Η Ρωσία δεν κάνει πίσω την ίδια στιγμή που ο λογαριασμός στην Ουκρανία ανεβαίνει για την Ουάσιγκτον
Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν σε μια σημαντική εξέλιξη ενθαρρύνει κατ’ ιδίαν την πολιτική ηγεσία της Ουκρανίας να δείξει πως είναι ανοικτή στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία και να απεμπολήσει τη δημόσια άρνησή της να διεξαγάγει ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις εάν δεν έχει προηγουμένως εγκαταλείψει την εξουσία ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ανέφερε χθες Σάββατο η εφημερίδα Washington Post.
«Η κόπωση όσον αφορά την Ουκρανία είναι αληθινό ζήτημα για ορισμένους από τους εταίρους μας», παραδέχτηκε Αμερικανός αξιωματούχος, που δεν κατονομάζεται, μιλώντας στην εφημερίδα.
Βέβαια το σημαντικότερο είναι να θέλει η Ρωσία να μιλήσει που με μακροπρόθεσμο στόχο είχε λάβει θέση και είχε δώσει εντολές για μαραθώνιο και όχι σπριντ που νόμιζαν στην Δύση.
Η Μόσχα φαίνεται να περίμενε κάθε εξέλιξη, τόσο στις κυρώσεις όσο και στο πεδίο και το σημαντικότερο φαίνεται να βλέπει ότι η Δύση δεν έχει καμία όρεξη να μπει σε αγώνα διαρκείας που μπορεί να καταλήξει σε ακόμα ένα χρέος τρισεκατομμυρίων δολαρίων για τα μάτια του Ζελένσκι.
Η δε αναμενόμενη εκλογική ήττα στις ενδιάμεσες εκλογές κάνουν τον Μπάιντεν ουσιαστικά να του ανακοινώνει ότι μάλλον να μην περιμένει να ξαναδεί αυτά τα ποσά και υλικά βοήθειας που λάμβανε και που με τα οποία και πάλι δεν κατάφερε να ανατρέψει τις ρωσικές νίκες, την ίδια στιγμή που οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις ενσωματώνουν συνεχώς επιστράτους και ανανεώνουν τα υλικά χωρίς να έχουν μια οικονομία όπου παραπέει από τον πληθωρισμό όπως έγιναν οι δυτικές.
Επικαλούμενη πηγές ενημερωμένες σχετικά, τις οποίες δεν κατονόμασε, η εφημερίδα εξήγησε πως η προτροπή των Αμερικανών δεν έχει σκοπό να αναγκάσει την κυβέρνηση της Ουκρανίας να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αποτελεί μάλλον υπολογισμένη κίνηση με σκοπό το Κίεβο να διατηρήσει την υποστήριξη άλλων χωρών, όπου η κοινή γνώμη ανησυχεί πως τροφοδοτεί τη σύρραξη που θα κρατήσει χρόνια.
Πάντα κατά το δημοσίευμα, οι συνομιλίες δείχνουν πόσο περίπλοκη είναι η θέση της κυβέρνησης Μπάιντεν όσον αφορά την Ουκρανία.
Δημόσια, Αμερικανοί αξιωματούχοι δεσμεύονται πως η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει να προσφέρει τεράστια ποσά προκειμένου να φθάνει στρατιωτικό υλικό στο Κίεβο για «όσο χρειαστεί», όμως ταυτόχρονα η αμερικανική κυβέρνηση θα ήθελε να δει τον πόλεμο να φθάνει στο τέλος, καθώς έχει προκαλέσει μεγάλη ζημιά στην παγκόσμια οικονομία, ενώ έχει πυροδοτήσει φόβους για τη χρήση πυρηνικών όπλων.
Η Πόστ σημειώνει ακόμη πως Αμερικανοί αξιωματούχοι συμμερίζονται την εκτίμηση ουκρανών ομολόγων τους ότι ο κ. Πούτιν προς το παρόν δεν εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να διαπραγματευτεί, όμως αναγνωρίζουν πως η άρνηση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι να συζητήσει καν μαζί του ενέτεινε τις ανησυχίες σε χώρες της Ευρώπης, της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής που πλήττονται περισσότερο από την αύξηση του κόστους των τροφίμων και των καυσίμων.
Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν απάντησαν αμέσως όταν το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς τους ζήτησε να σχολιάσουν τις πληροφορίες της εφημερίδας.
Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας, ο Τζέικ Σάλιβαν, διαβεβαίωσε κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Κίεβο την Παρασκευή ότι η υποστήριξη των ΗΠΑ στην Ουκρανία θα συνεχιστεί ανεξαρτήτως αποτελέσματος των ενδιάμεσων εκλογών που διεξάγονται μεθαύριο Τρίτη.