Πιθανή η επανεμφάνιση μιας θανατηφόρας παραλλαγής τύπου Δέλτα

Το χάος του Covid της Κίνας θα μπορούσε να φέρει τον υπόλοιπο κόσμο στην αρχή για την καταπολέμηση της πανδημίας, προειδοποίηδσαν ειδικοί στην Βρετανία, λέγοντας ότι υπάρχει κίνδυνος ο κόσμος να επιστρέψει στις εποχές 2020 όπου κυριαρχούσε  η θανατηφόρα παραλλαγή Δέλτα.

Τα νοσοκομεία έχουν κατακλυστεί και τα νεκροτομεία έχουν γεμίσει από τότε που το Πεκίνο στράφηκε στην αμφιλεγόμενη πολιτική του για τον μηδενισμό των κρουσμάτων Covid τον περασμένο μήνα.

Έως και ένα εκατομμύριο άνθρωποι θα μπορούσαν να πεθάνουν από τον ιό τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με προβλέψεις.

Η χαμηλή ανοσία – τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού και η έλλειψη προηγούμενων λοιμώξεων – πιστεύεται ότι οδηγεί αυτό το κύμα.

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ισχυρίστηκε ότι η τρομερή κατάσταση της Κίνας δείχνει ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει.

Τώρα, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι το νέο ξέσπασμα, το οποίο δεν δείχνει σημάδια επιβράδυνσης, θα μπορούσε να έχει δυνητικά παγκόσμιες επιπτώσεις – συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας και των ΗΠΑ.

Ο καθηγητής Martin McKee, ειδικός στη δημόσια υγεία στη Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, είπε ότι η Κίνα κινδυνεύει με την εμφάνιση νέων στελεχών.

 

Είπε στη MailOnline:

«Η πανδημία απέχει πολύ από το να τελειώσει.

Και εξακολουθούμε να βλέπουμε σχεδόν 1.300 άτομα σε νοσοκομεία με Covid στην Αγγλία κάθε μέρα, σε μια εποχή που το ΕΣΥ παλεύει με υψηλά ποσοστά γρίπης.

Μέχρι τώρα η Κίνα κρατούσε τους θανάτους σε πολύ χαμηλά επίπεδα, αλλά απέτυχε να χρησιμοποιήσει το χρόνο για να αυξήσει τα ποσοστά εμβολιασμού, ειδικά μεταξύ των ηλικιωμένων.

Αυτό έχει συνέπειες για την Κίνα, με υψηλά ποσοστά θανάτου και πιθανή πολιτική αστάθεια, αλλά και για τον κόσμο, με τον κίνδυνο νέων παραλλαγών και διαταραχών της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Δυστυχώς έχουμε ακόμη πολλά να κάνουμε για να αυξήσουμε τα ποσοστά εμβολιασμού παγκοσμίως, αλλά και για να αναζωογονήσουμε τις προσπάθειες ετοιμότητας για πανδημία».

Ο Δρ Simon Clarke, μικροβιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Reading, είπε στη MailOnline:

«Είναι σωστό να πούμε ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει, ο ανεπτυγμένος κόσμος μόλις έχει περάσει σε μια διαφορετική φάση.

Η απειλή νέων παραλλαγών θα είναι πάντα μαζί μας και η έλλειψη ανοσίας σε ορισμένα μέρη του κόσμου το κάνει πιο πιθανό και νομίζω ότι είναι αμφίβολο ότι θα εξαλείψει ποτέ εντελώς αυτόν τον κίνδυνο.

Έχουμε δει στο παρελθόν πόσο εύκολα μεταφέρονται οι παραλλαγές σε όλο τον κόσμο και νομίζω ότι είναι απίθανο να υπάρχει η πολιτική βούληση να σταματήσει να συμβαίνει ξανά».

Ο καθηγητής Peter Hotez, ιολόγος στο Πανεπιστήμιο Baylor στο Τέξας, είπε ότι το κύμα θα μπορούσε να οδηγήσει σε «νέα’ στελέχη όπως η θανατηφόρα παραλλαγή Delta που τροφοδότησε το κύμα της Δύσης για την άνοιξη του 2021.

Ο ίδιος έγραψε στο Twitter:

«Η ανεξέλεγκτη εξάπλωση του Covid μεταξύ ενός μεγάλου μη εμβολιασμένου ή ανεπαρκώς εμβολιασμένου πληθυσμού στην Κίνα θα μπορούσε να προωθήσει νέες παραλλαγές παρόμοιες με την εμφάνιση της  Delta σε έναν μη εμβολιασμένο πληθυσμό»

Αλλά δεν ανησυχούν όλοι οι παρατηρητές της πανδημίας.

Το υποστέλεχος BF.7 Omicron που πιστεύεται ότι βρίσκεται πίσω από το τρέχον ξέσπασμα δεν έχει αποδειχθεί ότι έχει πλεονέκτημα σε παραλλαγές στη Δύση.

Ο καθηγητής Πολ Χάντερ, ειδικός στη δημόσια υγεία στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας, δήλωσε:

«Δεν νομίζω ότι η κατάσταση στην Κίνα θα αποτελέσει σημαντικό πρόσθετο κίνδυνο για πολλές άλλες χώρες. Εξάλλου, το μεγαλύτερο μέρος του υπόλοιπου κόσμου έχει υβριδική ανοσία.

Λέγεται ότι είναι η παραλλαγή BF.7 της Omicron που οδηγεί το κύμα στην Κίνα, αλλά σε παγκόσμια κλίμακα αυτή η παραλλαγή δεν φαίνεται να έχει κανένα πλεονέκτημα ανάπτυξης έναντι άλλων παραλλαγών.

Ναι, μια άλλη παραλλαγή θα μπορούσε να προκύψει και πιθανότατα θα προκύψει, το κάνουν συνεχώς, αλλά κάθε νέα παραλλαγή φαίνεται να έχει φθίνοντα αυξητικό όφελος σε σχέση με τις προηγούμενες.»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »