Τι να μας ”κομίζει” άραγε ο ερχομός του Μ.Πομπέο στην Κρήτη;
“Το ενδιαφέρον της Τουρκίας για τη Μέση Ανατολή είναι νόμιμο”, δηλώνει αξιωματούχος των ΗΠΑ, ξυπνώντας ”εφιάλτες” και στο Αιγαίο για τις πραγματικές επιδιώξεις της Ουάσιγκτον στην σύγκρουση Ελλάδος και Τουρκίας.

O Aξιωματούχος μίλησε συγκεκριμένα για «νόμιμα» τουρκικά συμφέροντα στη Μέση Ανατολή και μιλάμε για αξιωματούχο του αμερικανικού υπουργείου εξωτερικών υπεύθυνο για τις πολιτικές υποθέσεις.

Απευθυνόμενος στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, ο Ντέιβιντ Χαλ τόνισε ότι η Τουρκία είναι σύμμαχος του ΝΑΤΟ, σημειώνοντας τη μοναδική γεωγραφική θέση της χώρας αυτής ως σύνδεσμο μεταξύ Ευρώπης και Μέσης Ανατολής.

“Η γεωγραφία σημαίνει ότι οι Τούρκοι έχουν έννομο συμφέρον στη Μέση Ανατολή, κάτι που δεν μπορεί να αγνοηθεί”, δήλωσε ο Χαλ.

“Είναι σημαντικό όμως αυτό το “συμφέρον” να διοχετεύεται με τρόπους που η Τουρκία θα υποστηρίζει προσπάθειες για την επίτευξη ειρήνης και σταθερότητας, ιδίως μέσω πολυμερών συνεργασιών σε μέρη όπως η Λιβύη και η Συρία, για την υποστήριξη της πολιτικής διαδικασίας εκεί”, τόνισε ο ίδιος.

Ο αξιωματούχος των ΗΠΑ “βαφτίζει” την απροκάλυπτη εισβολή των τουρκικών δυνάμεων σε Συρία και Λιβύη ως “πολυμερή συνεργασία”, δίνοντας ταυτόχρονα την δυνατότητα στην Άγκυρα να ζητά απίστευτα πράγματα στο Αιγαίο σε σχέση με τα ελληνικά νησιά.
“Νόμιμα συμφέροντα“ για τους Τούρκους Νεο-Οθωμανούς του Ερντογάν σημαίνει “πράσινο φως” για νέες εισβολές, γενοκτονίες, βιασμούς, βασανιστήρια, σαν αυτά που αποκαλύπτει ισραηλινή εφημερίδα ότι λαμβάνουν χώρα σε συριακές περιοχές του Βορρά.

Σημαίνει επίσης ότι η Τουρκία πιθανότατα θα “έχει νόμιμα δικαιώματα” και στην Α.Μεσόγειο και ίσως στο Αιγαίο εις βάρος της Ελλάδος, για αυτό ζητά επίσημα ο Ερντογάν την αποστρατικοποίηση των ελληνικών νήσων.

Βέβαια είναι αδιανόητο και μόνο στη σκέψη ότι μπορεί να υπάρξει οποιαδήποτε ελληνική Κυβέρνηση που θα συνυπόγραφε στην απομάκρυνση οποιουδήποτε τύπου οπλικού συστήματος αλλά και δυνάμεων από τα νησιά του Αιγαίου, αφήνοντας τα έρμαια στις διαθέσεις μίας Τουρκίας η οποία εισβάλλει στο ένα κράτος μετά το άλλο στην περιοχή.

Ο ίδιος ο Αμερικανός αξιωματούχος δηλώνει ότι η Ουάσινγκτον συνεχίζει να υποστηρίζει τις προσπάθειες του Ηνωμένου Βασιλείου να τερματίσει τη σύγκρουση και να κινηθεί προς την κατάπαυση του πυρός μεταξύ της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης με έδρα την Τρίπολη και του αποστάτη Χ.Χαφτάρ.

“Αυτές οι προσπάθειες θα είναι πιο αποτελεσματικές μετά τη δημιουργία μιας ειδικής θέσης απεσταλμένου του ΟΗΕ για να επικεντρωθεί αποκλειστικά στις διαπραγματεύσεις, ενώ αφήνει τη διαχείριση της αποστολής του ΟΗΕ στη Λιβύη σε έναν ειδικό συντονιστή”, είπε ο ίδιος.

Εφόσον αναγνωρίζεται από τις ΗΠΑ η κυβέρνηση της Τρίπολης, η οποία αποδέχθηκε την μεταφορά 15.000 Τζιχαντιστών στο λιβυκό έδαφος (οι οποίοι απειλούν την ΕΕ), έχοντας υπογράψει ένα παράνομο σύμφωνο με την Τουρκία, τότε τα ελληνικά δίκαια στην Α.Μεσόγειο πάνε περίπατο.

Ίσως να επιχειρηθεί να νομιμοποιηθεί κάποια στιγμή αυτό το σύμφωνο και από την λιβυκή βουλή, μόνο που αυτό είναι αδύνατο διότι εκεί υπάρχει μια μεγάλη εθνικιστική μερίδα που αντιτίθεται στα σχέδια ΗΠΑ-Τουρκίας, που θέλουν ουσιαστικά να εκδιώξουν την Ρωσία από την χώρα για να ελέγξουν πλήρως τα κοιτάσματα της χώρας αυτής.

Πρόκειται σαφώς για άσχημες εξελίξεις οι οποίες ίσως να γίνουν ακόμα πιο ζοφερές για την αληθινή αιτία της επίσκεψη του Μ.Πομπέο στην Ελλάδα, η οποία εκτιμάται ότι θα αφορά πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση για να “συμφωνήσει” σε κάποια πράγματα με την Τουρκία χωρίς φυσικά να το θέλει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »