κοσόβου», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών του Κοσόβου, Τζελάλ Σβεκλά.

Το Βελιγράδι από τη δική του πλευρά υποστηρίζει ότι η Πρίστινα προετοιμάζεται να στείλει δυνάμεις για να απομακρύνουν βιαίως τα οδοφράγματα, ενώ καταπατά τα δικαιώματα των Σέρβων του Κοσόβου. «Πρώτα ας επιτρέψουν να δημιουργηθεί η Ενωση Σερβικών Δήμων και μετά θα απομακρύνουμε τα οδοφράγματα», είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα ο Βούτσιτς στο σερβικό πρακτορείο Beta.

Ανακοινώσεις περί ύψιστης πολεμικής ετοιμότητας είχαν γίνει και στα τέλη Νοεμβρίου, όταν το Βελιγράδι είχε δηλώσει ότι drones από το Κόσοβο παραβίασαν τον εναέριο χώρο της Σερβίας.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »