Σε τροχιά σφοδρής κλιμάκωσης έχει περάσει ο πόλεμος ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς, με τον Βενιαμίν Νετανιάχου και τις στρατιωτικές δυνάμεις της χώρας του να ανακοινώνουν κι επίσημα τη νέα φάση της σύρραξης.

Σε αυτή τη δεδομένη χρονική στιγμή, το Ισραήλ έχει ξεκινήσει τη χερσαία εισβολή του στα βόρεια σημεία της Λωρίδας της Γάζας ενώ έχει ήδη καταφέρει σοβαρά πλήγματα κατά υποδομών της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης, έχοντας παράλληλα «εξουδετερώσει» ανώτατα στελέχη της.

Το σημαντικό στοιχείο, που δείχνει και την εξέλιξη των πολεμικών επιχειρήσεων, είναι το ότι οι ισραηλινές χερσαίες δυνάμεις που εισβάλουν στη Λωρίδα της Γάζας, μένουν εκεί και κατοχυρώνουν θέσεις, κυκλώνοντας στην ουσία την πόλη τη; Γάζας, όπου κρύβεται, σε τούνελ, ο συντριπτικός αριθμός των μελών της Χαμάς.

Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ προχωρούν σε μια νέα φάση του πολέμου με τη Χαμάς στη Γάζα, δήλωσε σήμερα ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου, στρατηγός Χέρζι Χαλεβί, τη στιγμή που οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν τις επιχειρήσεις τους στον βομβαρδισμένο παλαιστινιακό θύλακα.

«Ο πόλεμος έχει στάδια και σήμερα προχωράμε στο επόμενο στάδιο. Οι δυνάμεις μας αυτή τη στιγμή επιχειρούν στο έδαφος της Λωρίδας της Γάζας», είπε στο μήνυμά του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

Η Χαμάς προτείνει ανταλλαγή των ομήρων με Παλαιστίνιους κρατούμενους σε Ισραηλινές φυλακές

Ο Χαλεβί είπε ότι για την επίτευξη των στόχων του Ισραήλ στη Γάζα «απαιτείται μια χερσαία επιχείρηση», εξηγώντας ότι «δεν υπάρχει τρόπος να καταστραφεί ο εχθρός χωρίς να μπούμε στο δικό του έδαφος».

Ο στρατηγός διαβεβαίωσε ότι «ο εχθρός έχει πολλές εκατοντάδες νεκρούς» και υποδομές του έχουν καταστραφεί. Πρόσθεσε ότι το Ισραήλ «θα κάνει ό,τι μπορεί» για να απελευθερώσει τους ομήρους που κρατά η Χαμάς.

Οι Ισραηλινοί επέμειναν για 4η νύχτα στην ίδια τακτική, ξεκινώντας με σφυροκόπημα από αέρα και θάλασσα σε θέσεις της Χαμάς, πριν την προώθηση επιπλέον δυνάμεων στη Γάζα.

Οι χερσαίες φάλαγγες των ισραηλινών, ωστόσο βρίσκονται και παραμένουν στο έδαφος της Γάζας, σφίγγοντας ολοένα και περισσότερο τον κλοιό γύρω από την πόλη και τα στρατηγεία της Χαμάς. Ο IDF επέμεινε και σήμερα ότι το στρατηγείο της οργάνωση βρίσκεται κάτω από το νοσοκομειο Σίφα, ενώ συνεχείς ειναι οι βομβαρδισμοί στις εξόδους των τούνελ, ώστε να εγκλωβίσουν μέαα στους αντάρτες της Χαμάς.

Την ίδια στιγμή, σε εξέλιξη βρίσκεται ένα σχέδιο του Ισραήλ να κυκλώσει την πόλη της Γάζας και να την αποκλείσουν από την παροχή προμηθειών, ώστε να πιέσει με δύο τρόπους τη Χαμάς και τους Παλαιστίνιους που παραμένουν στην πόλη: Πρώτον με τον ανηλεή βομβαρδισμό και δεύτερον με την έλλειψη βασικών αγαθών διαβίωσης.

Πού θα εστιάσουν τα χτυπήματά τους οι Ισραηλινοί στη νέα φάση του πολέμου

Σε αυτό το σκηνικό των πυκνών εξελίξεων, οι διεθνείς αναλυτές εξετάζουν τα πλήγματα που θα καταφέρει το Ισραήλ στη Χαμάς και τα σημεία όπου θα επικεντρωθούν οι επιθέσεις.

Όπως γράφει το βρετανικό δίκτυο Sky News, οι βασικές μάχες πιθανόν να λάβουν χώρα σε υπόγειες σήραγγες.
Μετά την επέκταση των χερσαίων επιχειρήσεων του Ισραήλ, ειδικός σε θέματα άμυνας και ασφαλείας, δήλωσε στο βρετανικό δίκτυο ότι το μεγαλύτερο μέρος των μαχών για το ισραηλινό στρατό θα μπορούσε να διεξαχθεί σε υπόγεια σημεία.

«Είδαμε την αποδυνάμωση της στρατιωτικής υποδομής της Χαμάς από τον ισραηλινό στρατό» τόνισε.

Πρόσθεσε ότι αναμένει ότι μεγαλύτερο μέρος των μαχών να λάβει χώρα στις υπόγειες σήραγγες που υπολογίζονται σε εκατοντάδες χιλιομέτρα κάτω από τη Γάζα.

Κατέληξε λέγοντας ότι είναι μεν εφικτό αλλά συνάμα και δύσκολο να επιτευχθεί ο διπλός στόχος της καταστροφής της Χαμάς και της επιστροφής των ομήρων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »