Τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με ζητήματα της καθημερινότητας του Δήμου Αιγιαλείας, παρουσίασε το μεσημέρι της Παρασκευής ο δήμαρχος
Τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με ζητήματα της καθημερινότητας του Δήμου Αιγιαλείας, παρουσίασε το μεσημέρι της Παρασκευής ο δήμαρχος Αιγιαλείας κ. Δημήτρης Καλογερόπουλος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στα τοπικά ΜΜΕ.

Ο δήμαρχος αναφέρθηκε επιγραμματικά σε διάφορα θέματα και απάντησε στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων. Ανά ζήτημα αναφέρθηκε ως εξής:

ΑΠΟΧΕΤΕΥΤΙΚΟ: Οι διαδικασίες για την κατασκευή των εσωτερικών δικτύων αποχέτευσης στους παραλιακούς οικισμούς του Δήμου προχωρούν κανονικά, καθώς μέχρι την άνοιξη προβλέπεται να έχει εγκατασταθεί ο εργολάβος. Η δημοτική αρχή, μετά και από την εξασφάλιση επιπλέον κονδυλίων, επιδιώκει να ενταχθούν στο δίκτυο και όμοροι οικισμοί που βρίσκονται πάνω από τον νέο αυτοκινητόδρομο, πέραν των παραλιακών κοινοτήτων.

ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ: Στόχος της δημοτικής αρχής είναι να μην ξαναδούν οι Αιγιαλείς τεράστιους σωρούς σκουπιδιών στους δρόμους, όπως γινόταν κατά καιρούς τα τελευταία 40 χρόνια και να υπάρξει οριστική επίλυση του ζητήματος. Με ενέργειες της δημοτικής αρχής, εξασφαλίστηκε η μεταφορά των απορριμμάτων σε ΧΥΤΑ κοντινότερων προορισμών από την Κοζάνη, μειώνοντας το κόστος μεταφοράς για τους δημότες. Παράλληλα, διασφαλίστηκε η αποκατάσταση του ΧΑΔΑ στην Αιγείρα, ενώ επιδιώκεται και βρίσκεται σε καλό δρόμο το οριστικό κλείσιμο και η αποκατάσταση του ΧΥΤΑ στο ίδιο σημείο. Αυξήθηκε κατακόρυφα το ποσοστό ανακύκλωσης στο Δήμο, με πολλά περιθώρια περαιτέρω αύξησης. Μαζί με την κατασκευή της Μονάδας Επεξεργασίας Βιολογικών Αποβλήτων που έχει εγκριθεί και επιδιώκεται χρηματοδότηση, προβλέπεται πως ο όγκος των απορριμμάτων που θα μεταφέρονται σε ΧΥΤΑ θα μειωθεί τουλάχιστον 50%, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ: Κατατέθηκε προς ένταξη στο νέο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, πλήρης φάκελος με εξασφαλισμένη ωριμότητα για το υπόλοιπο τμήμα της οδού Μητροπόλεως. Σύμφωνα με το καλύτερο σενάριο, τα έργα θα ξεκινήσουν το φθινόπωρο του 2021. Η πεζοδρόμηση μέρους του κέντρου του Αιγίου παραμένει στους σχεδιασμούς της δημοτικής αρχής, καθώς προτεραιότητα έχουν οι πεζοί και όχι τα οχήματα.

ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΕΡΓΑ: Επετεύχθη η ένταξη σε χρηματοδότηση, αντιπλημμυρικών «συνοδών» έργων προϋπολογισμού εκατομμυρίων ενώ συνεχίζεται η προσπάθεια για ένταξη περισσοτέρων σε επικίνδυνα σημεία της νέας σιδηροδρομικής γραμμής και του νέου αυτοκινητοδρόμου. Οι εργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει στην περιοχή της Δυτικής Αιγιάλειας και επεκτείνονται σταδιακά και προς ανατολικά.

ΑΡΔΕΥΣΗ: Τα πράγματα πηγαίνουν πολύ καλά και αποδεικνύεται πως η πολιτική επιλογή της δημοτικής αρχής λειτουργεί με τον καλύτερο τρόπο και υπέρ των χρηστών του δικτύου. Αυτό μεταφράζεται και σε εξέλιξη έργων της ΔΕΥΑ Αιγιαλείας προς όφελος των δημοτών. Παράλληλα, αναμένεται και η απάντηση από το ΥΠΕΣ για ένταξη του εμβληματικού έργου του φράγματος στον ποταμό Σελινούντα στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», κάτι που έχει καθυστερήσει και γι’αυτό η δημοτική αρχή κάνει όλες τις απαραίτητες επαφές για το πολυπόθητο αποτέλεσμα.

ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΖΩΑ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ: Ο Δήμος και οι υπηρεσίες του λειτουργούν πάντα σύμφωνα με τον νόμο. Τονίζεται πως οι γραφειοκρατικές διαδικασίες για το ζήτημα είναι αρκετά δύσκολες και πολλές φορές «δαιδαλώδεις». Πρόσφατα ανακοινώθηκαν από τη δημοτική αρχή δράσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη ή υπό σχεδιασμό. Πρέπει να υπογραμμιστεί πως αρμοδιότητα του Δήμου δεν είναι να μαζεύει τα αδέσποτα και να τα απομακρύνει αλλά απλά να τα περισυλλέγει, να τα στειρώνει και να τα επιστρέφει στον φυσικό «οικείο» τους χώρο.

ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ: Η «γκρίνια» ορισμένων είναι αδικαιολόγητη. Ως γνωστόν, τα δημοτικά τέλη είναι ανταποδοτικά και επιστρέφουν στους δημότες μέσω έργων. Κάθε υπηρεσία έχει το τίμημά της, ανάλογα και με την ποιότητά της. Η δημοτική αρχή επιθυμεί ικανοποιητική παροχή υπηρεσιών για όλους. Μια μείωση τελών στην παρούσα φάση θα ήταν πλήγμα για την Αιγιάλεια του μέλλοντος. Ο δήμαρχος προτιμά να είναι χρήσιμος παρά ευχάριστος σε όσους λαϊκίζουν χωρίς συνέπειες.

ΕΦΑΡΜΟΓΗ SENCE CITY: Πρόσφατα τέθηκε σε εφαρμογή η βραβευμένη πλατφόρμα SenceCity που έχει σχεδιαστεί από το Τμήμα Ηλεκτρολόγων του Πανεπιστημίου Πατρών και που δίνει τη δυνατότητα σε δημότες να αποστέλλουν μέσω του τηλεφώνου τους αιτήματα για αποκατάσταση βλαβών αλλά και να αποστέλλουν παράπονα και επισημάνσεις, που διανέμονται προς επίλυση στις δημοτικές υπηρεσίες. Ήδη πάνω από 2.500 χρήστες έχουν κατεβάσει τη σχετική εφαρμογή και πάνω από 300 ζητήματα έχουν πάρει το δρόμο της επίλυσης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »