Θα μπει στη Λιβύη ο αιγυπτιακός στρατός;
ΗΑίγυπτος μάλλον κάνει πράξει όσα λέει, καθώς η αιγυπτιακή Βουλή, εγκρίνει την στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη, τη στιγμή που GNA και Τούρκοι φέρονται να περικυκλώνουν τη Σύρτη, μια “κόκκινη γραμμή” για το Κάιρο. Σύνοδο ολομέλειας αναμένεται να πραγματοποιήσει αυτήν την εβδομάδα το αιγυπτιακό Κοινοβούλιο, όπου αναμένεται να “σπρώξουν” τον Σίσι για στρατιωτική παρέμβαση στη Λιβύη.
Σύμφωνα με την Al Ahram υποστηρίζουν ότι κατά τη Σύνοδο αυτή, η αιγυπτιακή Βουλή θα δώσει το «πράσινο φως» στον Αιγύπτιο Πρόεδρο Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι να επέμβει στρατιωτικά στη Λιβύη για να υπερασπίσει τον δυτικό γείτονα από την τουρκική επιθετικότητα, τονίζει η μεγαλύτερη αραβόφωνη εφημερίδα.
Ξεκίνησε η ”πολιορκία” της Σύρτης – Μεγάλη συγκέντρωση δυνάμεων από Τούρκους & τζιχαντιστές
Να σημειωθεί ότι στις 16 Ιουλίου, ηγέτες φυλών της Ανατολικής Λιβύης, που πρόσκεινται στον Χαλίφα Χάφταρ, ζήτησαν από τον Πρόεδρο Αλ Σίσι να εξουσιοδοτήσει τις αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις να παρέμβουν για να προστατεύσουν την εθνική ασφάλεια της Λιβύης και της Αιγύπτου, εάν διαπιστώσουν επικείμενο κίνδυνο και για τις δύο χώρες.
Ο Αιγύπτιος ηγέτης τόνισε ότι πρώτα θα πρέπει να λάβει την έγκριση του αιγυπτιακού κοινοβουλίου.
Παράλληλα, σε ψήφισμα που εγκρίθηκε στις 13 Ιουλίου, το κοινοβούλιο της Λιβύης ζήτησε από τις ένοπλες δυνάμεις της Αιγύπτου και της Λιβύης να συνεργαστούν για να διαφυλάξουν την κοινή εθνική ασφάλεια ενόψει των κινδύνων που θέτει η τουρκική κατοχή, αναφέρει η εφημερίδα.
Κατά τη συνάντησή του με τους αρχηγούς φυλών της Λιβύης, ο Πρόεδρος Αλ Σίσι δήλωσε ότι η Αίγυπτος έχει τον ισχυρότερο στρατό στην περιοχή και την Αφρική, αλλά επίσης ότι πρόκειται για ένα στρατό με σοφή δύναμη».
Τέλος, σύμφωνα με το άρθρο 152 του συντάγματος της Αιγύπτου, «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ο ανώτατος ηγέτης των Ενόπλων Δυνάμεων. Δεν πρόκειται να κηρύξει πόλεμο ούτε να στείλει τις Ένοπλες Δυνάμεις εκτός των συνόρων της χώρας για πολεμικές αποστολές, εκτός εάν ζητήσει πρώτα τη γνώμη του Εθνικού Συμβουλίου Άμυνας και λάβει την έγκριση της πλειοψηφίας των δύο τρίτων των βουλευτών της Αιγυπτιακής Βουλής».
Την ξεκάθαρη απόρριψή του εξέφρασε, πάντως, το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών για τις πολιτικές και στρατιωτικές «παρεμβάσεις» της Τουρκίας σε αραβικές υποθέσεις, λέγοντας ότι διαθέτουν «έλλειψη νομικής βάσης», μια μέρα αφότου ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κατήγγειλε τις ενέργειες της Αιγύπτου στη Λιβύη.
Σε δήλωσή του, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Αιγύπτου Άχμεντ Χάφεζ επιβεβαίωσε χθες ότι το Κάιρο απορρίπτει τις τουρκικές παρεμβάσεις στο Ιράκ, στη Συρία και τη Λιβύη, λέγοντας ότι παραβιάζουν τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. «Τα αραβικά έθνη δε θέλουν προσπάθειες ή φιλοδοξίες από εκείνους που επιδιώκουν να κυβερνήσουν για να επιτύχουν (τα δικά τους) συμφέροντα και στόχους», δήλωσε ο κ. Άχμεντ Χάφεζ.
Αλ Σίσι: “Μπαίνουμε στη Λιβύη με εντολή του λιβυκού λαού”
Ο εκπρόσωπος του αιγυπτιακού ΥΠΕΞ εξέφρασε μάλιστα «έκπληξη» για δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων σχετικά με τη νομιμότητα των εκλεγμένων σωμάτων της Λιβύης που ζητούν την αιγυπτιακή υποστήριξη για να καταπολεμήσουν την τρομοκρατία και τον εξτρεμισμό που εξάγονται από τη Συρία στη Λιβύη.
Οι δηλώσεις του αιγυπτιακού υπουργείου Εξωτερικών διατυπώθηκαν μια μέρα αφότου ο Τούρκος Πρόεδρος κατήγγειλε την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ότι υποστηρίζουν τις δυνάμεις που εδρεύουν στην Ανατ. Λιβύη, με επικεφαλής τον Χαλίφα Χάφταρ, χαρακτηρίζοντας τα βήματα της Αιγύπτου ως «παράνομα».
Όπως αναφέραμε χθες, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, αλλά και με το Reuters, Τούρκοι, GNA και τζιχαντιστές από την Συρία έχουν περικυκλώσει την Σύρτη! Μάλιστα άλλες πληροφορίες αναφέρουν πως ήδη οι Τούρκοι έχουν ξεκινήσει τις επιθέσεις κατά του Εθνικού Στρατού της Λιβύης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, 200 οχήματα ξεκίνησαν από την Μισράτα, μεταφέροντας δεκάδες μισθοφόρους, Τούρκους και μαχητές του GNA. Tο ερώτημα πλέον είναι τι θα κάνει η Αίγυπτος, καθώς ο Σίσι έχει επαναλάβει πως η Σύρτη αποτελεί ”κόκκινη γραμμή” για το Κάιρο.