Κυβέρνηση της «μεσαίας τάξης» ή απλά υπό του μετρίου; 

Όταν τον Ιούλιο του 2019, εξελέγη η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ως κυβέρνηση της μεσαίας τάξης, ούτε ο πλέον απαισιόδοξος δικηγόρος δεν θα μπορούσε να φανταστεί την καταστροφή που θα έφερε στον κλάδο μας, την κοινωνία και την οικονομία.

Κατά το διάστημα της διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία, ειδικά εμείς οι δικηγόροι έχουμε το δυστυχές «προνόμιο» να λαμβάνει αποφάσεις για το επάγγελμά μας ένας υπουργός, παντελώς αδαής αλλά ακόμη χειρότερα αδιάφορος περί των νομικών με όλες τις συνέπειες που μπορεί να έχει αυτό για την αντιμετώπιση του κλάδου μας και το χώρο της Δικαιοσύνης γενικότερα από την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό προσωπικά που τον διόρισε.

Το δόγμα «βλέποντας και κάνοντας» και η νομική αγραμματοσύνη του υπουργού αλλά και η αδιαφορία του για τη βιωσιμότητα και την άσκηση του επαγγέλματος των «υπηκόων» του έχει ως αποτέλεσμα οι Κ.Υ.Α., οι οποίες ρυθμίζουν τη λειτουργία του νευραλγικού χώρου της Δικαιοσύνης να εκδίδονται κυριολεκτικά στο παρά πέντε και σαββατοκύριακα ακόμη, στερώντας μας τη δυνατότητα κάθε προγραμματισμού, σωστής προετοιμασίας και ενημέρωσης των εντολέων μας σε μια περίοδο που η κάθε υπόθεση είναι ζωτική για την επιβίωσή μας. Το πιο ανησυχητικό ωστόσο είναι ότι αυτή η πρακτική του υπουργείου αποδεικνύει ότι οι επικεφαλής του αφενός δεν έχουν γνώση του πως ασκείται η Δικαιοσύνη στην πράξη και αφετέρου αδιαφορούν πλήρως  για το πως αυτή θα ασκηθεί από τους συλλειτουργούς της.

Και μπορεί το πρώτο μέλημα του αδαούς υπουργού να ήταν η ίδρυση δικαστηρίων για νέες επενδύσεις (sic το πιο σύντομο ανέκδοτο για την κυβέρνηση) και επίσης μπορεί το πρώτο μέλημα της κυβέρνησης ήταν να μας αυξήσει τις ασφαλιστικές εισφορές χωρίς κανένα επί της ουσίας αντίκρισμα στις παροχές υγείας και συντάξεων, ωστόσο ως κλάδος που συναλλάσσεται καθημερινά με τις υπηρεσίες του Δημοσίου βιώνουμε καθημερινά την πλήρη διάλυση και ακινησία του κατ’ ευφημισμό επιτελικού κράτους (sic το δεύτερο πιο σύντομο ανέκδοτο για την κυβέρνηση), όπου σχεδόν τίποτε δε λειτουργεί, κανείς δεν απαντά στα τηλέφωνα και δοκιμάζει καθημερινά τις αντοχές και τις ανοχές της υπομονής των δικηγόρων.

Μήπως να αναφέρουμε ότι σε αυτό το διάστημα θα έπρεπε να ολοκληρώνεται ή τουλάχιστον να επιταχύνεται η πρόσβαση στις υπηρεσίες ηλεκτρονικής δικαιοσύνης των δικηγόρων; Να εκδίδονται ταχύτερα οι εκκρεμείς αποφάσεις; Να τακτοποιείται το αρχείο των δικαστηρίων; Να διατίθενται πόροι για την βελτίωση και την ανακαίνιση των δικαστηρίων ανά την χώρα; Το ΤΑΧ.ΔΙ.Κ. είναι μια ακόμη «επιτυχημένη» ιστορία του επιτελικού κράτους, όπου η πλήρης αποψίλωση των υπηρεσιών από προσωπικό και η αδιαφορία αν όχι στόχευση περαιτέρω φτωχοποίησης των συναδέλφων οδήγησε σε καθυστερήσεις πληρωμών πέραν των 2 ετών.

Μήπως να μιλήσουμε για την κατάσταση στα ασφαλιστικά μας ταμεία, που έχουν γυρίσει στο τέλμα της προ 2015 κατάστασης ελλείψει εξειδικευμένου προσωπικού, όπου όλα γράφονται στο χέρι με χαρτί και μολύβι; Όπου κανείς δεν απαντά στα τηλέφωνα; όπου οι συνάδελφοι και οι συναδέλφισσες ταλαιπωρούνται με τις λανθασμένες και αδικαιολόγητα καθυστερημένες εκκαθαρίσεις των εισφορών τους;

Μόνο το σκόϊλ ελικίκου θα μπορούσε να περιγράψει πλήρως και εύγλωττα το κυβερνητικό φιάσκο στο χώρο της Δικαιοσύνης. Ένας πρωτοφανής εμπαιγμός από χείλη υπουργών αλλά και του ψεύτη πρωθυπουργού από το βήμα της Βουλής. Μια καφκική ταλαιπωρία των δικηγόρων με μια διαδικασία παρωδία για να λάβουν ένα επίδομα που δικαιούνταν από την πρώτη στιγμή, ως κυρίως πληττόμενος κλάδος απλώς για να ροκανίσει η κυβέρνηση και οι φίλοι της χρήματα από εθνικά και κοινοτικά προγράμματα, που θα μπορούσαν τουλάχιστον να διατεθούν για την επιδότηση συμμετοχής σε αληθινά χρήσιμα νομικά προγράμματα επιμόρφωσης (λ.χ. διαμεσολάβησης) ή στην ανανέωση του επαγγελματικού μας εξοπλισμού και την ανακαίνιση των γραφείων μας.

Ακόμη και σήμερα, με τα δικαστήρια επί της ουσίας κλειστά, η κυβέρνηση αρνείται κατά τρόπο απαράδεκτο όχι μόνο να αποδώσει αλλά τουλάχιστον να ενημερώσει υπεύθυνα για τα αποθεματικά του Ειδικού Λογαριασμού του ΟΑΕΔ, γεγονός που οδήγησε έστω και καθυστερημένα στην πρόσφατη υποβολή σχετικής μηνυτήριας αναφοράς από το Δ.Σ. του Δ.Σ.Α. κατά παντός νομίμου υπευθύνου.

Πλέον όλες και όλοι μας ξέρουμε την αλήθεια και ήρθε η ώρα να αναμετρηθούμε με αυτήν και να κερδίσουμε όσα δικαιούμαστε.

Απαιτούμε: 

  1. Να επιδοτηθούν από την πολιτεία, οι αναλογούσες στην κατώτατη κλίμακα ασφαλιστικές υποχρεώσεις για τους μήνες από Μάρτιο του 2020 έως και σήμερα Φεβρουάριο του 2021, και να επιστραφούν σε όλες και όλους τις/τους δικηγόρους τα όποια τυχόν καταβληθέντα ποσά εισφορών.
  2. Να καταβληθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση με εισοδηματικά κριτήρια στις/ στους άμισθους δικηγόρους και ασκούμενες/ους μέσω του ΟΑΕΔ, υπέρ του οποίου οι δικηγόροι στο σύνολό τους (έμμισθοι και άμισθοι) καταβάλλουν εισφορές εδώ και μια δεκαετία περίπου.
  3. Να αποδοθούν στις/ στους δικηγόρους οι πόροι του ειδικού λογαριασμού του Ο.Α.Ε.Δ. και να υπάρξει λογοδοσία για τυχόν έλλειμμα στα ταμεία αυτού. 
  4. Να διερευνηθεί η δυνατότητα χρηματοδότησης μέσω ευρωπαϊκών και εθνικών προγραμμάτων της επιμόρφωσης των δικηγόρων από έγκυρα και πιστοποιημένα νομικά προγράμματα, της αγοράς επαγγελματικού εξοπλισμού και συγγραμμάτων και της ανακαίνισης των γραφείων τους.
  5. Όλες και όλοι μαζί οι δικηγόροι να αγωνιστούμε για το κοινό μας καλό και συμφέροντα μακριά από ιδεοληψίες, πολιτικές κηδεμονίες και ιδιοτέλειες, που έβλαψαν τον κλάδο μας όλα τα προηγούμενα χρόνια και την αποκατάσταση  του επαγγέλματός μας ως στυλοβατών όχι μόνο της Δικαιοσύνης αλλά ως σημαντικών αρωγών για μια Δημοκρατική και Προοδευτική κοινωνία.

Καλούμε τις/τους αυτοαπασχολούμενες/ους δικηγόρους και τις/τους ασκουμένους, να οργανώνουν την συνδικαλιστική τους δράση αυτόνομα, απέναντι στην κυβέρνηση, τις ηγεσίες των δικηγορικών συλλόγων και τα συμφέροντα που εκπροσωπούν

 

 

Το Γραφείο Τύπου

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΑΧΑΪΑΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »