Προκλητική κίνηση την στιγμή που η ΠτΔ βρίσκεται στο ακριτικό νησί της Ελλάδας
Το πρωί της Κυριακής έφτασε στο Καστελόριζο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Η επίσκεψη της ΠτΔ για την 77η επέτειο απελευθέρωσης του Καστελόριζου έχει συμβολικό χαρακτήρα ειδικά τη δεδομένη χρονική στιγμή, που η Τουρκία έχει κορυφώσει τις προκλήσεις στην ανατολική Μεσόγειο αγνοώντας το τελεσίγραφο της Ευρώπης για αποκλιμάκωση της έντασης.

Την ίδια ώρα ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, έκανε μια αιφνιδιαστική επίσκεψη στο Κας, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το Καστελόριζο, και ξαφνικά «γύρισε» την επικοινωνιακή του τακτική, στέλνοντας αυτή τη φορά μήνυμα για διάλογο και ειρήνη. Τάχθηκε υπέρ της καλής γειτονίας και του διαλόγου υποστηρίζοντας πως «περιμένουμε και από την απέναντι πλευρά το ίδιο» για να έχει η περιοχή «ειρήνη και σταθερότητα».
ύμφωνα με το ρεπορτάζ της Γεωργίας Λαγού για το Open, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος, έφτασε με ελικόπτερο τύπου Σινούκ και την υποδέχτηκε η στρατιωτική μπάντα και η τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και άλλοι φορείς. Υπό τους ήχους του Εθνικού Ύμνου υποδέχθηκαν την ΠτΔ σε μια ιδιαίτερα κομβική στιγμή, μικρά παιδιά με παραδοσιακές φορεσιές. Η κ.Σακελλαροπούλου θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει και με κατοίκους, οι οποίοι γνωρίζουν πολύ καλά τι σημαίνει ελληνικότητα, ενώ σε ομιλία της που θα ακολουθήσει η ΠτΔ θα στείλει μήνυμα κυριαρχίας από το ακριτικό Καστελόριζο.

Οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις έχουν «θωρακίσει» το Καστελόριζο, λόγω της ανησυχίας που υπάρχει ότι η Άγκυρα είναι πολύ πιθανό να επιχειρήσει να εκμεταλλευθεί την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, προκειμένου να εντείνει το κλίμα έντασης που καλλιεργεί εδώ και ενάμιση μήνα στις ελληνοτουρκικες σχέσεις. Μόνο τυχαίο δεν είναι, άλλωστε, πως το Καστελόριζο βρίσκεται εσχάτως στο επίκεντρο των τουρκικών διεκδικήσεων.

Η ελληνική πλευρά πλευρά, πάντως, τόσο ενόψει της επίσκεψης της Προέδρου της Δημοκρατίας, στο Καστελόριζο όσο και της πιθανότητας οι Τούρκοι να κλιμακώσουν ακόμη περισσότερο την ένταση, έχει ενισχύσει τις δυνάμεις του στρατεύματος που φρουρούν την περιοχή. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο νησί βρίσκονται δυο πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, μια τορπιλάκατος και μια κανονιοφόρος. Την ίδια ώρα, συνεχείς είναι και οι περιπολίες που πραγματοποιούν γύρω του, άνδρες των ΟΥΚ που επιβαίνουν σε ταχύπλοα σκάφη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »