Ρωσία-ΗΠΑ-Τουρκία ετοιμάζονται για τα λιβυκά κοιτάσματα με μια ιδιότυπη και επικίνδυνη κατάσταση μπροστά τους
Αιφνιδιαστική κίνηση με όλη τη σημασία της έννοιας έχουμε από τη λιβυκή κυβέρνηση της Τρίπολης, με την ανακοίνωση της επιστροφής ρωσικών εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου στη χώρα.

Αυτό δήλωσε και ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης της Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης, Ahmed Maityg, μετά την επίσκεψή του στη Μόσχα.

 

“Η κατάσταση ασφάλειας στη Λιβύη τώρα βελτιώνεται και αναμένουμε τις ρωσικές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου να επιστρέψουν στη χώρα, αλλά δεν έχουμε συζητήσει ακόμη την ακριβή ημερομηνία.

Η λιβυκή εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου έχει ένα καλό πρόγραμμα για την αύξηση των πωλήσεων πετρελαίου. Έχει μια λίστα με εταιρείες που θα επιστρέψουν στη Λιβύη. Υπάρχουν ρωσικές εταιρείες σε αυτόν τον κατάλογο», είπε ο ίδιος.

Ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης της Τρίπολης σημείωσε ότι, θα έρθουν οι εταιρείες Tatneft, Gazprom και Rosneft.
Ο Maityg τόνισε ότι η ασφάλεια των εκπροσώπων των ρωσικών εταιρειών που έρχονται στη χώρα είναι μία από τις βασικές προτεραιότητες.

 

«Φυσικά και θα εγγυηθούμε την ασφάλεια οποιασδήποτε εταιρείας έρχεται στη Λιβύη», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η Λιβύη ενδιαφέρεται όχι μόνο για τις εταιρείες πετρελαίου, αλλά δείχνει ενδιαφέρον και για τη ρωσική αεροπορική τεχνολογία.

Η κυβέρνηση της Τρίπολης συζήτησε σχετικά θέματα σε συνάντηση με τον επικεφαλής του ρωσικού υπουργείου Βιομηχανίας και Εμπορίου, Ντένις Μαντούροφ.

«Ναι, συζητήσαμε για ελικόπτερα και πολιτικά αεροσκάφη», δήλωσε ο Maityg.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα χρήματα για τη σύναψη συμβάσεων με τη Ρωσική Ομοσπονδία είναι δεσμευμένα.

Ο Ahmed Maityg, δήλωσε ότι Ρωσία και Λιβύη ενδέχεται να υπογράψουν εκ νέου μια νέα διακυβερνητική συμφωνία που συνήφθη μεταξύ των δύο χωρών το 2008, για το εμπόριο, τις οικονομικές και χρηματοοικονομικές σχέσεις, έως τα τέλη του τρέχοντος έτους.

«Η συμφωνία θα αφορά 8-10 δισεκατομμύρια δολάρια. Έχουν ήδη ξεκινήσει κάποιες εργασίες. Το υπόλοιπο αυτής της συμφωνίας είναι περίπου 4 δισεκατομμύρια δολάρια. Συμφωνήσαμε ότι θα συνεχίσουμε αυτό το έργο», δήλωσε ο Maityg.

Εκτός από τον Μαντούροφ, ο αντιπρόεδρος της λιβυκής κυβέρνησης συναντήθηκε και με τον Ρώσο υπουργό εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.

Όπως αναφέρεται στο μήνυμα του ρωσικού υπουργείου εξωτερικών μετά τη συνάντηση, συζητήθηκε η ανάπτυξη διμερών, αμοιβαία επωφελών εμπορικών και οικονομικών δεσμών, με τον Λαβρόφ να επιβεβαιώνει την ετοιμότητα των ρωσικών εταιρειών να ξαναρχίσουν δραστηριότητες στη Λιβύη, σε σχετικά σύντομο διάστημα όταν ομαλοποιηθεί
περαιτέρω η πολιτικο-στρατιωτική κατάσταση στη χώρα.

Οι Ρώσοι δεν πρόκειται να αποχωρήσουν από τη Λιβύη, όπως και οι Τούρκοι, οι οποίοι πιθανότατα να ξεκινήσουν έρευνες και αυτοί στη λιβυκή ΑΟΖ, από την πλευρά της κυβερνήσεως της Τρίπολης.

 

 

Το μόνο ερώτημα για τη Λιβύη είναι το τι θα πράξουν οι ΗΠΑ οι οποίες πρόσφατα απαίτησαν την απομάκρυνση Ρώσων και Τούρκων από τη χώρα, κάτι που όπως όλα δείχνουν δεν πρόκειται να υλοποιηθεί τουλάχιστον προς το παρόν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »