Φοβούνται κάτι;
Συμπληρώνονται 25 χρόνια από τη νύκτα της 30/31 Ιανουαρίου 1996 όταν κορυφώθηκε η κρίση των Ιμίων που είχε ως αποτέλεσμα και την πτώση ελικοπτέρου του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

 

Ελικόπτερο που απονηώθηκε από τη φρεγάτα «Ναυαρίνο» για να διαπιστώσει την πληροφορία παρουσίας Τούρκων στη Δυτική νησίδα Ίμια και κατέπεσε κατά την επιστροφή του και τα τρία μέλη του πληρώματος, ο υποπλοίαρχος Χριστόδουλος Καραθανάσης, ο υποπλοίαρχος Παναγιώτης Βλαχάκος και ο αρχικελευστής Έκτορας Γιαλοψός, έχασαν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση του υπέρτατου καθήκοντος, της υπεράσπισης της Πατρίδας.
Με αφορμή την επέτειο αυτή, το kalymnos-news.gr παρουσιάζει κάποια στοιχεία άγνωστα στο ευρύ κοινό, για το μνημείο που στήθηκε στην Κάλυμνο ως ελαχίστη τιμή στη μνήμη των τριών Αξιωματικών του ΠΝ και που ουδέποτε πραγματοποιήθηκαν τα επίσημα αποκαλυπτήρια του!!

Τον Οκτώβριο 2007, με καθυστέρηση 12 ετών περίπου, στήθηκε στο χώρο μπροστά από το Λιμεναρχείο Καλύμνου ,ένα επιβλητικό μνημείο ως ελάχιστη τιμή στην μνήμη των τριών Αξιωματικών του ΠΝ Χριστόδουλου Καραθανάση , Παναγιώτη Βλαχάκου και Έκτορα Γιαλοψού που έχασαν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση του υπέρτατου καθήκοντος προς την Πατρίδα.

Ένα έργο που χρηματοδότησε εξ ολοκλήρου το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, μετά από πρωτοβουλία και αίτημα του Προέδρου του Δημοτικού Σύμβουλίου Χαράλαμπου Κουρούνη την περίοδο 2003-2006.

 

Ένα μνημείο απόδοσης του ελάχιστου φόρου τιμής προς τους 3 Αξιωματικούς του ΠΝ, που έχασαν τη ζωή τους, κατά την εκτέλεση του υπέρτατου καθήκοντος ,όταν το ελικόπτερο που επέβαιναν κατά τη διάρκεια εκτέλεσης ειδικής αποστολής ,συνετρίβη στη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων το βράδυ της 30ης προς 31η Ιανουαρίου 1996.

Τα 2 αγάλματα και οι 3 προτομές που συνθέτουν το μνημείο είναι μία εντυπωσιακή, προσεγμένη δουλειά του Καλύμνιου γλύπτη Σακελλάρη Κουτούζη.

Οι 3 προτομές ανήκουν στους πεσόντες αξιωματικούς, το Χριστόδουλο Καραθανάση , τον Παναγιώτη Βλαχάκο και τον Έκτορα Γιαλοψό και είναι τοποθετημένες σε καλαίσθητες βάσεις.

Μπροστά από τις προτομές βρίσκεται ανδριάντας ενός ανώνυμου Καλύμνιου καπετάνιου που αποκαλύπτεται , αφαιρώντας την τραγιάσκα του, γερμένος πάνω στο μπαστούνι του και έχοντας δίπλα του το εγγονό του, αποδίδοντας φόρο τιμής στους ήρωες αξιωματικούς.

Οι προτομές και τα αγάλματα είναι μπρούτζινα και η όλη σύνθεση έχει τοποθετηθεί σε μαρμάρινο βάθρο, ενώ το μνημείο είναι περιφραγμένο με αλυσίδα.

Βέβαια θα πρέπει να αποκαλύψουμε κάτι που ίσως δεν γνωρίζει ο περισσότερος κόσμος. Υπάρχει μία σημαντική παράλειψη.

Αν και από το 2008 κάθε χρόνο στις εκδηλώσεις μνήμης που πραγματοποιούνται, τελείται τρισάγιο και γίνεται κατάθεση στεφάνων, μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει εκδήλωση αποκαλυπτηρίων ή εγκαινίων του εν λόγω μνημείου.

Μάλιστα μετά την τοποθέτηση του, είχαν γίνει επαφές του Δήμου Καλυμνίων με την Προεδρία της Δημοκρατίας για να ερχόταν ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας προκειμένου να πραγματοποιήσει τα αποκαλυπτήρια, αλλά αυτό όμως για άγνωστους λόγους ποτέ δεν συνέβη.

Τι έχει συμβεί; Πρόκειται για μία τυπική διαδικασία που δεν την θεωρούν απαραίτητη;

Το έχουν ξεχάσει οι αρμόδιοι;

Ή το μνημείο περιλαμβάνεται στις «γκρίζες ζώνες» και αποφεύγουν να το κάνουν για να μην προκαλέσουν τους γείτονες;;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »