Η Ελλάδα στο επίκεντρο των αμυντικών εταιρειών
Παρά τη βαθιά ύφεση που προκλήθηκε από την κρίση του κορονοϊού και το αυξανόμενο έλλειμμα του προϋπολογισμού, η Αθήνα αποφάσισε ότι είναι καιρός να δράσει στον τομέα των εξοπλισμών διότι ο τουρκικός κίνδυνος καραδοκεί.

Μαχητικά αεροσκάφη, φρεγάτες, τορπίλες και ελικόπτερα βρίσκονται πολύ ψηλά στη λίστα των εξοπλιστικών προγραμμάτων του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει επίσης την προμήθεια δύο έως τεσσάρων νέων φρεγατών, τορπιλών, πιθανώς από τη Γερμανία ενώ ετοιμάζεται και η αναβάθμιση των ελικοπέρων Apache.

Η αναβάθμιση του στόλου F-16 της ελληνικής ΠΑ βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη από την Lockheed Martin και θα ολοκληρωθεί το 2027 με κόστος περίπου 1,25 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε συνομιλίες με άλλες χώρες για την αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού, σύμφωνα με ανώτερους Έλληνες αξιωματούχους, σε μια κίνηση που εκτός από την ενίσχυση των ελληνικών ενόπλων δυνάμεών, στοχεύει επίσης και στην στρατιωτική υποστήριξη από τις χώρες κατασκευής όπλων, όπως οι ΗΠΑ, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία και οι Κάτω Χώρες.

Η Γαλλία, που στηρίζει την πολιτική και στρατιωτική στάση της Αθήνας στην αντιπαράθεση της με την Άγκυρα, θα ωφεληθεί αρκετά από την πίτα αυτή.

Η χθεσινή συμφωνία μεταξύ των κκ. Μητσοτάκη και Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν στην Κορσική δίνει το στίγμα αυτού το σχεδίου.

Ωστόσο, υπάρχουν και άλλοι βασικοί σύμμαχοι που είναι πιθανό να επωφεληθούν από την πρόθεση της Ελλάδος να αυξήσει τις στρατιωτικές της δαπάνες κατά περίπου 10 δισεκατομμύρια ευρώ τα επόμενα 10 χρόνια, σύμφωνα με Έλληνες αξιωματούχους.

Αυτό θα ισοδυναμούσε με αύξηση περίπου ενός τρίτου στα τρέχοντα επίπεδα.

Περίπου 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ θα δαπανηθούν για όπλα και εξοπλισμό τους επόμενους μήνες και το μεγαλύτερο μέρος θα προέλθει από μια πρόσφατη έκδοση δεκαετούς ομολόγου.

Έλληνες αξιωματούχοι δικαιολογούν τα σχέδια αυτά της αύξησης των δαπανών επικαλούμενοι τις μεγάλες εντάσεις με την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο, και αυτό είναι μια αδιάψευστη πραγματικότητα.

«Η πίτα θα μοιραστεί, καθώς η Ελλάδα κάνει πάντα αμυντική διπλωματία. Το μεγαλύτερο όμως μερίδιο θα δοθεί στη Γαλλία, προκειμένου να εδραιωθεί η γαλλική συνεργασία στην άμυνα με κοινές στρατιωτικές ασκήσεις ώστε να είναι σε θέση να κινηθούν προς ενίσχυση μας πιο εύκολα», δήλωσε Έλληνας αξιωματούχος σε ξένο ΜΜΕ.

Ο κ. Μητσοτάκης θα παρουσιάσει το πρόγραμμα των αμυντικών προμηθειών το Σάββατο κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Θεσσαλονίκη.

«Ο πρωθυπουργός θα είναι συγκεκριμένος στο τρίπτυχο στο οποίο κινούμαστε στα προγράμματα εξοπλισμών, τα οποία θα αφορούν εκτός όλων των άλλων και την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού των ενόπλων δυνάμεων, αλλά και την αναδιοργάνωση της αμυντικής βιομηχανίας, η οποία, σε τελική ανάλυση, μπορεί να συμβάλει στην τεχνολογική ανάπτυξη και την τόνωση της απασχόλησης», δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου Στέλιος Πέτσας στους δημοσιογράφους.

Από τις αρχές Αυγούστου, το τουρκικό σκάφος Oruç Reis, διεξάγει σεισμική έρευνα κοντά στο νησί Καστελόριζο και η ένταση “βαράει κόκκινο”.

Στην περιοχή υπάρχουν στολίσκοι του ελληνικού και τουρκικού ναυτικού παραπεταγμένοι ο ένας απέναντι στον άλλον και ξένοι διπλωμάτες φοβούνται ότι μια τυχαία ή σκόπιμη κλιμάκωση, θα μπορούσε να προκαλέσει ακόμα και μια πλήρη στρατιωτική σύγκρουση.

“Όπου χρειαζόμαστε να κάνουμε αυτές τις στοχευμένες επενδύσεις, τις οποίες δυστυχώς επιβάλλει η γεωπολιτική μας θέση, ακόμη και αν αυτό σημαίνει κάποιες μικρές πρόσθετες θυσίες από τον ελληνικό λαό, θα το πράξουμε”, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Αθήνα και Παρίσι βρίσκονται στο τελικό στάδιο διαπραγμάτευσης μιας συμφωνίας που αναμένεται να οδηγήσει στην αγορά περίπου 18 μαχητικών Rafale.

Το πακέτο αναμένεται επίσης να περιλαμβάνει την αγορά πυραύλων και τη συντήρηση των αεροσκαφών Mirage2000-5.

Πολύ σημαντικό για την Ελλάδα, τονίζουν Έλληνες αξιωματούχοι είναι ότι η συμφωνία θα ακολουθήσει συμφωνία για αμοιβαία αμυντική βοήθεια εάν οποιαδήποτε χώρα εμπλακεί σε στρατιωτική αντιπαράθεση.

Όσον αφορά τις στρατιωτικές δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ, η Ελλάδα με τις αγορές αυτές θα έρθει κοντά στην κορυφή των χωρών του ΝΑΤΟ. Πέρυσι, ξόδεψε περίπου 2,28% του ΑΕΠ για την άμυνα, παραπάνω δηλαδή από τον στόχο της συμμαχίας που ζητά 2% και πολύ πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ που είναι 1,2%.

Ωστόσο, το ΑΕΠ της Ελλάδας μειώθηκε επίσης κατά περίπου ένα τέταρτο την τελευταία δεκαετία λόγω της οικονομικής κρίσης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »