Έξι μήνες μετά την έναρξη της ποσοτικής σύσφιξης της Fed, ο ισολογισμός της Fed έχει συρρικνωθεί κατά λίγο πάνω από 400 δισεκατομμύρια δολάρια, λιγότερο από το 10% της τεράστιας επέκτασής του στη μετα-Covid εποχή, όταν σχεδόν διπλασιάστηκε μέσα σε λίγες ημέρες από 4 σε 7 τρισεκατομμύρια δολάρια, και στη συνέχεια αυξήθηκε κατά άλλα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια το επόμενο έτος.
Αναζητώντας λίγο βαθύτερα τη σύνθεση του ισολογισμού, διαπιστώνεται ότι τα ισοδύναμα χρήματος υψηλής ισχύος, δηλαδή τα αποθεματικά, είναι λίγο πάνω από 3,1 τρισεκατομμύρια δολάρια, ενώ τα πολύ πιο αδρανή reverse repos (τα οποία είναι υποπροϊόν της εξαιρετικά υπερβολικής δημιουργίας ρευστότητας ή/και της αποφυγής αντισυμβαλλομένων και κινδύνων) είναι πιο μετριοπαθή 2,13 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Με τα αποθέματα να μειώνονται κατά 1 τρισ. δολάρια το περασμένο έτος, καθώς τα reverse repos αυξήθηκαν στην πραγματικότητα κατά το ήμισυ αυτού του αριθμού.

Χρήση της γραμμής ρευστότητας από μία τράπεζα

Και ενώ μπορεί κανείς να συζητήσει τις αποχρώσεις ενός ισολογισμού της Fed ύψους 8,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ή τη σχέση αποθεματικών/αντίστροφου λόγου μέχρι τελικής πτώσεως, ένα πράγμα είναι βέβαιο: τώρα που ο κόσμος βρίσκεται σε ένα πλαίσιο “άφθονων αποθεματικών” από την έναρξη του QE1, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που δεν πρέπει να συμβαίνουν: ένα από αυτά είναι η χρήση της έκτακτης γραμμής ανταλλαγής δολαρίων ΗΠΑ της Fed.
Εάν, ωστόσο, χρησιμοποιηθεί ένα τέτοιο μέσο, όπως συνέβη στα μέσα Οκτωβρίου, μπορούμε αμέσως να συμπεράνουμε ότι κάποια τράπεζα υφίσταται συντριπτική στενότητα χρηματοδότησης σε δολάρια ΗΠΑ (της οποίας ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος από τον κίνδυνο να της επιβληθεί το στίγμα της χρήσης ενός swap FX).
Αυτό ακριβώς συνέβη με τον ελβετικό τραπεζικό γίγαντα Credit Suisse, ο οποίος, όπως έγινε γνωστό στη συνέχεια, συνετρίβη από ένα bank run 88 δισεκατομμυρίων δολαρίων και μόνο η μυστική διάσωση από την πίσω πόρτα της SNB και της Fed την κράτησε φερέγγυα (αποτρέποντας μια πολύ μεγαλύτερη χρηματοπιστωτική κρίση).

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »