Σε πλήρη επιφυλακή για 4η ημέρα οι ΕΔ της χώρας
Ηκατάσταση που επικρατεί στο Αρχιπέλαγος, θα μπορούσε κανείς να πεί πως είναι “σταθερά εκρηκτική” καθώς δεν φαίνεται να υπάρχουν δραματικές αλλαγές στην μέχρι στιγμής εικόνα.

Αγκυροβολημένο το Oruc Reis – Σε επιφυλακή οι δυνάμεις μας στο Αιγαίο

Το ελληνικό πεντάγωνο έχει στραμμένο το βλέμμα στον τουρκικό στόλο, που έχει πάρει θέσεις από Ρόδο και Καστελόριζο μέχρι Αττάλεια. Ωστόσο το Ορούτς Ρέις δεν δείχνει ότι θα ξεκινήσει σύντομα να πλεύσει για την Νavtex, που έχει εκδώσει η Τουρκία και ισχύει μέχρι τις 2 Αυγούστου.

Οι ελληνικές αεροναυτικές δυνάμεις παραμένουν πάντως σε επιφυλακή για τέταρτη ημέρα μετά τις απειλές της Άγκυρας για ΝΑVTEX ερευνητικού πλοίου νοτιοανατολικά του Καστελόριζου, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας που έχει εντείνει την κρίση στην περιοχή.

Στην Κρήτη το αμερικάνικο αεροπλανοφόρο «Αϊζενχάουερ» με 12 πολεμικά πλοία

Το γεγονός φαίνεται να αποκτά ιδιαίτερη σημασία εν μέσω των συνεχιζόμενων τουρκικών προκλήσεων.

Τη διώρυγα του Σουέζ θα περάσει από αύριο Σάββατο το αμερικανικό πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο «Αϊζενχάουερ», το οποίο αναμένεται να βρεθεί και στην Κρήτη.

Το «Αϊζενχάουερ», το οποίο συνοδεύται από 12 πολεμικά πλοία των ΗΠΑ, θα διασχίσει τη νοτιοανατολική Μεσόγειο για περίπου δύο ημέρες.

Κατά το πέρασμά του νοτίως της Κρήτης θα υπάρξουν, σύμφωνα με πληροφορίες, κοινές ασκήσεις με την ελληνική Πολεμική Αεροπορία.

Στην άσκηση αναμένεται να λάβουν μέρος ελληνικά F-16 από το αεροδρόμιο της Σούδας και F-18 του αμερικανικού αεροπλανοφόρου.Το USS Dwight D. Eisenhower φέρει περίπου 90 πολεμικά αεροπλάνα και ελικόπτερα και έχει πλήρωμα 5.600 άτομα.

“Κρεμά” ξανά την Ελλάδα η Γερμανία
Η ένταση που υπάρχει στο Αιγαίο μετά την προκλητική NAVTEX της Άγκυρας, φαίνεται πως δεν απασχολεί τη Γερμανία, η οποία “εφιστά την προσοχή στους Ευρωπαίους Ηγέτες, να μην κλείσουν την πόρτα στις ενταξιακές διαδικασίες της Τουρκίας.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου (Bundestag) Νόρμπερτ Ρέτγκεν επέστησε την προσοχή στους Ευρωπαίους ώστε να μην διαρραγούν οριστικά οι σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία λόγω της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

«Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της ΕΕ με την Τουρκία έχουν πλήρως παγώσει εν τω μεταξύ και ορθά, αλλά θα κάναμε ένα σοβαρό λάθος εάν κλείναμε εντελώς την πόρτα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Τουρκία , δηλαδή για πάντα. Εάν το έπραττε αυτό (η Ευρωπαϊκή Ένωση), τότε θα εγκατέλειπε τόσο την αντιπολίτευση όσο και τις κοσμικού χαρακτήρα δημοκρατικές δυνάμεις στην Τουρκία», τόνισε ο Ρέτγκεν σε συνέντευξή του στις εφημερίδες «Rheinische Post» του Ντίσελντορφ και «General-Anzeiger» της Βόννης, η οποία θα δημοσιευτεί στα φύλλα του Σαββάτου.

«Η Τουρκία παραμένει στρατηγικού ενδιαφέροντος χώρα για την Ευρώπη, όπως και η Ευρώπη έχει στρατηγικό ενδιαφέρον για την Τουρκία», πρόσθεσε ο υποψήφιος για την προεδρία του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU).

Ο Ρέτγκεν κατηγόρησε επίσης τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι «υπηρετεί με την πολιτική του ένα μουσουλμανικό και τουρκικό εθνικισμό. Η Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη με την ιστορία της ως καθεδρικός ναός, τζαμί και μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς αποτελεί σύμβολο ανεκτικότητας και σύνδεσης θρησκειών και πολιτισμών. Ο Ερντογάν ασκεί πολιτική ισχύος με την πολιτιστική του σύγκρουση και τη στοχευμένη πρόκλησή του, και μάλιστα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, όπως φαίνεται στη Συρία και τη Λιβύη», υπογράμμισε ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »