Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι «προθέρμανση», ο «μεγάλος έρχεται» και εμπλέκει πυρηνικά, με κύριο παίκτη τις ΗΠΑ, προειδοποιεί Αμερικανός Ναύαρχος!
Ο Ναύαρχος Charles Richard, επικεφαλής της Στρατηγικής Διοίκησης των ΗΠΑ, προειδοποίησε πως, ο πόλεμος στην Ουκρανία αποτελεί προοίμιο για μεγαλύτερες στρατιωτικές προκλήσεις για τις ΗΠΑ στο εγγύς μέλλον καθώς Κίνα και Ρωσία ανταγωνίζονται την Αμερική στον πυρηνικό στίβο, με αποτέλεσμα οι ΗΠΑ να χάνουν το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της αποτροπής, που κατείχαν λόγω των τεχνολογικά προηγμένων πυρηνικών όπλων, γεγονός που δεν θα αφήσουν αναπάντητο.
«Αυτή η κρίση στην Ουκρανία στην οποία βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή, αυτή είναι απλώς η προθέρμανση», είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής Stratcom, Richard, σε ομιλία του στο Ετήσιο Συμπόσιο του Naval Submarine League’s 2022 & Industry Update, όπως ανέφερε το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ.
«Ο μεγάλος έρχεται.
Και δεν αργεί… φτάνει ο καιρός μέχρι να δοκιμαστούμε με τρόπους που δεν έχουμε δοκιμαστεί εδώ και πολύ καιρό».
Πυρηνικός ανταγωνισμός με Ρωσία και Κίνα
Ο Richard προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ χάνουν την πυρηνική τους αποτροπή έναντι ανταγωνιστών όπως η Κίνα και η Ρωσία.
«Καθώς αξιολογώ το επίπεδο αποτροπής μας έναντι της Κίνας, το πλοίο βυθίζεται σιγά σιγά», είπε.
«Βυθίζεται αργά, αλλά βυθίζεται, καθώς ουσιαστικά βάζουν την ικανότητα στο πεδίο πιο γρήγορα από εμάς».
Στο έγγραφο της 27ης Οκτωβρίου για την Εθνική Στρατηγική Άμυνας, το Πεντάγωνο παρουσίασε επίσης μια δεινή κατάσταση στην πυρηνική ισορροπία μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας και της Κίνας.
«Οι κύριοι ανταγωνιστές μας συνεχίζουν να επεκτείνουν και να διαφοροποιούν τις πυρηνικές τους ικανότητες, συμπεριλαμβάνοντας νέα και αποσταθεροποιητικά συστήματα, καθώς και μη πυρηνικές ικανότητες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη διεξαγωγή στρατηγικών επιθέσεων», ανέφερε η ανασκόπηση πυρηνικούν δυναμικού.
“Έχουν δείξει ελάχιστο ενδιαφέρον για τη μείωση της εξάρτησής τους από τα πυρηνικά όπλα.
Αντίθετα, οι Ηνωμένες Πολιτείες επικεντρώνονται στην έγκαιρη αντικατάσταση παλαιών συστημάτων που πλησιάζουν γρήγορα στο τέλος της ζωής τους.”
Κύριος αντίπαλος, η Κίνα
Η Κίνα επιδιώκει να διαθέτει τουλάχιστον 1.000 έτοιμες κεφαλές μέχρι το τέλος του 2030 και η Ρωσία σκοπεύει να αναπτύξει 1.550 κεφαλές περιορισμένης εμβέλειας με βάση την συνθήκη START σε οχήματα εκτόξευσης.
“Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας (ΛΔΚ) είναι η συνολική πρόκληση για τον αμυντικό σχεδιασμό των ΗΠΑ και ένας ανερχόμενος παράγοντας για την αξιολόγηση της πυρηνικής μας αποτρεπτικής δύναμης.
Η ΛΔΚ έχει ξεκινήσει μια φιλόδοξη επέκταση, εκσυγχρονισμό και διαφοροποίηση των πυρηνικών της δυνάμεων και δημιούργησε μια εκκολαπτόμενοη πυρηνική τριάδα”.
«Η Ρωσία συνεχίζει να δίνει έμφαση στα πυρηνικά όπλα στη στρατηγική της, να εκσυγχρονίζει και να επεκτείνει τις πυρηνικές της δυνάμεις και να κραδαίνει τα πυρηνικά της όπλα για να υποστηρίξει τη ρεβιζιονιστική πολιτική ασφαλείας της».
Η Sabrina Singh, αναπληρώτρια γραμματέας Τύπου του Πενταγώνου, αντίθετα επέδειξε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη σχετικά με τον ανταγωνισμό που παρουσίασε η Κίνα σε μια ενημέρωση τύπου την Παρασκευή.
«Πιστεύω ότι αισθανόμαστε πολύ σίγουροι για τις δυνατότητές μας όταν πρόκειται για την Κίνα ή γενικά για τον Ινδο-Ειρηνικό», είπε.
“Ο Richard ανέφερε στη Στρατηγική Εθνικής Άμυνας ότι η Κίνα παραμένει η πρόκληση του ρυθμού μας.
Γνωρίζουμε ότι για να ανταγωνιστούμε την Κίνα, κάνουμε περισσότερα όσον αφορά την ετοιμότητά μας και τις δικές μας ασκήσεις.
Αλλά νομίζω ότι σίγουρα παρακολουθούμε τα πράγματα που συμβαίνουν στον Ινδο-Ειρηνικό και παραμένουν έτοιμοι να δράσουν, εάν χρειαστεί».
Οι ΗΠΑ πρέπει να ανεβάσουν το ρυθμό, να βιαστούν
Ο Richard είπε ότι το μόνο πεδίο στο οποίο κυριαρχούν ακόμη οι ΗΠΑ ήταν οι υποθαλάσσιες δυνατότητες.
«Οι υποθαλάσσιες δυνατότητες είναι ακόμα το ένα… ίσως το μόνο αληθινό ασύμμετρο πλεονέκτημα που εξακολουθούμε να έχουμε έναντι των αντιπάλων μας», είπε ο Richard σύμφωνα με την ενημέρωση του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ.
«Αλλά αν δεν επιταχύνουμε τον ρυθμό, όσον αφορά τη διόρθωση των προβλημάτων συντήρησής, την έναρξη της νέας κατασκευής… αν δεν μπορούμε να το καταλάβουμε… δεν πρόκειται να θέσουμε τους εαυτούς μας σε καλή θέση να διατηρήσουμε στρατηγικό πλεονέκτημα της αποτροπής, στήριξης της εθνικής άμυνας και υλοποίηση της στρατηγικής μας».
Ο διοικητής της Stratcom κάλεσε τον αμερικανικό στρατό να αναζητήσει έμπνευση για τον τρόπο λειτουργίας του από τη δεκαετία του 1950 για να αποκαταστήσει το ανταγωνιστικό του πλεονέκτημα.
«Πρέπει να κάνουμε κάποια γρήγορη, θεμελιώδη αλλαγή στον τρόπο που προσεγγίζουμε την άμυνα αυτού του έθνους», είπε ο Richard.
«Ξέραμε πώς να κινούμαστε γρήγορα και έχουμε χάσει την… σβελτάδα».
«Διαφορετικά», συνέχισε ο Richard, «η Κίνα θα μας συναγωνιστεί και παρότι η Ρωσία είναι ακόμη εγκλωβισμένη και δεν μπορεί να πάει ακόμη μακριά, παραμένει επικίνδυνη»