Η Ρωσία επιδεικνύει το πυρηνικό βομβαρδιστικό «Λευκός Κύκνος»

Την επιτυχημένη πρώτη πτήση ενός αναβαθμισμένου στρατηγικού βομβαρδιστικού Tu-160M με πυρηνική ικανότητα ανακοίνωσε τη Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου η Ρωσία, με τη Μόσχα να συνεχίζει να χρησιμοποιεί αεροσκάφη μεγάλου βεληνεκούς, οπλισμένα με πυραύλους, για να βομβαρδίζει κρίσιμες υποδομές σε πόλεις της Ουκρανίας.

Η πτήση του αναβαθμισμένου βομβαρδιστικού Tu-160M, ενός από τα 50 που παρήγγειλε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας το 2015, έλεγξε τη σταθερότητα, τον έλεγχο και την απόδοση των λειτουργικών συστημάτων του αεροσκάφους, συμπεριλαμβανομένων των κινητήρων και του ραδιοηλεκτρονικού εξοπλισμού, ανέφερε η ρωσική εταιρεία κατασκευής τους σε δήλωση που μεταδόθηκε από το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass, προκαλώντας έντονη ανησυχία στις δυνάμεις του ΝΑΤΟ.
Το αρχικό Tu-160, στο οποίο οι Ρώσοι έχουν δώσει την προσωνυμία «Λευκός Κύκνος» λόγω της χαρακτηριστικής εμφάνισής του, υιοθετήθηκε από τη Ρωσική Πολεμική Αεροπορία το 1987.
Από το 2016, μόνο 16 παρέμειναν σε υπηρεσία.
Σχεδιάστηκε για να ανταγωνιστεί το αμερικανικό Rockwell B-1 Lancer, που τέθηκε σε λειτουργία ένα χρόνο πριν το Tu-160.
Το 2015, ο υπουργός Άμυνας Sergei Shoigu διέταξε την επανέναρξη της παραγωγής του Tu-160, με 50 αναβαθμισμένα σχέδια Tu-160M να παραδίδονται μαζί με αναβαθμίσεις στα 16 εναπομείναντα αεροσκάφη.
Η πρώτη δοκιμαστική πτήση ενός από τα εκσυγχρονισμένα αεροσκάφη πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2022.
Οι αναβαθμίσεις περιλαμβάνουν νέα συστήματα στόχευσης, αναβαθμισμένους πυραύλους κρουζ και μια σουίτα ηλεκτρονικού πολέμου.
Η Ρωσία σκοπεύει να οπλίσει το Tu-160M με τον υπερηχητικό, πυρηνικό πύραυλο Kh-47M2 Kinzhal.
Ο υπάρχων ρωσικός στόλος Tu-160 έχει χρησιμοποιηθεί μαζί με τα πολυάριθμα βομβαρδιστικά αεροσκάφη Tu-95 για να χτυπήσει στόχους στην Ουκρανία.
Η Μόσχα έχει πλέον στραφεί σε επιθέσεις με πυραύλους κρουζ και μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε κρίσιμες υποδομές της Ουκρανίας, επιδιώκοντας να καταρρεύσει το εθνικό ενεργειακό δίκτυο και να παγώσει τους Ουκρανούς.
Οι θερμοκρασίες έχουν ήδη πέσει κάτω από το μηδέν σε όλη την Ουκρανία και οι ηγέτες στο Κίεβο έχουν προτρέψει τους ξένους εταίρους να κάνουν περισσότερα για να μετριάσουν την ενεργειακή κρίση ενισχύοντας την ομπρέλα αεράμυνας της Ουκρανίας.
Το βράδυ της Κυριακής, το Κίεβο αντιμετώπισε επίθεση από 35 μη επανδρωμένα αεροσκάφη «καμικάζι» ιρανικής κατασκευής.
Οι αρχές της πόλης του Κιέβου δήλωσαν ότι 18 από τα επιτιθέμενα drones καταρρίφθηκαν, αλλά τα υπόλοιπα προκάλεσαν «αρκετά σοβαρή» ζημιά.
Η επίθεση της Κυριακής ήταν η τρίτη σε έξι ημέρες στην πρωτεύουσα.
Την Παρασκευή, 76 ρωσικοί πύραυλοι εκτοξεύτηκαν εναντίον ουκρανικών στόχων σε εθνικό επίπεδο, σε αυτό που ο πρωθυπουργός Denys Shmyhal είπε ότι ήταν μέρος μιας προσπάθειας «να μείνουν οι Ουκρανοί χωρίς φως, νερό και ζέστη».
Εξήντα από τους πύραυλους καταρρίφθηκαν, είπε το Κίεβο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »