Δεν κάνουν βήμα πίσω οι Τούρκοι
Ουπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλούσι Ακάρ, δήλωσε ότι η Άγκυρα εμπλέκεται στο ζήτημα της Λιβύης και στοχεύει στην ενοποίηση της χώρας υπό την ηγεσία της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA).

Συναγερμός σε γείτονες χώρες της Λιβύης για τους μισθοφόρους της Τουρκίας
Το Υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας δήλωσε ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει να παρέχει αυτό που αποκαλεί «συμβουλευτική υποστήριξη, βοήθεια και στρατιωτική εκπαίδευση στη Λιβύη». Με αυτόν τον “τίτλο” αναφέρεται στην αποστολή χιλιάδων μαχητών/τζιχαντιστών από τη Συρία, για να πολεμήσουν για λογαριασμό της GNA.

Ο Ακάρ, εξαπέλυσε επίσης πυρά κατά των ΗΑΕ για «κακόβουλες πράξεις» στη Λιβύη και τη Συρία, προειδοποιώντας ότι θα φέρει τα Εμιράτα υπόλογα «στο σωστό μέρος και ώρα». Τούρκοι αξιωματούχοι κατηγόρησαν επίσης το Αμπού Ντάμπι ότι προσφέρει οικονομική και υλικοτεχνική υποστήριξη στον απαγορευμένο Κουρδικό οργανισμό ΡΚΚ, για την πραγματοποίηση επιθέσεων στην Τουρκία.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΑΕ, Anwar Gargash, δήλωσε ότι οι προκλητικές δηλώσεις που εξέδωσε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας θεωρήθηκαν νέα χαμηλά στην τουρκική διπλωματία. Τόνισε ότι οι διεθνείς σχέσεις δεν διαχειρίζονται απειλές ή εισβολές.

Τον Δεκέμβριο του 2019, η Τουρκία υπέγραψε δύο μνημόνια για την άμυνα, τα θαλάσσια σύνορα και τις εξορύξεις φυσικού αερίου στη Μεσόγειο με τη GNA. Η συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα έχει καταδικαστεί από διάφορες χώρες όπως η Αίγυπτος, η Ελλάδα, η Κύπρος και τα ΗΑΕ, ως παράνομη πράξη που παραβιάζει την κυριαρχία άλλων μεσογειακών κρατών.

Λιβύη: Οι Τούρκοι στρατιώτες στη χώρα απειλούν την ασφάλεια στην Ευρώπη
Τούρκοι στρατιώτες παρενόχλησαν Ιταλούς στρατιωτικούς ιατρούς
Από το λιμάνι και το αεροδρόμιο της Μισράτα φτάνουν στη Λιβύη οι τζιχαντιστές και όπλα που στέλνει η Τουρκία.

Η πολιτοφυλακή της, είναι από τις πιο σκληρές και αφοσιωμένες στο τουρκολιβυκό καθεστώς του Φαγιέζ αλ Σαράτζ που εδρεύει στην Τρίπολη.

Η Ιταλία έχει στήσει ένα νοσοκομείο εκστρατείας στο αεροδρόμιο της Μισράτα, το οποίο λειτουργεί με ιταλικό προσωπικό και έξοδα.

Σε αυτό υπηρετούν 40 Ιταλοί στρατιωτικοί, γιατροί και υγειονομικό προσωπικό.

Πριν λίγες ημέρες, Τουρκοι στρατιώτες, παρεμπόδισαν Ιταλούς γιατρούς να εισέλθουν σε αυτό, γιατί δεν είχαν άδεια από τους… Τούρκους.

Η κυβέρνηση Σαράτζ έχει δώσει στον τουρκικό στρατό τον έλεγχο του αεροδρομίου της Μισράτα και το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας Τρίπολης.

Μόλις έγινε γνωστό το συμβάν στο ιταλικό κοινοβούλιο προκλήθηκε θύελλα αντιδράσεων.

Η Επιτροπή Εξωτερικών της Βουλής κάλεσε την ιταλική κυβέρνηση να ζητήσει εξηγήσεις από την τουρκική για αυτό το «απαράδεκτο» περιστατικό.

Αποφασισμένος για όλα ο Χάφταρ: Στόχος μας να φύγει η Τουρκία από τη Λιβύη
Ανθρωπιστική βοήθεια σε …τζιχαντιστές
Τώρα, σε ό,τι αφορά τους Ιταλούς στρατιωτικούς γιατρούς, περιθάλπουν τραυματίες από τις μάχες. Βέβαια, οι τραυματίες αυτοί τις περισσότερες φορές είναι τζιχαντιοστές μαχητές, που τους “φύτεψε” η Τουρκία να λεμούν στο πλευρό του Σάρατζ.

Η πλευρά της Βουλής των Αντιπροσώπων έχει καταγγείλει επανειλημμένα την Ιταλία ότι υποστηρίζει τους τζιχαντιστές στη Λιβύη. Οι Ιταλοί προσπαθούν να τα έχουν καλά με την κυβέρνηση Σαράτζ, διότι νομίζουν πως έτσι θα περιφρουρήσουν τα συμφέροντά τους στη Λιβύη. Επίσης θέλουν κάποιον να εμποδίζει τις μεταναστευτικές ροές προς την χώρα.

Η Τουρκία, που δεν καταλαβαίνει από «καλούς τρόπους», αποφάσισε να κάνει σαφές στους Ιταλούς ποιος κάνει “κουμάντο”, τραμπουκίζοντας τους στρατιωτικούς γιατρούς. Έστειλε σαφές μήνυμα: Στη Μισράτα «αφεντικά είμαστε εμείς».

Τη στάση της Τουρκίας τόσο στη Λιβύη όσο και στη Συρία αλλά και σε άλλες περιοχές που έχει απλώσει τα δίχτυα του ο Ερντογάν, πρέπει να την λάβουν πολύ σοβαρά οι χώρες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »