Η στρατηγική σημασία του Καλλίνιγκραντ για τη Ρωσία αλλά και το ΝΑΤΟ είναι τεράστια
Το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας έλαβε απόφαση σχετικά με την ανάγκη μεταφοράς μαχητών Su-30 και παράκτιων πυραυλικών συστημάτων “Bal” και “Bastion” στην περιοχή του Καλίνινγκραντ.

Σύμφωνα με τους συντάκτες του ειδησεογραφικού πρακτορείου Avia.pro, τέτοιες ενέργειες οφείλονται στη συγκέντρωση δυνάμεων του ΝΑΤΟ κοντά στα σύνορα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, καθώς και στην πρόσθετη ανάπτυξη μαχητών F-35 κοντά στα ρωσικά σύνορα.
Είναι γνωστό ότι η τελική απόφαση για τη μεταφορά των παράκτιων πυραυλικών συστημάτων Bal και Bastion στην περιοχή του Καλίνινγκραντ δεν έχει ακόμη ληφθεί, αλλά μια επιπλέον παρτίδα μαχητών Su-30SM πράγματι θα αναπτυχθεί άμεσα σε αυτήν την περιοχή.

«Η ενίσχυση της Δυτικής Στρατιωτικής Περιφέρειας έχει ανακηρυχθεί προτεραιότητα με φόντο την ενεργοποίηση του ΝΑΤΟ και τις ασκήσεις μεγάλης κλίμακας κοντά στα ρωσικά σύνορα, καθώς και την άφιξη νέων μαχητικών, συμπεριλαμβανομένου του F-35, σε υπηρεσία με ευρωπαϊκές χώρες. Εκτός από την παράδοση μιας επιπλέον παρτίδας Su-30SM, απόφαση η οποία έχει ήδη ληφθεί, εξετάζεται καιτο ζήτημα της ανάπτυξης των παράκτιων πυραυλικών συστημάτων “Bal” και “Bastion” στην περιοχή του Καλίνινγκραντ”, αναφέρει ο ιστότοπος.

Λίγο νωρίτερα έγινε γνωστό ότι η Ρωσία απογείωσε μαχητικό αεροσκάφος της Su-35 στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσα για να αναχαιτίσει αμερικανικό μαχητή πέμπτης γενιάς F-35.

Επισημαίνουμε ότι μεγάλης κλίμακας στρατιωτικές ασκήσεις του ΝΑΤΟ “Baltops 2021” έχουν ξεκινήσει στη Βαλτική Θάλασσα. Σύμφωνα με πολλούς Ρώσους στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες, είναι σαφώς προκλητικές τέτοιες ασκήσεις εναντίον της Ρωσίας.
Ωστόσο, το ρωσικό ναυτικό δε συμφώνησε με τον ρόλο ενός παθητικού παρατηρητή και έδειξε τη δύναμή του στις χώρες της Συμμαχίας στην περιοχή.

Σύμφωνα με ρωσικό ιστότοπο, επίσης ρωσικά πλοία πραγματοποίησαν ασκήσεις κατά τη διάρκεια των οποίων επεξεργάστηκαν μεταξύ άλλων σενάρια επίθεσης με πυραύλων Kalibr στην περιοχή ανάπτυξης των ναυτικών δυνάμεων της Συμμαχίας.
Η δημοσίευση διευκρινίζει ότι το Odintsovo MRK συμμετείχε στα γυρίσματα. Επιπλέον, στο πλαίσιο των δικών του ασκήσεων , ο ρωσικός στόλος πραγματοποίησε βολές από πυροβόλα AK-630.

Το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δεν έχει σχολιάσει ακόμη επίσημα τις ασκήσεις της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ που διεξάγονται στη Βαλτική θάλασσα

Η Ρωσία το τελευταίο χρονικό διάστημα ενισχύει συνεχώς με στρατιωτικά μέσα και δυνάμεις τον πολύ μεγάλης στρατηγικής σημασίας “θύλακα” του Καλλίνιγκραντ

Συγκεκριμένα το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε τον Μάιο ότι θα ολοκληρώσει τη δημιουργία μιάς νέας μηχανοκίνητης Μεραρχίας στο Καλίνινγκραντ. Ειδικότερα η 18η Μηχανοκίνητη Μεραρχία θα είναι επιχειρησιακά έτοιμη το Φθινόπωρο και θα διαθέτει 3 Μηχανοκίνητα Συντάγματα και 1 Σύνταγμα Αρμάτων πλήρως εξοπλισμένα.

Η ενίσχυση του ρωσικού θύλακα στην περιοχή του Καλίνινγκραντ είχε αποφασιστεί πολύ νωρίτερα και με βάση προγενέστερο σχεδιασμό, θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2021.

Οι ειδικοί λένε ότι η δημιουργία μιάς πλήρως εξοπλισμένης Μεραρχίας στην περιοχή, είναι μια αποτελεσματική απάντηση στις κινήσεις του ΝΑΤΟ κοντά στα σύνορα της Ρωσίας, όπως γράφει η Izvestia.

Τα σχέδια για την επικείμενη δημιουργία πλήρως εξοπλισμένης μηχανοκίνητης Μεραρχίας, αποκαλύφθηκαν από τον Ναύαρχο του Στόλου της Βαλτικής, Alexander Nosatov τον Δεκέμβριο του 2020.

Η Izvestia έγραφε ότι η ραχοκοκαλιά του νέου τμήματος είναι η 79η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Φρουρών, η οποία διαθέτει όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό για τη διεξαγωγή διαφόρων τύπων πολεμικών επιχειρήσεων.

Η επικεφαλής του Τμήματος Διοίκησης και Κοινωνικών Τεχνολογιών στο Βορειοδυτικό Ινστιτούτο της Ρωσικής Προεδρικής Ακαδημίας Εθνικής Οικονομίας και Δημόσιας Διοίκησης (RANEPA) Inna Vetrenko, σημειώνει ότι η Ρωσία ενισχύει τις δυνάμεις της στην περιοχή της Βαλτικής στο Καλίνινγκραντ εδώ και πολύ καιρό.

“Είναι σίγουρα απαραίτητο να ενισχυθεί αυτή η περιοχή, δεδομένης της γεωπολιτικής απειλής από το δυτικό μέτωπο του ΝΑΤΟ μέσω της Πολωνίας και των κρατών της Βαλτικής.” Είχε πει

Η ειδικός συνδέει την ταχεία δημιουργία των νέων στρατιωτικών σχηματισμών από τη Ρωσία με τις πρόσφατες ασκήσεις του ΝΑΤΟ στα κράτη της Βαλτικής.

“Μετά από αυτές τις στρατιωτικές ασκήσεις του ΝΑΤΟ, έγινε ανάλυση από εμάς και εντοπίστηκαν τα αδύνατα σημεία”, εξήγησε η Βέτρενκο.
Στρατηγική αξία του Καλλίνιγκραντ
Ως γνωστόν Λιθουανία, Λετονία και Εσθονία έχουν ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, με τις δύο πρώτες να συνορεύουν προς νότο με τη Λευκορωσία και Λετονία και Εσθονία με τη Ρωσία, ενώ και οι τρείς βρέχονται από τη Βαλτική θάλασσα. Μεταξύ δε Λιθουανίας και Πολωνίας και παρά την Βαλτική θάλασσα βρίσκεται η Ρωσική περιοχή του Καλλίνιγκραντ.

Η στρατηγική σημασία του Καλλίνιγκραντ για τη Ρωσία αλλά και το ΝΑΤΟ είναι τεράστια, αφού η μόνη οδός παροχής υποστήριξης του ΝΑΤΟ προς τις χώρες μέλη του της Βαλτικής θάλασσας, Λιθουανία, Λετονία, Εσθονία, είναι η διαμέσου Πολωνίας, στενή περιοχή μεταξύ Καλίνιγκραντ-Λευκορωσίας, μήκους μόλις 160 χιλιομέτρων.

Στρατιωτικά αντιλαμβανόμαστε ότι ο κίνδυνος περικύκλωσης των Βαλτικών χωρών από τις Ρωσικές Στρατιές σε περίπτωση πολέμου είναι αμεσότατος και αποτελεί ένα εύκολα σχετικά υλοποιήσιμο σχέδιο. Αυτό αποτελεί το μαλακό υπογάστριο του ΝΑΤΟ προς βορρά.

Τα παραπάνω καταδεικνύουν μεταξύ άλλων τη στρατηγική θέση του Καλλίνιγκραντ και το λόγο της διαρκούς στρατιωτικής ενίσχυσης του από τη Ρωσία.

Ο συναγερμός αυξάνεται σε όλες τις κυβερνήσεις των κρατών του ΝΑΤΟ και στα δυτικά μέσα ενημέρωσης για τη συνεχιζόμενη, πολύπλευρη στρατιωτική συσσώρευση της Ρωσίας στον θύλακα του Καλίνινγκραντ μεταξύ Πολωνίας και Λιθουανίας. Ωστόσο αυτή δεν είναι μια εντελώς νέα ανησυχία.

Την άνοιξη του 2018, δορυφορικές εικόνες έδειξαν ότι η Μόσχα αναβαθμίζει εκεί μια βάση πυρηνικών όπλων.

Μια άλλη αναφορά τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, βασισμένη επίσης σε δορυφορικές εικόνες, επιβεβαίωσε ότι οι Ρώσοι αναβαθμίζουν τέσσερις άλλες στρατιωτικές εγκαταστάσεις εκεί.

 

Ένας από τους λόγους που επικαλέστηκε η κυβέρνηση Τραμπ για απόσυρση των Ηνωμένων Πολιτειών από τη συνθήκη των ενδιάμεσων πυρηνικών όπλων, ήταν ότι το Κρεμλίνο είχε αναπτύξει ένα νέο πύραυλο, τον 9M729, το οποίο φέρεται να παραβίασε τους περιορισμούς της συνθήκης στο εύρος και στις δυνατότητες του.

Ήδη από το 2017, ορισμένοι από αυτούς τους αμφιλεγόμενους πυραύλους είχαν αναπτυχθεί στο Καλίνινγκραντ.
Επίσης τόσο το 2019 όσο και το 2020, υπήρξε άφιξη στην περιοχή drones, αρμάτων μάχης, μαχητικών αεροσκαφών και επιπλέον προσωπικού.

Ένας θύλακας που είχε ήδη αποτελέσει σημαντική εστία έντασης πριν το 2017 τώρα είναι γεμάτος όπλα και έχει γίνει ένα σημαντικό κέντρο της ρωσικής στρατιωτικής δύναμης.

Παρόλα αυτά θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η τοποθεσία του Καλίνινγκραντ, ενσωματώνει τόσο πιθανή ευπάθεια όσο και πιθανή απειλή.

Ταυτόχρονα, τα στρατεύματα, τα άρματα μάχης και ειδικά οι πύραυλοι, θα μπορούσαν να προκαλέσουν σημαντική ζημιά στις δυνάμεις του ΝΑΤΟ και η μαζική ανάπτυξη φαίνεται αναμφίβολα απειλητική για μια μικρή, αδύναμη χώρα όπως η Λιθουανία.

Η κυβέρνηση του Βλαντιμίρ Πούτιν υπερασπίζεται τη συσσώρευση του Καλίνινγκραντ ως απάντηση στην ολοένα και πιο απειλητική συμπεριφορά του ΝΑΤΟ κατά μήκος των συνόρων της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Δυστυχώς, αυτή η αιτιολόγηση έχει κάποια βάση, καθώς το ΝΑΤΟ έχει εμπλακεί σε ανησυχητικό αριθμό στρατιωτικών κινήσεων τα τελευταία χρόνια.

Η πολιτική απόφαση για επέκταση της συμμαχίας για την ενσωμάτωση όχι μόνο των μελών του τέως Συμφώνου της Βαρσοβίας, αλλά και των τριών χωρών της Βαλτικής που ήταν μέρος της ΕΣΣΔ, ήταν από μόνη της μια εχθρική πράξη, σύμφωνα με τη Ρωσία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »