Μεγάλο μάθημα γι αυτούς που πίστευαν οτι οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα χτυπήσουν τη Ρωσία και οχι αυτούς που τις επιβάλλουν

Παγκοσμιοποιείται ο κίνδυνος της μόνιμης ύφεσης, καθώς μετά από την Ευρώπη και την Ασία, που υφίστανται τις συνέπειες των κυρώσεων της Δύσης στην Ρωσία και των ρωσικών αντικυρώσεων, οι μεγάλες εταιρείες των ΗΠΑ ανακοινώνουν μεγάλες αυξήσεις στα κόστη τους οδηγώντας την Wall Street σε ελεύθερη πτώση διαρκείας.

Την Τετάρτη, ο Dow υποχώρησε κατά 1.100 μονάδες, στο χειρότερο sell-off του εδώ και δύο χρόνια. Ο S&P 500 επίσης υπέστη τις χειρότερες ημερήσιες απώλειές του από τον Ιούνιο του 2020, περί το 4%, ενώ βαριές απώλειες 4,7% “έγραψε” και ο Nasdaq, ο δείκτης του τεχνολογικού κλάδου.

Το “παιχνίδι” των κυρώσεων είναι δίκοπο και εξαρτάται από την αντοχή του καθενός για το πόσο μπορεί να το διατηρήσει. Το κακό είναι ότι η Ρωσία έχει τεράστια αποθέματα τροφής και ενέργειας ενώ έχει και έναν πολύ μεγάλο πληθυσμό που αντέχει σε αυτά που οι δυτικοί δεν αντέχουν.

Οι Αμερικανοί και οι ανόητοι της ΕΕ αυτή την στιγμή έχουν πάρει στον λαιμό τους 800 εκατομμύρια πληθυσμού παγκοσμίως (Όσοι είναι δηλαδή οι πληθυσμοί των ΗΠΑ, Αγγλοσαξώνων και ΕΕ).

Πως θα αντιμετωπιστεί αυτή η κρίση όταν βγαίνει ο υπουργός της Αμερικής -έστω gay- και δηλώνει ότι δεν έχουμε παιδικό γάλα ή όταν ο πρόεδρος της ομοσπονδίας των αρτοποιών εδώ στην Ελλάδα μιλά για ύπαρξη σιταριού μόνο για 2 μήνες ακόμα; Πως θα αντιμετωπιστεί;

Παρά το χθεσινό sell off, ο Dow Jones άνοιξε την Πέμπτη με νέα μεγάλη πτώση 238 μονάδων και στις 17.00 ώρα Ελλάδας έχανε 383 μονάδες , δηλαδή 1,22%, λίγο πάνω από τα επίπεδα των 31.000 μονάδων

Ακόμα χειρότερες είναι οι εξελίξεις για τον τεχνολογικό κλάδο, με τον δείκτη Nasdaq 100 να κινείται σήμερα με μεικτά πρόσημα, αλλά να εμφανίζει απώλειες 29,1% σε επίπεδο εξαμήνου!

Nέες βαριές απώλειες και για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με την Φραγκφούρτη να υποχωρεί 1,7%, έχοντας απωλέσει 14,% το τελευταίο εξάμηνο και το Παρίσι να καταγράφει ζημιές 1,97%.με απώλεια 120 μονάδων. Νέες απώλειες κατέγραψε και το ελληνικό χρηματιστήριο , που συγκράτησε τελικά  το επίπεδο των 850 μονάδων, παρότι το είχε χάσει ενδοσυνεδριακά.

Άνοδο άνω του 3% εμφανίζει σήμερα Πέμπτη το bitcoin, παραμένοντας ωστόσο κάτω από τα 30 δολάρια.

Πέφτουν , αλλά παραμένουν πανάκριβα, το  πετρέλαιο και το αέριο

Παράλληλα – και παρά τις εκτιμήσεις για παγκόσμια ύφεση , όπως εκείνη την Γκόλντμαν Σακς που δίνει πλέον πιθανότητες 35% για μία τέτοια εξέλιξη στην αμεριανική οικονομία την επόμενη διετία  – οι τιμές του πετρελαίου και του αερίου δεν πέφτουν εντυπωσιακά: στην ευρωπαϊκή αγορά, το αέριο πέφτει 3,5% αλλά διατηρείται οριακά πάνω από τα 90 ευρώ ανά MWh ενώ το Brent πέφτει κατά 0,31%, αλλά παραμέμει οριακά κάτω από τα 109 δολάρια ανά βαρέλι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »