Λίγες μόνον ημέρες πριν λήξει τυπικά η ισχύς των περιορισμών στην κυκλοφορία (την ερχόμενη Δευτέρα) και με δεδομένη την παράτασή τους, η αυστηροποίηση των περιορισμών αυτών είναι προ των πυλών και θα εξαρτηθούν από την πορεία των κρουσμάτων και θανάτων τα επόμενα 24ωρα.

Δεδομένο είναι πάντως ότι το σύστημα υγείας αρχίζει να δοκιμάζεται και να βρίσκεται στα «κόκκινα», με αποτέλεσμα όλοι ν’ απεύχονται μια έκρηξη των κρουσμάτων και δη των σοβαρών περιστατικών.

Θεωρείται βέβαια η αυστηροποίηση των περιοριστικών μέτρων όπως άφησε να εννοηθεί ο Στέλιος Πέτσας σε συνεντεύξεις του, επιβεβαιώνοντας τα σενάρια για χρονικό περιορισμό στις μετακινήσεις ή/και αριθμητικό περιορισμό των καθημερινών μετακινήσεων για κάθε άτομο ξεχωριστά. 

Μολαταύτα, το σενάριο της καθολικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας φαίνεται ότι δεν βρίσκεται πάνω στο τραπέζι – τουλάχιστον αυτή τη στιγμή.

Πάντως δεν είναι τυχαία  η ενορχηστρωμένη προσπάθεια των ελληνικών ΜΜΕ για να ρίξουν φταίξιμο στους Έλληνες πολίτες που δεν «πειθαρχούν» και «τολμάνε» να ξεμυτίσουν από το σπίτι τους, παρουσιάζοντας ακόμα και εικόνες με δήθεν «κοσμοπλημμύρες» στην παραλιακή της Θεσσαλονίκης.

Εξετάζονται επιμέρους παρεμβάσεις, όπως περαιτέρω αυστηροποίηση των όρων λειτουργίας των λαϊκών αγορών, ενώ ήδη δόθηκε 10ήμερη παράταση στην καταβολή των φορολογικών υποχρεώσεων για τους ηλικιωμένους. 

Κατά τον ίδιο τρόπο, εξετάζεται το ενδεχόμενο να καταβάλλονται οι συντάξεις σταδιακά και όχι απλώς σε συγκεκριμένες ημερομηνίες ή ν’ αποκλειστεί η πρόσβαση σε δημόσιους χώρους, όπως συνέβη π.χ. με την παραλία της Θεσσαλονίκης.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, το Πάσχα, δεδομένη είναι η απόφαση της κυβέρνησης να πάρει οποιοδήποτε μέτρο θ’ αποτρέψει συγχρωτισμό πολλών ατόμων τις ημέρες των εορτών, αλλά και ν’ αποφευχθεί μαζικό κύμα εξόδου από τα αστικά κέντρα προς την επαρχία. 

Σήμερα αναμένεται η πρόταση της Ιεράς Συνόδου προς την κυβέρνηση και αν αυτή είναι να διεξαχθούν οι λειτουργίες εντός της Μεγάλης Εβδομάδας κεκλεισμένων των θυρών δεν αποκλείεται από την κυβέρνηση να πουν «ναι». 

Όμως, σ’ αυτή την περίπτωση ελλοχεύει κίνδυνος να υπάρξουν πολίτες που θα πάνε στις εκκλησίες, ενώ, από την πλευρά του κράτους, είναι αδύνατο να βρίσκεται ένας αστυνομικός έξω από κάθε εκκλησία για ν’ απαγορεύσει την πρόσβαση των πιστών

Κυβερνητικά στελέχη υπενθυμίζουν με νόημα τα λόγια που είπε πρόσφατα ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Θα πρέπει να επιμείνουμε στις πολιτικές που ήδη έχουμε υλοποιήσει. Γι’ αυτό φέτος θα κάνουμε ένα διαφορετικό Πάσχα από αυτό που έχουμε συνηθίσει. Δεν θα πάμε στα χωριά μας, δεν θα ψήσουμε αρνιά σε δημόσιο χώρο. Θα προσευχηθούμε από το σπίτι μας για να μπορέσουμε να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και αυτούς που αγαπάμε περισσότερο». 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »