Κρύος ιδρώτας έχει λούσει την Άγκυρα για την εκλογή Μπάιντεν για έναν απροσδιόριστο λόγο
Ογνωστός μας Τούρκος Ναύαρχος ε.α. Τζιχάντ Γιατσί αξιολογώντας τον αντίκτυπο των αμερικανικών εκλογών στην Τουρκία, ανέφερε ότι «η οργάνωση του Γκιουλέν θα γίνει ισχυρότερη από ό,τι είναι τώρα προκαλώντας ανησυχία στο εσωτερικό της χώρας. Επίσης τόνισε εμφατικά ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα δράσουν εναντίον της Τουρκίας, για αυτό η Τουρκία πρέπει να ενεργοποιήσει τους συμμάχους της”.

Πρόκειται για ένα απροσδιόριστο φόβο πολλών Τούρκων αξιωματούχων, ότι οι ΗΠΑ θα τους “ψαλιδίσουν τα φτερά” όσον αφορά τα σχέδια τους σε Α.Μεσόγειο, Συρία, Λιβύη, Ναγκόρνο κά, λόγω των αμερικανικών συμφερόντων φυσικά τα οποία αφορούν τον έλεγχο των κοιτασμάτων στην Α. Μεσόγειο.

Την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ αναζητούν τον νέο πρόεδρό τους στη σκιά του χαοτικού εκλογικού περιβάλλοντος.

Αν και οι εκλογές πραγματοποιήθηκαν στις 3 Νοεμβρίου και η νίκη Μπάιντεν έχει ανακοινωθεί, ο Τραμπ ετοιμάζεται για νομικό “πόλεμο” εναντίων των Δημοκρατικών προκαλώντας πολλά ερωτηματικά.

Η εκλογή του Τζο Μπάιντεν, παρά τα νομικά προβλήματα έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στην Άγκυρα (πολλοί δεν το κατανοούν αφού η Τουρκία θα εξακολουθήσει να παίζει σημαντικό ρόλο για τις ΗΠΑ), και ειδικά σε συμβούλους και αξιωματούχους του Ερντογάν που φοβούνται την επόμενη ημέρα.

Για θέμα αναφέρθηκε ο ειδικός των σχέσεων Τουρκίας-ΗΠΑ στο Πανεπιστήμιο Bahçeşehir, Κέντρο Ναυτιλίας και επικεφαλής στρατηγικής Ναύαρχος ε.α. Τζιχάντ Γιατσί, “δεξί χέρι” του Ερντογάν κατά τον σχεδιασμό του Τουρκολιβυκού συμφώνου.

Αφού υπογράμμισε ο Γιατσί ότι δεν υπάρχει ανάγκη για μεγάλη ανησυχία και φόβο για την εκλογή Μπαίντεν, συνέχισε ως εξής:

“Η Τουρκική Δημοκρατία δεν είναι αποικία κανενός. Είναι ένα κράτος που επιδεικνύει τη δική του στάση, την δική του ανεξάρτητη πολιτική και θα συνεχίσει να το πράττει. Ο Τραμπ “πλήρωσε” πολλές πρωτοβουλίες εναντίον της Τουρκίας, όπως οι κυρώσεις για τα αεροσκάφη 5ης γενιάς F-35 κά.

Γενικά δεν πρέπει να φοβόμαστε, αφού οι ΗΠΑ θα πράξουν αυτό που ήδη έχουν αποφασίσει. Ο Πρόεδρος Ερντογάν έχει συνεργαστεί με 3 Προέδρους των ΗΠΑ μέχρι τώρα, έτσι θα συνεργαστεί και με τον Μπάιντεν, δεν πρέπει να υπάρχουν υπερβολικές ανησυχίες”.

Το ζήτημα ότι η Τουρκία θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τις συμμαχίες της κατά την προσεχή περίοδο επεσήμανε επίσης ο Τ. Γιατσί λέγοντας:

«Η προσδοκία μας είναι εν μέρει αυτή. Εάν ο Τραμπ είχε εκλεγεί για δεύτερη φορά πρόεδρος, δεν θα είχε περαιτέρω εκλογικές ανησυχίες και θα ήταν πιο θαρραλέος και θα μας προστάτευε, τουλάχιστον από τις κυρώσεις, ίσως και… λίγο περισσότερο. Τώρα σε όλα αυτά προστίθεται και το πρόβλημα της FETO από τον Μπάιντεν και εκεί ίσως δεχθούμε πιο ισχυρά κτυπήματα.

Εμάς μπροστά σε όλα αυτά μας ενδιαφέρει να ενεργοποιήσουμε τις συμμαχίες μας. Η απομόνωση δεν είναι επιλογή για εμάς. Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβάλλει κυρώσεις, η Ρωσία είναι μια τεράστια αγορά, σίγουρα πρέπει να επωφεληθούμε από τη Ρωσία, η οποία μην το ξεχνάμε, δέχεται κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση”.

Μία από τις ανησυχίες του Ναύαρχου Cihat Yaycı για την επερχόμενη περίοδο, είναι ο κίνδυνος να χαθούν οι επιτυχίες στην εξωτερική πολιτική με την πάροδο του χρόνου.

“Υπάρχει ένας τέτοιος κίνδυνος στη Συρία”, δήλωσε ο Yaycı, λέγοντας: “Μπορούμε να χάσουμε ό, τι κερδίσαμε στο πεδίο της μάχης στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Έχουμε επίσης το θέμα της Λιβύης, και εκεί κερδίσαμε στο πεδίο των μαχών με την υποστήριξη που δώσαμε στην κυβέρνηση της Τρίπολης, αλλά ας μην τα χάσουμε όλα στις διαπραγματεύσεις για την επόμενη ημέρα. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί”, κατέληξε ο ίδιος.

Ουσιαστικά για κάποιον απροσδιόριστο λόγο το καθεστώς Ερντογάν, φοβάται την εκλογή Μπάιντεν, διότι φοβάται ότι θα χάσει τα κεκτημένα σε Συρία, Λιβύη και Αιγαίο με την Γαλάζια πατρίδα. Πάντως για να τα λέει ο Γιατσί, ίσως κάτι παραπάνω να γνωρίζει από πολλούς ειδικούς.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »