Σηκώνεται στο θερμόμετρο στην περιοχή του ανατολικού Ειρηνικού Ωκεανού και η Κίνα δείχνει έτοιμη να «τελειώσει» την υπόθεση με την Ταϊβάν και με οποιοδήποτε κόστος. Η Κίνα «δεν θα διστάσει να ξεκινήσει πόλεμο εάν η Ταϊβάν κηρύξει την ανεξαρτησία της», προειδοποίησε πριν λίγο ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Άμυνας μετά τη συνάντηση του Κινέζου υπουργού με τον Αμερικανό ομόλογό του στη Σιγκαπούρη, μια συνάντηση που έγινε μέσα σε κακό κλίμα, καθώς ι Στόλοι των δύο κρατών αναμετρώνται συνέχεια, τόσο στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, όσο και στο στενό της Ταϊβάν. Υπενθυμίζεται ότι η Ταϊβάν θεωρεί εαυτόν ως «Κίνα» δεν έχει αναγνωρίζει ποτέ την κινεζική κομμουνιστική κυβέρνηση του Πεκίνου. Είναι άλλωστε η περιοχή που κατέφυγαν οι εθνικιστές του Τσανγκ Καϊ Σεκ μετά την ήττα τους από τους κομμουνιστές του Μάιο Τσε Τουνγκ το 1947. Τώρα, προειδοποιεί ότι θα κηρύξει την ανεξαρτησία της, προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε νομιμοποίηση της δράσης του Πεκίνου σε βάρος του νησιωτικού κράτους Το ζήτημα είναι ότι και το Πεκίνο θεωρεί το ίδιο: Λέει ότι η Ταϊβάν είναι κομμάτι της Κίνας, υπό την κατοχή των διασπαστικών εθνικιστών και οφείλουν «να την απελευθερώσουν». «Αν κάποιος τολμήσει να χωρίσει την Ταϊβάν από την Κίνα, ο κινεζικός στρατός θα τον συντρίψει και δεν θα διστάσει ούτε στιγμή να ξεκινήσει πόλεμο, όποιο κι αν είναι το τίμημα», είπε ο Γου Κιάν, μεταφέροντας τις δηλώσεις του Κινέζου υπουργού Άμυνας Ουέι Φενγκέ κατά τη συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του Λόιντ Όστιν. Ο Αμερικανός ΥΠΑΜ Λ.Όστιν από την άλλη, κάλεσε την Κίνα «να αποφύγει περαιτέρω αποσταθεροποιητικές ενέργειες» στο ζήτημα της Ταϊβάν, σύμφωνα με αμερικανική ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τις συνομιλίες. Όλα αυτά, ενώ τα επεισόδια είναι διαρκή: Η κινεζική Αεροπορία απογείωσε πάνω από 10 μαχητικά κρούσης για προσομοιώσεις πυραυλικών κτυπημάτων εναντίον της Ταιβά σε ασκήσεις νυχτερινών επιδρομών γύρω από την Ταϊβάν και τη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας πριν μερικές ημέρες. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν περισσότερα από 10 βομβαρδιστικά σε εξάωρη επιχείρηση ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης την Τετάρτη. «Η Ταϊβάν είναι μέρος της Κίνας. Τα στρατεύματα της Διοίκησης του Ανατολικού Θεάτρου θα συνεχίσουν να ενισχύουν την εκπαίδευση για προετοιμασία μάχης, αυξάνοντας την ικανότητά τους να ολοκληρώσουν αποστολές και να αποτρέψουν αποφασιστικά οποιαδήποτε ξένη επέμβαση και συνωμοσίες για την «ανεξαρτησία της Ταϊβάν», δήλωσε ο Shi Yi, ανώτερος συνταγματάρχης του στρατού και εκπρόσωπος της Διοίκησης του Ανατολικού Θεάτρου.

BySfairika.gr

Ιούν 10, 2022

Αυξημένη κινητικότητα τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων

Νέες επιθετικές δηλώσεις από τον υπουργό Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, που σηματοδοτούν ποιοτική κλιμάκωση της τεταμένης κατάστασης μεταξύ των δύο χωρών:

«Η Ελλάδα εξόπλισε ορισμένα νησιά κατά παράβαση των συνθηκώνΑπαντήσαμε σε κάθε μία από τις άδικες και παράνομες επιθετικές ενέργειες της Ελλάδας και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Θα συνεχίσουμε να απαντάμε στις άδικες και παράνομες επιθετικές ενέργειες της Ελλάδας. Δεν θα επιτρέψουμε τετελεσμένα»!

Κάποιοι πολιτικοί στην γειτονική Ελλάδα επιμένουν να ξυπνούν το πρωί και να λένε “Τουρκία” και το βράδυ να πηγαίνουν στο κρεβάτι τους λέγοντας “Τουρκία”»!

Ο Ακάρ ισχυρίστηκε ακόμη ότι αυτοί οι Έλληνες πολιτικοί είναι εκείνοι που υιοθετούν προκλητική ρητορική, «νουθετώντας» τους μάλιστα: «Θέλουμε να ξέρουν ότι προκαλούν μεγάλο κακό στον Ελληνικό λαό»!

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας «φόρεσε» – προς στιγμήν – το «διαλλακτικό» προσωπείο, λέγοντας πως «η Τουρκία ελπίζει σε διάλογο και ένα κλίμα εποικοδομητικών συζητήσεων το συντομότερο δυνατόν», σαν να μην ήταν ο Ερντογάν που εκστόμισε το περίφημο πλέον «Μητσοτάκης γιόκ», κόβοντας κάθε συνομιλία με την Αθήνα.

Στο τακτικό πεδίο, υπάρχει μία κλιμάκωση στην συγκέντρωση των τουρκικών δυνάμεων σε απόσταση μέχρι 100 χλμ. από τα παράλια, ενώ «ύποπτες» κινήσεις καταγράφονται από πλοία του τουρκικού Ναυτικού και αυξημένη κινητικότητα σε βάσεις UAV. 

Το ΓΕΕΘΑ διαβεβαιώνει ότι «Παρακολουθεί τα πάντα»…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »