Μη εφικτή η μόνιμη μείωση φόρων λόγω της πανδημίας δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας
Την παράταση των υφιστάμενων μέτρων για τη στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών αποκάλυψε ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, τονίζοντας, όμως, ότι ο προϋπολογισμός του 2021 δεν μπορεί να περιλαμβάνει μόνιμες μειώσεις φόρων, εξαιτίας της αβεβαιότητας την οποία δημιουργεί στην οικονομία η πανδημία.

Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι θα υπάρξει παράταση των αναστολών πληρωμών φόρων και εισφορών για όσους έχουν δεχθεί πλήγμα από την πανδημία έως και το τέλος του α’ τριμήνου του 2021. Σημειώνεται ότι οι περισσότερες αναστολές ολοκληρώνονταν στα τέλη Σεπτεμβρίου, ως εκ τούτου θα παραταθούν σημαντικά, ενώ στη συνέχεια η νέα ρύθμιση αποπληρωμής των συσσωρευμένων υποχρεώσεων σε 12 άτοκες ή 24 έντοκες (με το επιτόκιο στο 2,5%) δόσεις.

Αναφορικά με την Επιστρεπτέα Προκαταβολή τόνισε ότι εντός Σεπτεμβρίου θα ανακοινωθεί ο τρίτος κύκλος, αφού πρώτα το υπουργείο Οικονομικών έχει στην κατοχή του τα στοιχεία του Αυγούστου, ενώ σε αυτή τη φάση θα καλύπτονται και επιχειρήσεις που δεν έχουν ταμειακή μηχανή και δραστηριοποιούνται στον τουριστικό κλάδο.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των ενοικίων, καθώς ολοκληρώνεται η περίοδος όπου επιτρέπεται η μείωσή τους κατά 40% σε σειρά κλάδων, όπως αυτοί εστίασης, μεταφορών, τουρισμού, πολιτισμού και αθλητισμού. Ο υπ. Οικονομικών εξετάζεται μία σειρά εναλλακτικών λύσεων μεταξύ των οποίων είναι είτε η παράταση της ισχύος αυτής της ρύθμισης είτε ακόμη και η εθελοντική συμφωνία μεταξύ των δύο μερών.

Ανέφερε ακόμη ότι θα υπάρξει παράταση για τα επιδόματα ανεργίας και για τις αναστολές συμβάσεων εργασίας και για το πρόγραμμα Συν-Εργασία.

Μιλώντας, τέλος, για τα αναδρομικά στους συνταξιούχους επανέλαβε ότι η καταβολή τους θα γίνει όσο το δυνατόν συντομότερα.

Επεσήμανε ακόμη ότι στο Eurogroup στο Βερολίνο (11- 12 Σεπτεμβρίου) αναμένεται να αποσαφηνιστεί εάν και το επόμενο έτος δεν θα ισχύσουν δημοσιονομικοί στόχοι και κανόνες, όπως και εφέτος, κάτι που φυσικά επηρεάζει την κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2021.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »