Η Τουρκία έθεσε βέτο στις βαριές κυρώσεις του ΝΑΤΟ κατά της Λευκορωσίας για την υπόθεση του αεροσκάφους της Ryanair που προσγειώθηκε αναγκαστικά στο Μινσκ προερχόμενο από την Αθήνα, προκειμένου να συλληφθεί ο νεοναζιστής δημοσιογράφος Ρομάν Προτάσεβιτς που είχε προσκληθεί και είχε συμμετάσχει στο φόρουμ των Δελφών, ο οποίος κατηγορείται για τρομοκρατία στην χώρα.

To NATO απλά εξέδωσε μια δήλωση δύο παραγράφων την Τετάρτη, καταδικάζοντας την αναγκαστική προσγείωση της πτήσης της Ryanair με σκοπό τη σύλληψη του δημοσιογράφου Ρομάν Προτάσεβιτς, αλλά δεν περιελάμβανε κυρώσεις για τις οποίες πίεζαν οι χώρες της Βαλτικής και η Πολωνία.

Πληροφορίες αναφέρουν πως υπήρχε έτοιμη η λίστα κυρώσεων εναντίον της Λευκορωσίας όπως η αποβολή της από το πρόγραμμα «Συνεργασίας για την Ειρήνη» (PfP) και άλλα.

Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας και της Γαλλίας, απαγόρεψαν την διέλευση της κρατικής λευκορωσικής αεροπορικής εταιρείας Belavia από τις χώρες τους.

Το τουρκικό βέτο προκάλεσε εκνευρισμό σε αρκετούς συμμάχους, μεταξύ των οποίων η Πολωνία, η Λιθουανία και η Λετονία, που πίεζαν για σκληρότερη γλώσσα, αλλά φευ

«Αρκετοί σύμμαχοι ήταν ιδιαίτερα εκνευρισμένοι με την Τουρκία. Ήταν σημαντικό για το ΝΑΤΟ να αντιδράσει και δεν είναι σαφές γιατί η Άγκυρα επιθυμούσε να υπερασπιστεί τον Λουκασένκο», ανέφερε Ευρωπαίος διπλωμάτης που ήταν παρών στη συζήτηση.

Η δήλωση ήταν ακόμα λιγότερο αυστηρή από τις δημόσιες παρατηρήσεις του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτεμπεργκ, ο οποίος αποκάλεσε το περιστατικό «κρατική αεροπειρατεία» και «εξωφρενικό», λέξεις που απουσιάζουν, καθώς οι Τούρκοι «μαλάκωσαν» μέχρις εξαφάνισης το κείμενο.

«Η Άγκυρα επέμεινε οποιαδήποτε αναφορά για περισσότερες κυρώσεις της Δύσης στη Λευκορωσία, τα αιτήματα για απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων, αλλά και η ρητορική για αναστολή της συνεργασίας ΝΑΤΟ – Μινσκ να παραμείνουν εκτός του κειμένου», ανέφεραν οι δύο διπλωμάτες, τους οποίους επικαλείται το Reuters.

Η Τουρκία έπαιξε «μεγάλη μπάλα» υπέρ των τουρκικών συμφερόντων, φυσικά, όταν στην Αθήνα ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κ.Μητσοτάκης είναι βαριά εκτειθειμένος, καθώς υπερασπίστηκε έναν νεοναζιστή που κανονικά θα έπρεπε να τον συλλάβει η Ελληνική Αστυνομία, αφού συμμετείχε σε ένοπλες παρακρατικές οργανώσεις στην Λευκορωσία και την Ουκρανία,

Μάλιστα η Turkish Airlines, δεν σταμάτησε ούτε μέρα να πραγματοποιεί καθημερινές πτήσεις προς το Μινσκ και να δέχεται τις πτήσεις της Belavia από την Λευκορωσία και φυσικά ετοιμάζεται να δεχθεί εκατοντάδες χιλιάδες Λευκορώσους τουρίστες, όπως επίσης και Ρώσους, τους στενότερους συμμάχους της Ρωσίας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
Και φυσικά να έχει πρόσβαση στην ιδιαίτερα αναπτυγμένη λευκορωσική αμυντική βιομηχανία,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »