Επίδειξη ισχύος προς την Ελλάδα

Μεγάλη βιασύνη φαίνεται να έπιασε τον Τούρκο πρόεδρο να βγάλει πολύ νωρίτερα σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο το νέο τουρκικό ελικοπτεροφόρο Anadolu, σε μια σαφέστατη προσπάθεια επίδειξη ισχύος προς την Ελλάδα, για την αποδοχή των τουρκικών σχεδίων με τις γεωτρήσεις.

Τουρκία: Στον έλεγχο του Επιτελείου ο “αρχιτέκτονας” της Γαλάζιας Πατρίδας

Έτσι, αμερικανικές πληροφορίες του γνωστού περιοδικού αναφέρουν ότι αυτό θα βγει στην θάλασσα πολύ ενωρίτερα από ότι προβλέπονταν εφοδιασμένο και με drone  εξοπλισμένα με πυραύλους.   

Το νέο ελικοπτεροφόρο της Τουρκίας, TCG Anadolu, πρόκειται να τεθεί σε επιχειρησιακή λειτουργία φέτος μεταμορφώνοντας τη ναυτική δύναμη της χώρας, γράφει το αμερικανικό περιοδικό Forbes.

Το ίδιο σημειώνει ότι το Anadolu θα είναι εξοπλισμένο με τουρκικά επιθετικά ελικόπτερα T129 ATAK, ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα S-70 Seahawk drone, καθώς και μεταφορικά ελικόπτερα.

Υπάρχει πάντα όμως η περίπτωση να επιτευχθεί συμφωνία και με την Ιταλία για την αγορά αεροσκαφών καθέτου απο/προσνηώσεως Sea Harrier, τα οποία διαθέτει η Ρώμη και θέλει να τα ξεφορτωθεί.

Το TCG Anadolu,διαθέτει ένα μεγάλο κατάστρωμα για ελικόπτερα και μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, ενώ θα έχει και αμφίβιες δυνατότητες, οι οποίες θα ενισχύσουν την ικανότητα του στρατού της Τουρκίας να διεξάγει επιχειρήσεις στο εξωτερικό.

Η Τουρκία συμμετέχει επί του παρόντος σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λιβύη και τη Συρία.

Το Anadolu ευρίσκεται στο ναυπηγείο Sedef της Κωνσταντινούπολης και αναμένεται να παραδοθεί στο τουρκικό ναυτικό φέτος, πολύ νωρίτερα όμως από ό, τι είχε αρχικά προγραμματιστεί.

Περίπου 14 ελικόπτερα μπορούν να μεταφερθούν συνολικά, αν και ο αριθμός μπορεί να ποικίλει ανάλογα με τις επιχειρησιακές ανάγκες. Το ελικοπτεροφόρο θα διαθέτει μελλοντικά την δική του ομάδα μάχης από φρεγάτες MILGEM, υποβρύχια Type-214 AIP.

Το ελικοπτεροφόρο Anadolu θα είναι η ναυαρχίδα της επιχείρησης Ασπίδα της Μεσογείου. 

Τούρκοι αξιωματούχοι χαρακτηρίζουν ως επιτυχή την κατάσταση που αφορά στις προσπάθειες της χώρας στο πεδίο αρμοδιότητάς της στην Ανατολική Μεσόγειο και στα δικαιώματα της Κύπρου.

Έτοιμα για απογείωση τα ελικόπτερα ΝΗ-90-“Κλείδωσαν” εξοπλιστικά για το ΠΝ

“Η Διοίκηση των τουρκικών Ναυτικών Δυνάμεων από το 2006 μέχρι σήμερα πραγματοποιεί τη επιχείρηση “Μεσογειακή Ασπίδα” με στόχο να προστατεύσει τα δικαιώματα και συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο, να διασφαλίσει την αποτροπή παράνομων δραστηριοτήτων και να στηρίξει την ασφάλεια στη μεταφορά πετρελαίου σε Ceyhan και Yumurtalık», αναφέρουν οι ίδιοι.

Ιδιαίτερη σημασία έχουν ωστόσο αυτά που είχε αναφέρει προ καιρού Τούρκος εν αποστρατεία αξιωματικός για τις δυνάμεις που συμμετέχουν στην ”Ασπίδα της Μεσογείου’: «Η εν λόγω περιοχή, στο πλαίσιο της ”Ασπίδας της Μεσογείου” ελέγχεται συνεχώς με συστήματα θαλάσσιας επιτήρησης εγκατεστημένα στην ξηρά, ενώ πλέουν στην περιοχή, φρεγάτες, Κορβέτες , περιπολικά σκάφη και υποβρύχια νέου τύπου. Στην ”Ασπίδα της Μεσογείου” χρησιμοποιούνται ακόμα και συστήματα αέρος – θαλάσσης”.

Αυτό που φέρεται να γίνεται σαφές είναι ότι η επόμενη περίοδο θα είναι “καυτή” στην περιοχή μας, ‘όχι κυρίως λόγω της πανδημίας, αλλά λόγω της τουρκικής προκλητικότητας που πιθανότατα να βαρέσει “κόκκινο” σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο με κύριο θέμα την ΑΟΖ.

Η αντίδραση του ελληνικού πολεμικού ναυτικού, ειδικά με την υποβρύχια δύναμη των Type-214 AIP θα είναι άμεση και κυρίως θανατηφόρα σε οποιαδήποτε ιταμή πρόκληση του ελικοπτεροφόρου TCG Anadolu, ειδικά μετά την επικείμενη παραλαβή ειδικών τορπιλών και άλλων συστημάτων τα οποία αναμένουμε σύντομα και σε συνδυασμό με τα 4 UAV HERON που θα έρθουν από το Ισραήλ, καθώς θα δώσουν τρομερή ισχύ στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις.  

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »