«Γονιδιακή επεξεργασία ζώων για να παράγει γρήγορα επιθυμητά χαρακτηριστικά για βελτιωμένη παραγωγή τροφής», λένε.

Περιγράφοντάς το ως «το μέλλον του πώς πρέπει να ταΐζουμε τους ανθρώπους », μια ομάδα επιστημόνων και ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον (WSU) απόλαυσαν κάποιο «καπνιστό και ελαφρώς αλμυρό» χοιρινό λουκάνικο νωρίτερα αυτό το μήνα — προερχόμενο από χοίρους γονιδιακά επεξεργασμένους.

Η ερευνητική ομάδα του WSU έλαβε πρόσφατα έγκριση από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για να επιτρέψει το χοιρινό κρέας από γονιδιακά επεξεργασμένους χοίρους να εισέλθει στην ανθρώπινη τροφή!!!

Η έγκριση του FDA , η οποία δεν εμφανίζεται στον ιστότοπο του οργανισμού, είναι διερευνητική και περιορίζεται στα συγκεκριμένα γουρούνια που εκτρέφονται από την ερευνητική ομάδα για τον σκοπό αυτό. Διαφημίζεται ως… απόδειξη του ότι «τα ζώα με επεξεργασμένα γονίδια για να παράγουν γρήγορα επιθυμητά χαρακτηριστικά για βελτιωμένη παραγωγή τροφής είναι μια βιώσιμη στρατηγική για να ενισχύσουμε την διατροφή του αυξανόμενου πληθυσμού του πλανήτη».

Ωστόσο, ορισμένοι επιστήμονες και υποστηρικτές της ασφάλειας των τροφίμων αμφισβητούν την ασφάλεια της τεχνολογίας γονιδιακής επεξεργασίας – CRISPR  που χρησιμοποιείται από τους ερευνητές του WSU και υποστηρίζεται από επενδυτές όπως ο Bill Gates και αναρωτιούνται εάν τα προϊόντα που παράγονται από αυτήν την τεχνολογία είναι πραγματικά ασφαλή για ανθρώπινη κατανάλωση.

Το ΕΛ έχει δημοσιεύσει εγκαίρως σχετικό άρθρο: CRISPR! Η τεχνολογία που θα τα κάνει ΟΛΑ: Από το τεχνητό κρέας μέχρι τα ΜΩΡΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ και το «ΧΑΡΑΓΜΑ»

«Τα γονιδιακά επεξεργασμένα κρέατα θα μπορούσαν να παραχθούν μαζικά για ανθρώπινη κατανάλωση σε 10 χρόνια», λένε τώρα!!!

Το CRISPR λειτουργεί ως «ένα ακριβές ζεύγος μοριακών ψαλιδιών που μπορεί να κόψει μια αλληλουχία DNA στόχου, κατευθυνόμενη από έναν προσαρμόσιμο οδηγό».

Με άλλα λόγια, αυτή η τεχνολογία επιτρέπει στους επιστήμονες να επεξεργάζονται τμήματα του DNA «κόβοντας» συγκεκριμένα τμήματα του και αντικαθιστώντας τα με νέα τμήματα. Η γονιδιακή επεξεργασία δεν είναι μια νέα ιδέα, αλλά η τεχνολογία CRISPR θεωρείται φθηνότερη και ακριβέστερη από άλλες τεχνολογίες γονιδιακής επεξεργασίας.

 

Τι είναι το CRISPR;

Το CRISPR – το οποίο σημαίνει Clustered Regularly Interspaced Short Palindromic Repeats – λειτουργεί ως “ακριβές ζευγάρι μοριακών ψαλιδιών που μπορεί να κόψει μια αλληλουχία DNA στόχου , κατευθυνόμενο από έναν προσαρμόσιμο οδηγό”.

Με άλλα λόγια, αυτή η τεχνολογία επιτρέπει στους επιστήμονες να επεξεργάζονται τμήματα του DNA «κόβοντας» συγκεκριμένα τμήματα του και αντικαθιστώντας το με νέα τμήματα. Η γονιδιακή επεξεργασία δεν είναι μια νέα ιδέα, αλλά η τεχνολογία CRISPR θεωρείται φθηνότερη και ακριβέστερη.

Αυτό προέρχεται από την ανακάλυψη του 2012 ότι το RNA μπορεί να καθοδηγήσει μια νουκλεάση πρωτεΐνης Cas σε οποιαδήποτε στοχευμένη αλληλουχία DNA και (θεωρητικά) να στοχεύσει μόνο αυτή τη συγκεκριμένη αλληλουχία. Πράγματι, η τεχνολογία CRISPR αναφέρεται συχνά ως CRISPR-Cas9 για αυτόν τον λόγο.

Τα μέσα ενημέρωσης και πολλοί επιστήμονες έχουν εκφράσει αισιοδοξία για την τεχνολογία.

Το Medlineplus.gov, για παράδειγμα, είπε ότι το CRISPR «έχει δημιουργήσει πολύ ενθουσιασμό στην επιστημονική κοινότητα επειδή είναι ταχύτερο, φθηνότερο, πιο ακριβές και πιο αποτελεσματικό από άλλες μεθόδους επεξεργασίας γονιδιώματος ».

Η τεχνολογία έκανε επίσης το σιτάρι «άτρωτο στους φονικούς μύκητες» και άλλαξε το DNA της ζύμης «έτσι ώστε να καταναλώνει φυτική ύλη και να εκκρίνει αιθανόλη», σύμφωνα με το Wired.

Το Bloomberg, το 2016, είπε ότι το CRISPR θα «αλλάξει τον κόσμο», επικαλούμενος τον επιστήμονα Andrew May της Caribou Biosciences, ο οποίος περιέγραψε το CRISPR ως «δυνητικά, έναν φθηνό και γρήγορο τρόπο για να διορθώσετε οτιδήποτε σχετικά με έναν γενετικό κώδικα » και «σχεδόν τόσο θεμελιώδη όσο το τρανζίστορ»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »