Η μεγάλη “αντιπαράθεση” μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ
Στο έδαφος της Τουρκίας στο εγγύς μέλλον, θα πραγματοποιηθεί η δοκιμή ενός από τα καλύτερα μαχητικά αεροσκάφη στον κόσμο εναντίον ενός εκ των πιο σύγχρονων συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας, κατά παραγγελία των ΗΠΑ συγκεκριμένα του Τραμπ.

Μιλάμε για την “αντιπαράθεση” αεροσκάφους F-35 πέμπτης γενιάς και του ρωσικού συγκροτήματος S-400. Σύμφωνα με ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων, πρόσφατα ένα αμερικανικό αεροσκάφος F-16 φέρεται να εγκλωβίστηκε και να «εξουδετερώθηκε» σε μια τέτοια “αντιπαράθεση”, χωρίς καν να πάρει χαμπάρι ο πιλότος του ότι το ρωσικό σύστημα ενεργοποιήθηκε εναντίον του.

Ρωσικές πληροφορίες φέρουν προς το παρόν, αμερικανικά μαχητικά F-35 πέμπτης γενιάς να πετούν τακτικά μέσω τουρκικού εναέριου χώρου, εκτελώντας αποστολές στη Μέση Ανατολή.

Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι κάτι παρόμοιο συνέβη και με την δοκιμή του ρωσικού συστήματος σε αντιπαράθεση με το αεροσκάφος F-16, Ρώσοι ειδικοί πιστεύουν ότι πολύ σύντομα θα έχουμε δοκιμή των ραντάρ των συστημάτων S-400 στα αμερικανικά F-35 που θα πετούν στην περιοχή, δίνοντας την ευκαιρία στις ΗΠΑ να «διαβάσουν» το ραντάρ του συστήματος αυτού.

Ως παράδειγμα τέτοιας εκπαίδευσης, το περιοδικό Breaking Defense αναφέρει τις κοινές ασκήσεις των στρατιωτικών τμημάτων των χωρών του ΝΑΤΟ με F-35 Lightning II εναντίον «σύνθετων συστημάτων αεροπορικής άμυνας και εχθρικών μαχητικών».

Πριν ένα μήνα ρωσικά ΜΜΕ επικαλούμενα δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας ανέφεραν ότι η Τουρκία ανακοίνωσε τη μεταφορά τεχνικών πληροφοριών των ρωσικών συστημάτων S-400 στις Ηνωμένες Πολιτείες.

“Η Τουρκία ανακοίνωσε επίσημα τις προθέσεις της να μεταφέρει στις Ηνωμένες Πολιτείες όλες τις απαραίτητες τεχνολογίες που σχετίζονται με τις συστοιχίες S-400 που αποκτήθηκαν από τη Ρωσία. Αυτό οφείλεται στην προσπάθεια της Άγκυρας να παραμείνει στο πρόγραμμα του αμερικανικού μαχητικού πέμπτης γενιάς F-35, ενώ επιπλέον, η ίδια η Τουρκία δεν το κρύβει καθόλου, δηλώνοντας άμεσα ότι είναι έτοιμη να ανακουφίσει όλες τις ανησυχίες των ΗΠΑ από τεχνική άποψη”, σύμφωνα με το ρωσικό δημοσίευμα.

Αξιοσημείωτη είναι η προσεγμένη χρήση των λέξεων, καθώς για τη μεταφορά των πληροφοριών, οι Ρώσοι αναφέρονται αποκλειστικά στα συστήματα S-400 που μεταφέρθηκαν στην Τουρκία στο πλαίσιο της συμφωνίας, και όχι γενικά. Αυτό μπορεί να αποτελεί ένδειξη ότι οι “τουρκικοί” S-400 είναι “πειραγμένοι” και πως στη Μόσχα είχαν προβλέψει την προδοσία της Άγκυρας.

Η Μόσχα ήξερε και είχε προβλέψει την στάση της Άγκυρας για τους πυραύλους αυτούς, και για αυτό έλαβε όλα τα μέτρα απόκρυψης τεχνικών κρίσιμων λεπτομερειών για το θέμα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »