Ομολόγησε την εμπλοκή του στο Qatargate ο Φραντσέσκο Τζόρτζι, ο Ιταλός σύντροφος της Εύας Καϊλή, κι έδωσε και τον Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, τον οποίο χαρακτήρισε επικεφαλής του κυκλώματος που έστηνε τις δουλειές με τους Καταριανούς για να παρεμβαίνουν σε ευρωπαϊκές υποθέσεις. Παράλληλα, φέρεται να αποκάλυψε ότι οι «μπίζνες» γίνονταν και με το Μαρόκο.

Η βελγική LeSoir και η ιταλική La Repubblica υποστηρίζουν πως έχουν στη διάθεσή τους δικαστικά έγγραφα από την κατάθεση των τριών εμπλεκομένων που απολογήθηκαν χθες ενώπιον των δικαστικών Αρχών των Βρυξελλών.

Αδελφή Εύας Καϊλή για το σκάνδαλο Qatar Gate: «Δουλεύουμε για να αποδειχθεί ότι είναι αθώα»

Ο Φραντσέσκο Τζόκατέθεσε πως «έκανα τα πάντα για λεφτά που δεν χρειαζόμουν» σε μια διφορούμενη δήλωση με διαφορετικές ερμηνείες. Θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι ο Ιταλός εννοεί ότι είχε μπλέξει σε ένα κύκλωμα από το οποίο προφανώς δεν μπορούσε να ξεφύγει γιατί τον κρατούσαν με κάτι ή ότι ως λομπίστας και για ίδιον όφελος, έκανε «δουλειές» για ίδιον όφελος και για να ανοίγει πόρτες κι όχι για βιοποριστικούς λόγους…

Σύμφωνα επίσης με τη La Repubblica, ο Τζόρτζι ομολόγησε για την υπόθεση διαφθοράς, αλλά υπερασπίστηκε την Εύα Καϊλή, ζητώντας από τις βελγικές αρχές να την αφήσουν: ελεύθερη. «Πρέπει να είναι με την κόρη μας» ανέφερε χαρακτηριστικά σύμφωνα με την εφημερίδα.

Υπενθυμίζεται πως ο Παντζέρι είναι ένα από τα πρόσωπα που συνελήφθησαν το πρωί της Παρασκευής. Ανάλογη τύχη είχε τόσο η σύζυγός του, όσο και η κόρη του, για τις οποίες εκδόθηκε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης που εκτελέστηκε στην επαρχία του Μπέργκαμο.

Από το 2014, ο Παντζέρι υπηρετούσε στην Υποεπιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (DROI). Την περίοδο 2017-2019 ήταν δε πρόεδρος της εν λόγω επιτροπής. Ως πρόεδρος δήλωσε το 2019 στη Ντόχα ότι το Κατάρ έγινε «σημείο αναφοράς για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αποδείκνυε συνεχώς ότι ήταν σε καλό δρόμο».

Το 2019, ο Παντζέρι συνίδρυσε τη μη κερδοσκοπική οργάνωση Fight Impunity στις Βρυξέλλες (επίσημη ονομασία: Association pour la Lutte contre l’Impunite et pout la Justice Transitionnelle), της οποίας είναι πρόεδρος. Σκοπός της ΜΚΟ ήταν να προωθήσει τον «αγώνα κατά της ατιμωρησίας για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Η Εύα Καϊλή θα παραμείνει για ακόμη μία εβδομάδα προφυλακισμένη στις βελγικές φυλακές του Χάρεν αφού δεν παρέστη στην κεκλεισμένων θυρών ακροαματική διαδικασία ενώπιον των βελγικών αρχών. Αιτία; Η απεργία συνδικάτου αστυνομικών υπαλλήλων των γυναικείων φυλακών εξαιτίας της οποίας δεν θα μπορούσε να γίνει η μεταφορά της από τις φυλακές στο προδικαστικό συμβούλιο. Έτσι, καθώς η ίδια δεν ήταν παρούσα, η υπόθεσή της δεν συζητήθηκε και η κ. Καϊλή έλαβε αναβολή για τις 22 Δεκεμβρίου. Αντίθετα, οι τρεις συγκατηγορούμενοι της, συμπεριλαμβανομένου και του Ιταλού συντρόφου της, Φραντσέσκο Τζιόρτζι, έδωσαν το παρών.

 

Περισσότερα σε λίγο…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »