Διαδοχικές συσκέψεις με λοιμωξιολόγους, περιφερειάρχες -Μήνυμα στους πολίτες
Σε συναγερμό βρίσκεται το Μέγαρο Μαξίμου έπειτα από τη νέα σοκαριστική αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα μας, αφού καταγράφηκαν 865 νέες μολύνσεις σε όλη τη χώρα. Με τα στοιχεία να μην είναι καλά -την Αττική και τη Θεσσαλονίκη να βράζουν στην κυριολεξία με 331 και 181 κρούσματα αντίστοιχα- ο πρωθυπουργός έχει συνεχείς επαφές με τους επιστήμονες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης γύρισε αργά το απόγευμα από την Κύπρο όπου είχε βρεθεί εκεί για την τριμερή Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου, ενώ το πρωί αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να έχει τηλεδιάσκεψη με την επιτροπή λοιμωξιολόγων. Κατά πληροφορίες όλα είναι πάνω στο τραπέζι σε επίπεδο μέτρων. Εκτός από το τοπικό lockdown στην Καστοριά και την αναβάθμιση επιπέδου συναγερμού για τις Σέρρες, τη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα και τη Βοιωτία που έχουν ήδη ανακοινωθεί, στο τραπέζι βρίσκονται ακόμη δύο μέτρα: Η υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού, σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους, καθώς επίσης και η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας στο μοντέλο της Γαλλίας.

Σε κάθε περίπτωση, οριστικές αποφάσεις αναμένονται αύριο το πρωί, ενώ δεν αποκλείεται τις όποιες ανακοινώσεις να ανακοινώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός το βράδυ της Πέμπτης μέσω τηλεοπτικού μηνύματος.

Η επιδείνωση της υγειονομικής εικόνας σε κλίμακα νομού ωθεί την κυβέρνηση στην εντατικοποίηση της επιτήρησης και των υφιστάμενων μέτρων προστασίας (πλην των νέων), με τη δυναμική συνδρομή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Υπό αυτό το πρίσμα, ο Πρωθυπουργός αναμένεται να έχει σήμερα τηλεδιάσκεψη με τους 13 Περιφερειάρχες της χώρας, με ζητούμενο τον κοινό συντονισμό για την αναχαίτιση της διασποράς των κρουσμάτων.

Με το ίδιο πρόταγμα, δεν αποκλείεται ο Πρωθυπουργός να απευθυνθεί με νέο τηλεοπτικό του μήνυμα προς τους πολίτες ακόμη και εντός της ημέρας, δεδομένης της κρισιμότητας της συγκυρίας για την περαιτέρω εξάπλωση του κορονοϊού. Ενεργά, άλλωστε, στο τραπέζι του Μεγάρου Μαξίμου παραμένουν νέα μέτρα, όπως:

· υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους

· περιορισμός της κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες (σε περιοχές ενταγμένες στα επίπεδα 3 και 4)

· και επαυξημένες περιπολίες σε πλατείες και ανοιχτούς χώρους συνάθροισης κυρίως τις βραδινές ώρες, με στόχο την αποφυγή του συνωστισμού.

Παρότι, το ενδεχόμενο ενός lockdown στην Αττική αποκλείεται προσώρας από το κυβερνητικό επιτελείο, η εφαρμογή τοπικών περιοριστικών μέτρων, δηλαδή μορφών τοπικού lockdown σε όσους νομούς της χώρας χρειαστεί, ηχεί ως βεβαιότητα για τα περισσότερα κυβερνητικά στελέχη, καθώς είναι σαφώς πιο αποτελεσματική και λιγότερο επιζήμια για την οικονομική δραστηριότητα, η εφαρμογή του στην ελληνική περιφέρεια σε σχέση με το λεκανοπέδιο της Αττικής.

Σε κάθε περίπτωση, όποιο «κοκτέιλ» μέτρων επιλεγεί τις επόμενες ώρες για τη διακοπή της αλυσίδας μετάδοσης του ιού, δεν επαρκεί από μόνο του για να θεραπεύσει την έντονη ανησυχία στα ανώτατα κυβερνητικά κλιμάκια, καθώς ο χθεσινός αριθμός των κρουσμάτων αποτύπωσε την πραγματική δυναμική του συντελεστή της γεωμετρικής προόδου, με τον οποίο μεταδίδεται ο ιός στη χώρα, στενεύοντας τα περιθώρια ελιγμών για το εθνικό σύστημα υγείας.

Σε συνδυασμό, μάλιστα, με το γεγονός ότι εντείνεται ο ευρωπαϊκός προβληματισμός για την έξαρση του δεύτερου κύματος της πανδημίας, δεν αποκλείεται να επιφέρουν κεντρικές αλλαγές στον τρόπο διαχείρισης του κορονοϊού από τις 27 χώρες- μέλη της ΕΕ. Η εντεινόμενη αγωνία σε ευρωπαϊκό επίπεδο οδήγησε και στη σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής μέσω τηλεδιάσκεψης στις 29 Οκτωβρίου, καθώς η μεγάλη εικόνα σε επίπεδο ηπείρου δεν γνωρίζει την παραμικρή βελτίωση, με τους ηγέτες να ανταλλάσσουν απόψεις για τυχόν νέους φραγμούς στην εξάπλωση του ιού.

Μέχρι τότε, σε ισχύ τίθενται από αύριο η μετάβαση της Καστοριάς στο επίπεδο συναγερμού 4 και της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας, της Βοιωτίας και των Σερρών στο επίπεδο 3 αντίστοιχα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »