Μετά την βρετανική, τη νοτιοαφρικανική και την ινδική μετάλλαξη του κορωνοϊού αίφνης η Ελλάδα απέκτησε και την… «αθηναϊκή» μετάλλαξη. Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαριγιάννης «φωτογραφίζει» τους παράνομους μετανάστες ως εστίες μετάδοσης της νέας αυτής μετάλλαξης.

Ο κ. Σαρηγιάννης, μιλώντας το πρωί της Δευτέρας σε ραδιοφωνικό σταθμό, εμφανίστηκε προβληματισμένος για τη διασπορά των μεταλλάξεων του κορωνοϊού και κυρίως για τη «αθηναϊκή» μετάλλαξη, όπως τη χαρακτήρισε, σε «συγκεριμένες κοινωνικές και οικονομικές ‘ομάδες’» στο κέντρο της Αθήνας, για τις οποίες όμως δεν έδωσε καμιά παραπάνω λεπτομέρεια, ούτε και ρωτήθηκε βέβαια. Είναι ωστόσο σαφές ότι αναφερόταν στις χιλιάδες παρανόμων μεταναστών που έχουν εγκατασταθεί σε όλο το λεκανοπέδιο και κυρίως στην περιοχή του 6ου διαμερίσματος της Αθήνας.

Μάλιστα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός τέταρτου κύματος της πανδημίας τους επόμενους μήνες «αν δεν προσέξουμε και δεν σταματήσουμε τώρα τη διασπορά των μεταλλαγμένων στελεχών».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ανάγκη πιστής τήρησης των μέτρων, αλλά και περιορισμού της διασποράς της μετάλλαξης που έχει εντοπιστεί σε συγκεκριμένες περιοχές στο κέντρο της Αθήνας.

«Υπάρχουν κι άλλες μεταλλαγές, μια συγκεκριμένη θα μπορούσαμε να την πούμε Αθηναϊκή μετάλλαξη, έχει τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων της στο κέντρο της Αθήνας, σε συγκεκριμένες κοινωνικοοικονομικές ομάδες σε συγκεκριμένη περιοχή στο κέντρο» επισήμανε.

«Πρέπει να πάρουμε στοχευμένα μέτρα άμεσα» σημείωσε, προτείνοντας στοχευμένο εμβολιασμό συγκεκριμένων κοινωνικοοικονομικών ομάδων, που αγνοούν όλοι ποιες είναι, στην περιοχή όπου καταγράφονται τα κρούσματα της «αθηναϊκής» μετάλλαξης.

Όπως ανέφερε ο κ. Σαρηγιάννης, εφόσον η μετάλλαξη εντοπίζεται σε συγκεκριμένη περιοχή, στο κέντρο, και μπορούμε να ορίσουμε το κοινωνικοοικονομικό αποτύπωμα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στοχευμένα τον εμβολιασμό σε αυτές τις ομάδες σαν επιθετικό μέτρο με στόχο να σταματήσει η διασπορά, κι όχι απλώς ως μέσο προστασίας.
Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη, αν δεν προσέξουμε στη διαχείριση της αύξησης της κινητικότητας με το άνοιγμα των οικονομικών δραστηριοτήτων και του τουρισμού, ο κίνδυνος για πισωγύρισμα στον αριθμό των κρουσμάτων είναι υπαρκτός. Αν, όμως, τηρηθούν τα μέτρα, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ αναμένει πραγματική πτώση των κρουσμάτων μετά τις 2-3 Ιουνίου.

Ερωτηθείς για το αίτημα των κέντρων δεξίωσης για κατάργηση του ορίου των 100 ατόμων ο κ. Σαρηγιάννης όχι μόνο απάντησε αρνητικά, αλλά ξεκαθάρισε ότι πρέπει να μπει το όριο των 100 ατόμων και στα μεγάλα εστιατόρια.

Εξέφρασε τον προβληματισμό του για την εξέλιξη της πανδημίας στην Αιτωλοακαρνανία, στην Κέρκυρα και σε άλλα νησιά, ενώ επανέλαβε την ανάγκη χρήση συσκευών απολύμανσης του αέρα στους εσωτερικού χώρους, καθώς -όπως έχει αποφανθεί και ο ΠΟΥ- η παραμονή σε έναν χώρο για πάνω από 1,5 ώρα είναι ο δεύτερος πιο σημαντικός τρόπος μετάδοσης του κορωνοϊού.

Δημόπουλος στον ΣΚΑΪ

Σχετικά με τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού και συγκεκριμένα για αυτή που παρατηρείται στο κέντρο της Αθήνας, ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Δημόπουλος εξήγησε ότι υπάρχουν συνδυασμοί μεταλλάξεων οι οποίοι συνδέονται με αυξημένη μεταδοτικότητα και ανησυχούν τους ειδικούς.

Τόνισε, δε, ότι αν συνεχίσει αυτή η διαδικασία των μεταλλάξεων, όπως και στην Ινδία, κάποια από τις νέες που θα εμφανιστούν μπορεί να βγει ιδιαίτερα μεταδοτική.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »