Το όχημα υποστήριξης αρμάτων μάχης της Ρωσίας ή BMPT, είναι ένα ισχυρά φορτωμένο θωρακισμένο όχημα με περισσότερη προστασία και κινητικότητα από το Κύριο Άρμα μάχης (MBT). Το όχημα έχει σχεδιαστεί κυρίως, για να ρίχνει κατασταλτικά πυρά εναντίον του πεζικού της αντίπαλης χώρας για την υποστήριξη MBT.

Το BMPT έχει εντοπιστεί με μια συνοδεία τανκς σε πολλές περιπτώσεις στη συνεχιζόμενη σύγκρουση.

Σε αντίθεση με το κύριο άρμα μάχης (MBT), ένα μαχητικό όχημα υποστήριξης άρματος προορίζεται να υποστηρίξει θωρακισμένες επιχειρήσεις αντί να εμπλέκεται σε αυτές. Το Terminator βασίζεται σε ένα σασί T-72.

Είναι ισχυρά οπλισμένο για να υπερασπιστεί τα MBT από ενέδρες εχθρικού πεζικού, αντιαρματικών κατευθυνόμενων πυραύλων (ATGM) ή εκτοξευτών χειροβομβίδων σε ανοιχτό έδαφος ή αστικά κέντρα.

Με τη βοήθεια των BMPT, οι μονάδες αρμάτων μάχης με το συνοδευτικό πεζικό μπορούν να λειτουργήσουν με μεγαλύτερη επιτυχία σε αστικό περιβάλλον, όπου τα πυρά μπορούν να προέλθουν από απροσδόκητη κατεύθυνση. Όπως αποδείχθηκε στην Ουκρανία, οι αντιαρματικοί πύραυλοι που προμήθευσαν η Δύση έπληξαν το τανκ από την κορυφή, όπου είναι πιο ευάλωτο.

Σε Δράση οι “Εξολοθρευτές”!

Ο Ρωσικός στρατός φαίνεται πως έθεσε σε λειτουργία κάποια συστήματα BMPT Terminator προς υπεράσπιση του Σβάτοβο, μιας πόλης που επιτίθενται οι Ουκρανοί αυτές τις ημέρες.

Οι Ρώσοι αναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν τα υπερσύγχρονα συστήματα BMPT Terminator στην περιοχή.Η πόλη του Σβάτοβο, βρίσκεται στην περιοχή του Λουχάνσκ, με τους Ρώσους να κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να την διατηρήσουν στην κατοχή τους. 

Αυτά τα οχήματα μάχης είναι πραγματικός “μπελάς” για τον εξοπλισμό των Ουκρανών, αφού με την ισχύ πυρός τους δεν επιτρέπουν στους επιτιθέμενους να διεισδύσουν τις ρωσικές αμυντικές γραμμές.

Είναι βέβαια άγνωστος ο ακριβής αριθμός μονάδων που παράταξαν οι Ρώσοι στην πόλη. Γενικά πάντως, η χρήση τους στον πόλεμο φαίνεται πως ξεκίνησε το καλοκαίρι, όταν και η Μόσχα ήθελε ένα ισχυρό σύστημα που θα υποστήριζε τα άρματα μάχης της στον εν εξελίξει πόλεμο.

Σύμφωνα με αμερικανικό μέσο ενημέρωσης, η Ρωσία έχει χάσει μέχρι στιγμής περίπου 2.942 άρματα μάχης κατά της Ουκρανίας. Μάλιστα, στις 12 Δεκεμβρίου, ένα ρωσικό άρμα T-72 φέρεται να εξαφανίστηκε σε μονομαχία αρμάτων μάχης με το ουκρανικό T-64 στην περιοχή του Λουχάνσκ.

Με τις μάχες εδάφους μεταξύ των δύο πλευρών να προχωρούν και την απώλεια τανκς, το BMPT συμπληρώνει εκτενώς τις ρωσικές επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τον χειριστή του εκτοξευτήρα χειροβομβίδων του πληρώματος του οχήματος, είναι ένα «υψηλής ποιότητας και πολύ αξιόπιστο σύμπλεγμα όπλων και πυροβολεί τέλεια».

Πώς τα BMPT προστατεύουν τα ρωσικά τανκς

Το μοναδικό θωρακισμένο όχημα μάχης BMPT Terminator του ρωσικού στρατού, τέθηκε σε λειτουργία το 2018. Το 2006, η UVZ δημιούργησε το Terminator-2 BMPT και το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας, υπέγραψε σύμβαση για την προμήθεια του κατά τη διάρκεια του φόρουμ Army-2017.

Αντί να κατασκευαστεί από την αρχή, το BMPT σχεδιάστηκε για να δημιουργηθεί με τη μετατροπή των ήδη υπαρχόντων T-72. Αυτή ήταν μια βιώσιμη δυνατότητα, αφού υπήρχαν πολλά T-72 σε χρήση και εγκαταστάσεις αποθήκευσης σε όλη τη χώρα.

Ο πυργίσκος Terminator θα μπορούσε να συνδεθεί αποτελεσματικά σε ένα υπάρχον κύτος δεξαμενής. Το όχημα, χρησιμοποιεί ένα τροποποιημένο κύτος T-72 με το ίδιο εξάτροχο πλαίσιο.

Το Explosive Reactive Armor (ERA) από την οικογένεια Relikt είναι εγκατεστημένο στις πλαϊνές ποδιές του BMPT, και η θωράκιση slat χρησιμοποιείται για την προστασία του πίσω μέρους του οχήματος και της εξάτμισης του κινητήρα. Τα μπλοκ ERA θωρακίζουν επίσης, το μπροστινό μέρους του κύτους.

Οι οπλισμοί του BMPΤ, έχουν επίσης επιλεγεί για να ταιριάζουν με τις αστικές συνθήκες μάχης, εστιάζοντας σε μικρής εμβέλειας, κατασταλτική δύναμη πυρός εναντίον στόχων που μπορεί να είναι δύσκολο να προσεγγιστούν. Για παράδειγμα, οι βάσεις όπλων του BMPT-72, μπορούν να ανυψωθούν σε υψηλές γωνίες για να πυροβολούν στόχους ψηλά σε κτίρια.

Το BMPT διαθέτει τέσσερις κατευθυνόμενους με λέιζερ αντιαρματικούς πυραύλους τύπου 9M120-1 Ataka, δύο εκτοξευτές χειροβομβίδων AGS-17, δύο πυροβόλα των 30 mm 2A42 και ένα πολυβόλο αρμάτων μάχης Καλάσνικοφ των 7,62 mm.

Με όλη αυτή τη δύναμη πυρός, το όχημα έχει σχεδιαστεί για να παρέχει συμπληρωματική υποστήριξη πυρός στα υπάρχοντα κύρια άρματα μάχης. Έτσι, λειτουργεί ως πολλαπλασιαστής δύναμης, εκτός από την προστασία των MBT στη μάχη.

Η εμπειρία μάχης έχει δείξει ότι, η άποψη για το BMPT είναι σημαντικά ανώτερη από τα περισσότερα άρματα μάχης, βελτιώνοντας την επίγνωση της κατάστασης του πληρώματος. Αυτά τα θωρηκτά έχουν επίσης, μεγαλύτερες ταχύτητες στόχευσης όπλων.

Ο ρωσικός στρατός, είχε μια συγκεκριμένη ανάγκη για ένα βαρύ μαχητικό όχημα πεζικού ιδανικό για αστική μάχη, όπως αυτό που συνάντησαν οι δυνάμεις της Μόσχας στις δύο Τσετσενικές συγκρούσεις στα μέσα της δεκαετίας του 1990 και στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Ως εκ τούτου, δημιουργήθηκε το BMPT.

Ωστόσο, με τις μάχες μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών στρατιωτών να διεξάγονται κυρίως σε πόλεις και αστικά περιβάλλοντα, το BMPT-72 παρέχει την απαραίτητη υποστήριξη στα ρωσικά MBT. Αυτό, έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα ωφέλιμο, δεδομένου του πολλαπλασιασμού των ATGM με τα στρατεύματα της Ουκρανίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »