Το σφυροκόπημα στη Γάζα συνεχίζεται καθώς οι προπαρασκευαστικές ενέργειες για τη χερσαία εισβολή του ισραηλινού στρατού φτάνουν σταδιακά στο αποκορύφωμά τους. Την ίδια στιγμή, ΕΕ και ΟΗΕ είναι διχασμένοι για την αντιμετώπιση της κρίσης, επιβεβαιώνοντας τον αδύναμο ρόλο που έχουν πλέον ως διεθνείς οργανισμοί.

Το Ισραήλ θέλει να “αυξήσει τον επείγοντα χαρακτήρα” της προειδοποίησής του προς τους αμάχους της Γάζας στο βόρειο τμήμα των Παλαιστινίων να μετακινηθούν νότια, καθώς ο στρατός “περνά στην επόμενη φάση” του πολέμου με την παλαιστινιακή τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς στη Γάζα και “επεκτείνει τις επιχειρήσεις του”, αναφέρει ο εκπρόσωπος των IDF υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι σε αγγλόφωνο βίντεο που αναρτήθηκε στο προφίλ των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων στο Twitter.

“Οι άμαχοι στη βόρεια Γάζα, στην πόλη της Γάζας θα πρέπει να μετακινηθούν προσωρινά νότια του Wadi Gaza σε μια ασφαλέστερη περιοχή, όπου μπορούν να λάβουν νερό, τρόφιμα και φάρμακα”, λέει ο Χαγκάρι.

Προσθέτει ότι αύριο (Δευτέρα), “οι ανθρωπιστικές προσπάθειες στη Γάζα, υπό την ηγεσία της Αιγύπτου και των Ηνωμένων Πολιτειών, θα επεκταθούν”, χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις.

“Το Ισραήλ βρίσκεται σε έναν πόλεμο που δεν ξεκίνησε και δεν επιδίωξε”, λέει ο Χαγκάρι. Ο αγώνας του Ισραήλ είναι “με τη Χαμάς, όχι με το λαό της Γάζας”.

“Η Χαμάς χρησιμοποιεί τους κατοίκους της Γάζας ως ανθρώπινες ασπίδες. Η Χαμάς δρα μέσα και κάτω από πολιτικά κτίρια, ακριβώς επειδή γνωρίζει ότι οι IDF κάνουν διάκριση μεταξύ τρομοκρατών και πολιτών”, λέει.

Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ προτρέπει σε “παύση των εχθροπραξιών”, ώστε να επιτραπεί η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, μετά τον έντονο ολονύκτιο αεροπορικό βομβαρδισμό της παράκτιας περιοχής.

“Η Γάζα βρίσκεται σε πλήρη συσκότιση και απομόνωση, ενώ συνεχίζονται οι σφοδροί βομβαρδισμοί”, αναφέρει ο Μπορέλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. “Η UNRWA προειδοποιεί για την απελπιστική κατάσταση των κατοίκων της Γάζας χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, τρόφιμα, νερό” προσθέτει, αναφερόμενος στην υπηρεσία του ΟΗΕ για την αρωγή των Παλαιστινίων προσφύγων.

“Πάρα πολλοί άμαχοι, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, έχουν σκοτωθεί. Αυτό είναι ενάντια στο Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο”, αναφέρει.

“Χρειάζεται επειγόντως μια παύση των εχθροπραξιών για να καταστεί δυνατή η πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας”, προσθέτει.

Ο Μπορέλ καταδικάζει επίσης όλες τις επιθέσεις κατά αμάχων, “συμπεριλαμβανομένων των συνεχιζόμενων αδιάκριτων επιθέσεων με ρουκέτες κατά του Ισραήλ” και ζητά την “άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων”.

Τα σχόλιά του αμφισβητούνται από τον Αυστριακό υπουργό Εξωτερικών Αλεξάντερ Σάλλενμπεργκ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επειδή υπερέβη τη θέση που συμφωνήθηκε από τους ηγέτες της ΕΕ νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα.

“Είναι επιτακτική ανάγκη να επιμείνουμε στις θέσεις που εκφράστηκαν με σαφήνεια από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων”, αναφέρει ο υπουργός, αναφερόμενος στη συνάντηση των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Πέμπτη.

Ο Σάλλενμπεργκ απαριθμεί τις θέσεις της ΕΕ, οι οποίες περιλαμβάνουν την καταδίκη των “τρομοκρατικών επιθέσεων” της Χαμάς, το “δικαίωμα του Ισραήλ να αμυνθεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο” και την έκκληση για απελευθέρωση όλων των ομήρων.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σχεδιάζει να συνεδριάσει τη Δευτέρα για να συζητήσει τον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο ανώνυμους διπλωμάτες και χωρίς λεπτομέρειες.

Την Παρασκευή, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία ψήφισμα που ζητούσε άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, το οποίο δεν έκανε καμία αναφορά στη Χαμάς, αποσπώντας επαίνους από την ισλαμιστική τρομοκρατική οργάνωση και καταδίκη από το Ισραήλ.

Το ψήφισμα ζητούσε την άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, την απελευθέρωση όλων των αμάχων, την προστασία των αμάχων και των διεθνών οργανισμών και τη διασφάλιση της ασφαλούς διέλευσης της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα.

Η πρωτοβουλία δεν ήταν δεσμευτική, αλλά υπογράμμισε τη συντριπτική διεθνή υποστήριξη προς τους Παλαιστίνιους εν μέσω της στρατιωτικής εκστρατείας του Ισραήλ ως απάντηση στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Το Ισραήλ έχει απορρίψει τις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, λέγοντας ότι είναι αποφασισμένο να ανατρέψει τη Χαμάς για να αποτρέψει μια νέα μαζική επίθεση όπως αυτή που έλαβε χώρα πριν από τρεις εβδομάδες.

Την περασμένη εβδομάδα, οι ΗΠΑ άσκησαν βέτο σε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που υπέβαλε η Βραζιλία και το οποίο ζητούσε “ανθρωπιστική παύση” στον πόλεμο, επειδή το κείμενο δεν περιελάμβανε το σεβασμό του δικαιώματος του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του.

Στη συνέχεια, η Ρωσία και η Κίνα άσκησαν βέτο σε ένα ψήφισμα που είχαν συντάξει οι ΗΠΑ και το οποίο θα επιβεβαίωνε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, θα προέτρεπε για σεβασμό των διεθνών νόμων -ιδιαίτερα για την προστασία των αμάχων- και θα ζητούσε “ανθρωπιστική παύση” για την παράδοση της απελπιστικά αναγκαίας βοήθειας στη Γάζα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »