“Φτάσαμε στα όρια υπομονής μας – Τα Δωδεκάνησα ανήκουν στην Τουρκία”

Ο Τούρκος αναλυτής Εράι Γκιουτσλουέρ, απόστρατος, καθηγητής πανεπιστημίου και στέλεχος του Κέντρου Στρατηγικών Ερευνών Ευρασίας, μιλά “στον αέρα” του τουρκικού τηλεοπτικού σταθμού CNNturk, για ναυτικό αποκλεισμό ελληνικών νησιών.

Συγκεκριμένα ο Εράι Γκιουτσλουέρ συνομιλεί με την παρουσιάστρια Μπασάκ Σενγκιούλ και λέει τα εξής μπροστά σε χάρτη με τα νησιά του Αιγαίου:

Γκιουτσλουέρ : Η Τουρκία μπορεί να απομονώσει κάποια από τα νησιά να τα αποκλείσει και να απαγορεύσει την είσοδο και έξοδο σε αυτά τα νησιά.

Παρουσιάστρια: Πως θα την απαγορεύσει ;

Γκιουτσλουέρ : Έτσι, θα πει πως “Δείτε εδώ υπάρχουν όπλα”. Παραβίαση της συνθήκης της Λωζανης

Παρουσιάστρια : Δηλαδή με πολεμικά πλοία θα αποκλείσει τα νησιά ;

Γκιουτσλουέρ : Ναι με αποκλεισμό, αν χρειαστεί όπως είπα. Δεν προτείνω να το κάνουμε αμέσως

«Ζορίζουν πια τα όρια της υπομονής μας»

(Δείχνει τη Χίο) «Μα, τα όπλα της αεράμυνας, τις συστοιχίες πυροβολικού και λοιπά του ελληνικού στρατού εδώ, η Τουρκία τα έβαλε;».

(Οι Έλληνες) «Ζορίζουν πια τα όρια της υπομονής του τουρκικού έθνους. Μας φτάνουν στα όρια της υπομονής μας» συνεχίζει.

Και ρωτάει: «Ποιος είναι ο σκοπός του εξοπλισμού όλων των νησιών του ανατολικού Αιγαίου; Δεν είναι να απειλήσουν την Τουρκία;».

Για να συμπεράνει: «Να ξέρετε πως αυτή τη στιγμή η παρουσία της Ελλάδας στο Αιγαίο δεν είναι νόμιμη. Δεν είναι νόμιμη, είναι κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου».

Και εξηγεί στο τουρκικό ακροατήριο:

«Καθώς η Τουρκία δεν κλήθηκε στη συνθήκη των Παρισίων του 1947 και αν και δεν ήταν μέρος αυτής της συμφωνίας, τα Δωδεκάνησα τα οποία κανονικά θα έπρεπε να δοθούν στην Τουρκία, με μία συμφωνία στην οποία η Τουρκία δεν ήταν μέλος, δόθηκαν στην Ελλάδα».

Τα Δωδεκάνησα στην Τουρκία

Κατά τον τούρκο αναλυτή, λοιπόν, τα Δωδεκάνησα ανήκουν στην Τουρκία:

«Δηλαδή, αυτά τα νησιά είτε τα εξοπλίσουν, είτε δεν τα εξοπλίσουν είναι δικά μας. Δείτε, το λέω ξεκάθαρα. Ας ανοίξουν την ιστορία να κοιτάξουν. Άλλωστε, αυτό είναι κάτι που με θλίβει. Διαθέτουμε πολύ αξιόλογους ακαδημαϊκούς και πρέσβεις που θα έπρεπε να εξετάσουν αυτό το θέμα και περιμένω από αυτούς να κάνουν δημοσιεύσεις, συνέδρια και συμπόσια στα οποία θα εκφράζονται οι δίκαιες αξιώσεις της Τουρκίας».

Και επεκτείνει τον κατάλογο των διεκδικήσεων: «Στα 214.000 τ.χ. έκτασης του Αιγαίου, υπάρχουν περισσότερα από 3.000 νησιά και βραχονησίδες.

»Για αυτό το λόγο ο αριθμός των 152 δεν είναι σωστός, είναι πολύ μεγαλύτερος ο αριθμός από τα 152.

»Δηλαδή τα νησιά, νησάκια και βραχονησίδες τα οποία δεν αποδόθηκαν με διεθνείς συνθήκες είναι περισσότερα από 152, να το πούμε αυτό» αναφέρουν τα tourkikanea.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »