Σημαντική εξέλιξη
Επανέρχονται οι Αιγύπτιοι για το θέμα της ΑΟΖ. Όπως σας έχαμε  αναφέρει οι διαπραγματεύσεις έχουν κάποια ”αγκάθια”, αλλά υπάρχει διάθεση και από τις δύο πλευρές για συμφωνία.

Μία συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου είναι σύμφωνα με διπλωματικές πηγές η ιδανική λύση για την ακύρωση στην πράξη του μνημονίου Τουρκίας – κυβέρνησης Σάρατζ στη Λιβύη, για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών.

Μάλιστα στο όλο θετικό κλίμα, πρέπει να συμπεριληφθεί και η κοινή διπλωματική νότα που επέδωσαν στο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες στις 9 Ιουλίου, οι μόνιμες αντιπροσωπείες του Μπαχρέιν, της Κύπρου, της Αιγύπτου, της Ελλάδας και της Σαουδικής Αραβίας, παραθέτουν λεπτομερώς τους λόγους – σύμφωνα με το άρθρο 102 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών – για τους οποίους δεν θα πρέπει να εγγραφεί στον κατάλογο με τις διεθνείς συνθήκες, το πειρατικό Μνημόνιο Συναντίληψης που υπέγραψαν στην Κωνσταντινούπολη, στις 27 Νοεμβρίου 2019, η κυβέρνηση της Τουρκίας και η «Κυβέρνηση Εθνικής Συνεννόησης» (GNA) της Λιβύης, για την οριοθέτηση θαλασσίων περιοχών δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο.

Κίνηση-ματ ετοιμάζει η Αθήνα: Παραχωρεί τα βυθοτεμάχια νότια του Λασιθίου
Οι συνομιλίες με την Αίγυπτο δεν ξεκίνησαν χθες και όπως υπογραμμίζουν διπλωματικοί κύκλοι, δεν είναι καθόλου εύκολες. Ακόμα και σε μία περίοδο που οι σχέσεις Καΐρου – Αγκυρας βρίσκονται στο ναδίρ, Ελλάδα και Αίγυπτος φαίνεται πως έχουν ακόμα μέτρα να διανύσουν μέχρι τη γραμμή του τερματισμού, που θα επιτρέψει την υπογραφή μιας συμφωνίας.

Ωστόσο στα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης είναι – σύμφωνα με πληροφορίες – και η επήρεια μεγάλων νησιών, όπως η Κρήτη, καθώς το Κάιρο ίσως να ήθελε να την περιορίσει προς όφελός του.

Αυτά ήταν τα καίρια προβλήματα, όμως η νέα τοποθέτηση του Έλληνα πρέσβη στην Αίγυπτο, δίνει ελπίδες!

Σε συνέντευξη που έδωσε στο μεγαλύτερο ΜΜΕ της χώρας, την Al-Ahram Weekly, ανέφερε πως η συμφωνία βρίσκεται στα τελικά στάδια της διαπραγμάτευσης και πως τα νέα θα είναι θετικά και για την χώρα μας!

Συνέντευξη είχε δώσει και πάλι πριν λίγες ημέρες σε ΜΜΕ της Αιγύπτου ο Έλληνας πρέσβης

”Δεν υφίσταται κανένα εμπόδιο για την υπογραφή συμφωνίας για την οριοθέτηση της ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου”.

Ελπίζουμε να είναι έτσι τα πράγματα, γιατί πέρα από την Ελλάδα, θα χάσει και η Αίγυπτος σε περίπτωση μη συμφωνίας!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »