Πρωτοφανής απάθεια από την ελληνική διπλωματία

Οι Τούρκοι αμφισβητούν ελληνικό έδαφος στον Έβρο και διατηρούν παράνομα την παρουσία τους εκεί και η Αθήνα απαντάει πως “αυτές οι εντάσεις είναι συνηθισμένες”, επικαλούμενη τις συχνές αλλαγές στη μορφολογία του ποταμού Έβρου.

Ερντογάν: Έκτακτη σύσκεψη με τους επιτελείς των ενόπλων δυνάμεων

Η Άγκυρα κλιμακώνει συνεχώς με επιθετικές ενέργειες κατά της Ελλάδας και η Αθήνα συνεχίζει τη “ψύχραιμη” τακτική της ανοχής σε κάθε πρόκληση επί του ελληνικού εδάφους. Πλέον απαιτείται ηχηρή αντίδραση γιατί από εδώ και μπρος, η μόνη δυνατότητα αποτροπής είναι η επιθετικότητα.

Ο κ. Δένδιας, ωστόσο, είπε ότι «υπάρχει ένα ζήτημα αμφισβήτησης του ακριβούς ορίου, εξαιτίας και των αλλαγών της κοίτης του ποταμού», ευχόμενος «να πάμε σε μια συνεννόηση». «Δεν μου αρέσει να δημιουργώ εντάσεις ανάμεσα σε δύο χώρες οι οποίες είναι σύμμαχοι. Μπορούν κάλλιστα να γίνουν οι ανάλογες μετρήσεις και, με μια επιτροπή κοινή, όλα αυτά τα πράγματα να επιλυθούν. Μιλάμε για λίγες δεκάδες μέτρα», είπε ο κ. Δένδιας.

Την ξεκάθαρη ήττα τους στον Έβρο την περίοδο Φεβρουαρίου-Μαρτίου, όταν απέτυχαν με την ασύμμετρη απειλή τους να περάσουν ομαδικά χιλιάδες λαθρομετανάστες σε ελληνικό έδαφος χρησιμοποιώντας τους απάνθρωπα, φαίνεται ότι δεν μπορούν να την χωνέψουν με τίποτα οι Τούρκοι.

Γι’ αυτό τις τελευταίες ημέρες συνεχίζουν το χαβά τους, με αφορμή τα έργα θωράκισης του Έβρου και επέκτασης του φράχτη για την αποτροπή μελλοντικών προκλήσεων, ανάλογων με αυτών του περασμένου Μαρτίου. Μετά λοιπόν την ένταση που δημιούργησαν πριν από 10 ημέρες στην περιοχή Μελισσοκομείο Φερών, από χθες επανήλθαν πιο έντονα. Πρόκειται για μία έκταση περίπου 30 στρεμμάτων, η οποία βρίσκεται στην παλαιά κοίτη του ποταμού Έβρου, αλλά είναι ξεκάθαρα ελληνική. Επειδή όμως τα τελευταία χρόνια έμεινε ακαλλιέργητη, υπήρξε πυκνή βλάστηση και δεν είχαμε κάποια αγροτική ή κτηνοτροφική δραστηριότητα από τους κατοίκους της περιοχής. Όλοι όμως γνώριζαν πως πρόκειται για ελληνικό έδαφος.

Όταν λοιπόν οι Τούρκοι διαπίστωσαν στην συγκεκριμένη περιοχή  την παρουσία Ελλήνων στρατιωτών, με τοπογράφους και την έναρξη έργων αποψίλωσης προκειμένου να αρχίσουν την τοποθέτηση συρματοπλεγμάτων, αμέσως κινητοποιήθηκαν δυνάμεις τους από τα φυλάκια που βρίσκονται πιο πίσω στην περιοχή και ήρθαν πάνω στη συνοριογραμμή. Βρέθηκαν τότε πρόσωπο με πρόσωπο με τους Έλληνες στρατιώτες. Ίσως οι Τούρκοι πίστεψαν ότι τα έργα από το Μηχανικό της 12ης Μεραρχίας και του Δ’ Σώματος Στρατού που θα κατασκευαστούν επί της ελληνικής όχθης και του ξεκάθαρα ελληνικού εδάφους, μπορεί να αποτελέσουν «επιχωματώσεις» που θα αλλάξουν τη γεωγραφία της όχθης του ποταμού.

Η Τουρκία έστειλε αρχικά 10 άτομα της Στρατοχωροφυλακής και του Στρατού για να εποπτεύσουν τις διαδικασίες, ενώ τοποθέτησαν και σκηνή σε τουρκικό εδάφους. Το Armyvoice.gr δημοσίευσε μάλιστα χθες ότι η τουρκική παρουσία στην περιοχή αυξήθηκε και δημοσίευσε φωτογραφία από τις πρώτες ημέρες της παρουσίας τους εκεί. Ο αριθμός τις τελευταίες ημέρες ανέβηκε σε περίπου 30 με 40 άτομα, που φέρονται να διαμαρτύρονται για καταπάτηση τουρκικού εδάφους, από τους Έλληνες. Σύμφωνα με πληροφορίες που πάντως δεν επιβεβαιώνονται από την ελληνική πλευρά, κάποιοι ανέβηκαν για λίγο σε ελληνικό ανάχωμα και παράλληλα έχουν προχωρήσει και σε διαμαρτυρία στο ελληνικό προξενείο στην Αδριανούπολη.

Παρέμβαση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών

Το θέμα αμφισβήτησης της συγκεκριμένης περιοχής από τους Τούρκους, μιλάμε για μερικά τετραγωνικά έκταση συνολικά, από την στιγμή που δεν έγινε κατορθωτό να διευθετηθεί σε τοπικό επίπεδο, έφτασε αρχικά στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και στη συνέχεια στο υπουργείο Εξωτερικών.

Τουρκικός χάρτης: Η Άγκυρα “κοκκινίζει” Λέσβο, Χίο, Σάμο & Θράκη

Αυτό ανέλαβε να έρθει σε επαφή με την τουρκική πλευρά, προκειμένου να ξεκαθαριστεί με βάση τους χάρτες, τις συνθήκες και τα όσα ίσχυαν μέχρι τώρα, σε ποιον ανήκει η συγκεκριμένη έκταση, η οποία επαναλαμβάνουμε είναι ελληνική.

Ελληνικές στρατιωτικές αλλά και αστυνομικές πηγές που επικαλείται το Evros news, επιμένουν πάντως ότι παρόμοιες εντάσεις είναι συνηθισμένες, όσον αφορά κατά καιρούς αμφισβήτηση στην περιοχή του ποταμού Έβρου, που ανάλογα με την ροή του αλλάζει την μορφολογία του εδάφους ιδιαίτερα στο νότιο τμήμα του νομού. Χρειάζεται να υπάρξει επικοινωνία και διευθέτηση των ζητημάτων με βάση όσα και οι δυο πλευρές γνωρίζουν πως ισχύουν. Αν έβγαιναν στην δημοσιότητα όλα όσα συμβαίνουν στην περιοχή αυτή, όπου λόγω του ποταμού και των ροών του συχνά προκαλούνται τέτοιες παρεξηγήσεις, συνέχεια με τέτοια θα ασχολούμασταν”, ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, κάτι παρόμοιο πήγα να δημιουργήσουν οι Τούρκοι και σε νησίδα του ποταμού στην περιοχή Πραγγίου Διδυμοτείχου, με την τοποθέτηση πάνω της τουρκικής σημαίας, την οποία είχε παρουσιάσει το Evros-news.gr. Τότε χρειάστηκε η επικοινωνία και συνεννόηση των δύο πλευρών και οι Τούρκοι που είχαν βρεθεί στην ελληνική νησίδα και την ανάρτησαν, τελικά αποχώρησαν. Ας ελπίσουμε και τώρα να επικρατήσει ψυχραιμία και να μην προκληθεί ένταση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »