Η επίσκεψη έχει στόχο να υπογραμμίσει τη στενή σχέση Αθήνας – Ουάσινγκτον
Ιδιαίτερη συμβολική σημασία την ώρα που οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας- Τουρκίας έχουν δρομολογηθεί, αλλά η Άγκυρα εξακολουθεί να προκαλεί, έχει η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, η οποία εκφράζει και το αμερικανικό ενδιαφέρον για την αναβάθμιση της βάσης της Σούδας και το πρόγραμμα αγοράς φρεγατών από το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.

Ο κ.Πομπέο έφθασε χθες βράδυ στη Θεσσαλονίκη, όπου σήμερα θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια. Η ατζέντα της συνάντησης περιλαμβάνει το στρατηγικό διάλογο Ελλάδας- ΗΠΑ, την αμυντική και ενεργειακή συνεργασία και βεβαίως τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Η επιλογή του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ να μεταβεί στη Θεσσαλονίκη και όχι στην Αθήνα, έχει να κάνει και με το γεγονός ότι η συμπρωτεύουσα βρίσκεται στην καρδιά του αμερικανικού σχεδιασμού για τα Βαλκάνια, ως ο ένας κόμβος, με το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης να αποτελεί το έτερο στρατηγικό σημείο ως σημαντική ενεργειακή πύλη και αμυντικό σταθμό.

Ακολούθως ο κ. Πομπέο θα ταξιδέψει στην Κρήτη όπου θα φιλοξενηθεί δύο βράδια στο πατρικό σπίτι του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στα Χανιά. Την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και ο πρωθυπουργός θα επισκεφθούν τη βάση της Σούδας και στη συνέχεια θα ξεναγηθούν στον Αρχαιολογικό Χώρο Απτέρας. Από τη Σούδα θα κάνουν μαζί δηλώσεις στα ΜΜΕ και η ελληνική πλευρά προφανώς προσδοκά ισχυρή αμερικανική στήριξη. Σημειωτέον ότι ο κ.Πομπέο δεν θα επισκεφθεί στη συνέχεια την Τουρκία, παρόλο που είθισται οι Αμερικανοί αξιωματούχοι όταν επισκέπτονται τη μία χώρα να επισκέπτονται και την άλλη.

Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι η Τουρκία παύει να έχει σημαντική θέση στους αμερικανικούς σχεδιασμούς. Όμως οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται για την αναβάθμιση της βάσης της Σούδας, ως το κύριο σημείο «εξόρμησης» δυνάμεων του ΝΑΤΟ προς τη Μέση Ανατολή. Σημειωτέον ότι την Ελλάδα αναμένεται να επισκεφθεί μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στις 5-6 Οκτωβρίου και ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται βεβαίως και για τη ναυπήγηση τεσσάρων νέων φρεγατών, στο πλαίσιο του εξοπλιστικού προγράμματος που ανακοίνωσε ο κ.Μητσοτάκης στη Θεσσαλονίκη, αλλά και για την αναβάθμιση τεσσάρων φρεγατών ΜΕΚΟ του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

Τα μηνύματα που θα στείλει ο κ.Πομπέο σε κάθε περίπτωση θα έχουν τη σημασία τους, καθώς εκκρεμεί ακόμη η ημερομηνία έναρξης των διερευνητικών επαφών Ελλάδας- Τουρκίας, οι οποίες το πιθανότερο είναι να ξεκινήσουν μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Η Τουρκία επιμένει για αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, με την Αθήνα να ξεκαθαρίζει πως το πλαίσιο και αντικείμενο των διερευνητικών είναι σαφές και δεδομένο, δηλαδή αφορούν αποκλειστικά στην οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών και σε περίπτωση αδιεξόδου, στην προσφυγή στη Χάγη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »