Τι αναφέρει το ευρωπαϊκό think tank FEPS
Έκθεση ευρωπαϊκού think tank, συνεργάτες του οποίου είναι η Α.Διαμαντοπούλου και το «Ινστιτούτο Στρατηγικών και Αναπτυξιακών Μελετών – Ανδρέας Παπανδρέου» (ΙΣΤΑΜΕ), στρέφεται εναντίον της χώρας μας και υπέρ της Τουρκίας.

Πιο αναλυτικά, πληθαίνουν τα κάθε λογής ευρωπαϊκά «think tank» και Ινστιτούτα, τα οποία, με «εκθέσεις» τους, καλούν τις Βρυξέλλες να τα βρουν εδώ και τώρα με την Αγκυρα, επειδή, κατά τα ίδια, οι δύο πλευρές έχουν στρατηγικά συμφέροντα, και από την άλλη ζητούν από την ΕΕ να «τραβήξουν» το αυτί στην Ελλάδα, την Κύπρο και τη Γαλλία, διότι, ούτε λίγο ούτε πολύ, στήνουν περίεργες συμμαχίες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ενα από αυτά, το «Ευρωπαϊκό Ινστιτούτου προοδευτικής πολιτικής» (FEPS – European progressive political foundation) εκπλήσσει, με πρόσφατη έκθεσή του, η οποία μάλιστα καλεί την ΕΕ να «συμβουλεύσει» τα μέλη της, Ελλάδα, Γαλλία και Κύπρο, να μην προβαίνουν σε «επιδείξεις», προφανώς, αφήνοντας να εννοηθεί, για να μην ενοχληθεί η Τουρκία, σύμφωνα με άρθρο από το lawandorder.gr


Το ενδιαφέρον είναι ότι στο δίκτυο του συγκεκριμένου «think tank», συμφωνα τουλάχιστον με την ιστοσελίδα του, εμφανίζονται ως συνεργάτες στην Ελλάδα το «Δίκτυο για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη», πρόεδρος του οποίου είναι η Αννα Διαμαντοπουλου, καθώς και το «Ινστιτούτο Στρατηγικών και Αναπτυξιακών Μελετών – Ανδρέας Παπανδρέου» (ΙΣΤΑΜΕ).



Να σημειωθεί, πως, ανάμεσα στα άλλα, το «Δίκτυο», τον Φεβρουάριο του 2020 είχε αναλάβει την πρωτοβουλία να διοργανώσει εκδήλωση για τα ελληνο-τουρκικά. Σε αυτήν, εκτός της Α.Διαμαντοπούλου, μετείχαν, μεταξύ άλλων, ο πρέσβης επί τιμή, ο οποίος σήμερα είναι επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία, Παύλος Αποστολίδης, ο πρώην υπουργός Αμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, ο Τούρκος πρέσβη στη χώρα μας, Μπουράκ Οζουγκεργκίν, και ο Ισραηλινός πρέσβης, Γιόσι Αμράνι.

Πρόεδρος του FEPS είναι η Μαρία Ζοάο Ροντρίγκεζ, από την Πορτογαλία, πρώην υπουργός επί πρωθυπουργίας στη χώρα του σημερινού γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρες, και, όπως αναφέρει η ίδια στο βιογραφικό της, «Ευρωπαία πολιτικός» με μεγάλη εμπειρία στις ευρωπαϊκές υποθέσεις και σε ευρωπαϊκά πόστα.

Το FEPS, το οποίο φαίνεται ότι πρόσκειται στην ομάδα των Ευρωπαίων σοσιαλδημοκρατών, σε πρόσφατη, πολυσέλιδη έκθεσή του (Collective Security and Multilateral Engagement in the Middle East: Pathways for EU Policy), την οποία συνέταξαν οι Silvia Colombo και Andrea Dessì, μεταξύ άλλων, αναφέρει για τις ευρω-τουρκικές σχέσεις:

«Σε διμερές επίπεδο, η ΕΕ και η Τουρκία έχουν μια βαθιά, αν και αναμφίβολα δύσκολη και μερικές φορές αμφισβητούμενη σχέση. Εκτός από τη Λιβύη, η ΕΕ μπορεί να αξιοποιήσει το αναμφισβήτητο ενδιαφέρον της Τουρκίας για την ανανέωση της Τελωνειακής Ενωσης ΕΕ-Τουρκίας, καθώς και τη καθυστερημένη επί μακρόν απελευθέρωση των θεωρήσεων (σ.σ. είσοδος Τούρκων πολιτών στην ΕΕ χωρίς βίζα) για να κερδίσει έδαφος έναντι της Άγκυρας».

Κατα το Ινστιτούτο, οι παραπάνω τομείς, «περιλαμβανομένου του ζητήματος της μετανάστευσης, που έχουν να κάνουν με αμοιβαία συμφέροντα, σε αντίθεση με τις διαφωνίες που υπάρχουν, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως εφαλτήρια για το άνοιγμα νέων δρόμων στον διάλογο και για συνομιλίες σε άλλους τομείς».

Ωστόσο, τονίζει το FEPS, «για να υποστηρίξει αυτούς τους στόχους, η ΕΕ πρέπει να συμβουλεύσει τα κράτη – μέλη της, την Ελλάδα, τη Γαλλία και την Κύπρο ειδικότερα, να περιορίσουν τις δημόσιες επιδείξεις πολιτικής ή στρατιωτικής υποστήριξης από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία στην Ανατολική Μεσόγειο».

Κάτι που, όπως έχει κάνει γνωστό η Τουρκία, ενοχλεί σφόδρα την Αγκυρα. Πάλι καλά που το Ινστιτούτο δεν ζητάει από την ΕΕ να «επιπλήξει» την Ελλάδα, επειδή τα ελληνικά πολεμικά πλοία «παρενοχλούν» τον τουρκικό πολεμικό στόλο, ο οποίος, συνοδεύοντας τα ερευνητικά σκάφη της γείτονος, μπαινοβγαίνει στα ελληνικά χωρικά ύδατα και στην κυπριακή ΑΟΖ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »