Κανένας αιφνιδιασμός για το ΠΝ
Από τις πρώτες κιολας ώρες της ημέρας, φαίνεται έντονη η πρόθεση για πρόκληση επεισοδίου στο Αιγαίο από την Άγκυρα.

Το Oruc Reis “κλείνει” από εχτές το στίγμα του και όπως όλα δείχνουν κατευθύνεται στην ελληνική ΑΟΖ, για να πραγματοποιήσει τις απειλές τις Τουρκίας, η οποία “αφηνιασμένη” από τη σύναψη συμφωνίας Ελλάδας και Αιγύπτου για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, βάζει “τέλος” εκδίδοντας παράνομη NAVTEX σε όποια πιθανότητα για διάλογο.

Κορυφώνεται η κρίση στο Αιγαίο: Έφτασε στην περιοχή έρευνας το Oruc Reis
Δεν φαίνεται να είναι τυχαία η ημερομηνία για την κορύφωση της έντασης, καθώς όπως φαίνεται, ο Ερντογάν “αγαπά” συμβολικές ημερομηνίες για να πραγματοποιεί τα “σόου” του.

Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και η προσευχή στις 24 Ιουλίου, πραγματοποιήθηκε στην επέτειο της υπογραφής της Συνθήκης της Λωζάνης. Σήμερα, επέλεξε την επέτειο όπως φαίνεται της υπογραφής της Συνθήκης των Σεβρών, για να δείξει το “πόσο εννοεί τις απειλές του” στο Αιγαίο.

Η κίνηση αυτή, δεν αιφνιδίασε τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις οι οποίες, παρακολουθούν τόσο τις κινήσεις του τουρκικού στόλου, όσο και του Oruc Reis εδώ και ημέρες, ενώ βρίσκονται σε επιφυλακή, από την προηγούμενη ανακοίνωση παράνομης NAVTEX από την πλευρά της Άγκυρας πριν από περίπόυ 20 ημέρες.

Η νέα παράνομη NAVTEX αφορά την ίδια θαλάσσια περιοχή με την ναυτική αναγγελία της Τουρκίας , τον περασμένο Ιούλιο και περιλαμβάνει τμήμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας νοτίως του Καστελόριζου, του συμπλέγματος της Μέγιστης και της Στρογγυλής. Η NAVTEX έχει ισχύ μέχρι τις 23 Αυγούστου.

Το τουρκικό ερευνητικό, συνοδευόμενο από πολεμικά πλοία ήδη έχει αποπλεύσει και βρίσκεται αυτή την ώρα νότια της Αττάλειας.

Πόλεμος “νεύρων” και τουρκική προπαγάνδα
Ένας πόλεμος εντυπώσεων φαίνεται να έχει ξεκινήσει στο εσωτερικό της Τουρκίας, με “βαρύγδουπες” δηλώσεις αξιωματούχων της κυβέρνησης, “εντυπωσιακά βίντεο” με τον απόπλου του Oruc Reic από το λιμάνι της Αττάλειας προς την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Τσαβούσογλου: “Με εντολή Ερντογάν στέλνουμε πλοία στην περιοχή”
Θα ήταν λάθος να υποτιμήσουμε τον τουκικό στόλο, όμως το Πολεμικό Ναυτικό της χώρας μας είναι σε πλήρη ετοιμότητα, παρακολουθώντας κάθε βήμα της αντίπαλης πλευράς, προασπιζόμενο την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας.

Βέβαια, όπως ναφέρουν στο twitter χρήστες, μία “stealth” τουρκική κορβέτα είναι τόσο λαμπερή στον ήλιο που είναι ορατή στα 15-20 χλμ.
Έτοιμοι να πράξουμε ό,τι χρειαστεί”
«Παρακολουθούμε με ψυχραιμία τις τουρκικές κινήσεις και είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ο,τι χρειαστεί», δηλώνει στο OnAlert ανώτατη πηγή του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Οι αντιδράσεις της Αθήνας στη νέα τουρκική πρόκληση θα εξαρτηθούν από τις ενέργειες του τουρκικού ερευνητικού σκάφους και των πλοίων του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, όπως αναφέρουν πηγές.

Η ελληνική κυβέρνηση δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση στρατιωτική κλιμάκωση της έντασης χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι δε θα πράξει ο, τι απαιτείται για την υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Τις επόμενες ώρες, αναμένεται από την υδρογραφική υπηρεσία του ΓΕΝ η έκδοση αντί-NAVTEX με την οποία θα καταγγέλλεται ο ισχυρισμός της τουρκικής αναγγελίας ότι το Oruc Reis θα πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες εντός τουρκικής θαλάσσιας ζώνης.

Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα είναι σε πλήρη πολιτική και επιχειρησιακή ετοιμότητα
«Η αποφασιστικότητα μας είναι δεδομένη», τόνισε ο Γιώργος Γεραπετρίτης σχολιάζοντας τη νέα πρόκληση της Τουρκίας με τη NAVTEX ανοιχτά του Καστελλόριζου.

Όπως επισήμανε, η Ελλάδα είναι σε πλήρη πολιτική και επιχειρησιακή ετοιμότητα. Η Αθήνα είναι απολύτως έτοιμη να προχωρήσει σε έναν εποικοδομητικό διάλογο, ενώ είπε ότι η Άγκυρα υποχωρεί προσχηματικά, καθώς βλέπει ότι δεν μπορεί να πετύχει τους σκοπούς της.

Στις 12 το μεσημέρι συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ. Στην πρόσφατη κρίση με τους Τούρκους αυτό δεν είχε κριθεί απαραίτητο, αλλά η νέα κλιμάκωση που επιδιώκει η Άγκυρα είναι από ότι φαίνεται πολύ πιο σοβαρή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »